Kerk & religie

GKSA-synode voert Engels in als tweede vergadertaal

POTCHEFSTROOM. De bijzondere algemene synode van de Gereformeerde Kerken in Suid-Afrika (GKSA) wordt sinds woensdag tweetalig geleid. Behalve het Afrikaans is nu ook het Engels de voertaal, zo besloot de kerkvergadering, die deze week bijeenkomt in Potchefstroom.

Van onze verslaggever
14 January 2016 09:43Gewijzigd op 16 November 2020 00:40
Afgevaardigden in gesprek tijdens de GKSA-synode. beeld RD
Afgevaardigden in gesprek tijdens de GKSA-synode. beeld RD

Het besluit betekent een historische ommezwaai in de geschiedenis van de GKSA. Vanouds is het Afrikaans, een taal die verwant is aan het Nederlands, de voertaal in de kerk. Die taal is niet langer de voorkeurstaal van de vergadering, besloot de synode woensdag.

Aanleiding voor de koerswijziging is het verwijt van de zwarte afgevaardigde prof. dr. T. D. Ma­shau dat blanken een overheersende rol spelen binnen de GKSA. Hij pleitte dinsdag voor het voortzetten van de vergadering in het Engels. Gistermiddag dreigde een aantal zwarte synodeleden zelfs weg te lopen als niet alle in Zuid-Afrika erkende talen als voertaal gehanteerd zouden kunnen worden op de synode.

De synode besloot daarop dat het moderamen de vergadering zal leiden in zowel het Engels als het Afrikaans. Ook vergaderstukken komen beschikbaar in deze talen. In de vergaderzaal is een vertaaldienst aanwezig voor wie een van deze talen niet machtig is. Synodeleden kunnen kiezen in welke taal ze zich uitdrukken. „Het gaat er niet om dat we zoeken naar een oplossing die voor blank of zwart het best uitkomt, maar om het Koninkrijk van God”, zo stelt de besluittekst van de synode.

De taalkwestie ligt gevoelig bij zowel zwarte als blanke afgevaardigden. „Doordat tot woensdag de besprekingen in het Afrikaans gehouden werden, moesten alleen wij ons aanpassen”, aldus een zwarte predikant. „Christelijke naastenliefde vergt dat je elkaar tegemoetkomt.”

Daarentegen beziet een deel van de blanke afgevaardigden het introduceren van het Engels met gemengde gevoelens. Traditioneel keerden leden van de Dopperkerken zich tegen het Engels, omdat die taal vanaf de 19e eeuw symbool stond voor de onderdrukking van de Afrikaanstalige boeren door de Engelse bezetters.

Donderdagmorgen besloot de synode commissies in te stellen voor het onderzoeken van de eigenlijke zaak waarvoor de vergadering bijeen is: het beantwoorden van de vraag of vrouwen kunnen dienen in de ambten van predikant en ouderling. Dinsdag en woensdagochtend ging de aandacht eerst uit naar de vraag of de bijzondere algemene synode rechtmatig bijeengeroepen is. Zonder op alle details in bezwaarschriften daarover in te gaan, besloot de synode de vergadering voort te zetten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer