Jumbo krimpt fors in op hoofdkantoor
VEGHEL. Supermarktketen Jumbo gaat reorganiseren op het hoofdkantoor in Veghel. Daarbij wordt het aantal arbeidsplaatsen op voltijdsbasis verkleind van 925 naar 735, zo heeft de supermarktketen maandag bekendgemaakt. Tegelijk verwacht het bedrijf dit jaar 500 nieuwe supermarktmedewerkers aan te trekken.
VEGHEL. Supermarktketen Jumbo gaat reorganiseren op het hoofdkantoor in Veghel. Daarbij wordt het aantal arbeidsplaatsen op voltijdsbasis verkleind van 925 naar 735, zo heeft de supermarktketen maandag bekendgemaakt. Tegelijk verwacht het bedrijf dit jaar 500 nieuwe supermarktmedewerkers aan te trekken.
De reorganisatie is aangemeld bij uitkeringsinstantie UWV en de vakorganisaties zijn ingelicht. Dat is verplicht bij zogeheten collectief ontslag.
De krimp op het hoofdkantoor wil Jumbo onder meer bereiken door bepaalde taken op het gebied van administratie en beheer uit te besteden. Daarnaast komen functies te vervallen, die niet meer nodig zijn nu de integratie van C1000 in Jumbo is afgerond. Het servicekantoor in Amersfoort wordt in de loop van dit jaar gesloten. Jumbo kijkt ook naar het afstoten van de eigen centrale slagerij in het Drentse Beilen.
„Wij begrijpen dat door deze veranderingen voor medewerkers op het hoofdkantoor een periode van onzekerheid aanbreekt. Zij kunnen erop rekenen dat wij dit traject zo zorgvuldig mogelijk zullen doorlopen”, aldus topman Frits van Eerd in een persverklaring.
De distributiecentra en de winkels blijven buiten schot. Jumbo wil geld vrijmaken om extra te investeren in zijn supermarkten. De keten steekt dit jaar 100 miljoen euro in de modernisering van zeventig winkels en de uitbreiding van de verkopen via internet. Ook komen er zo’n honderd extra zogeheten Pick Up Points bij, waar mensen bestelde boodschappen af kunnen halen. Verder start Jumbo binnenkort met het bezorgen van boodschappen bij consumenten en bedrijven.
Van Eerd: „Nadat we jarenlang honderden nieuwe winkels hebben geopend, gaan we nu de winkels die al langer onder de Jumbo-vlag opereren volledig vernieuwen. Verder zullen we er alles aan doen om ervoor te zorgen dat onze medewerkers zich volledig kunnen richten op service aan de klant.”
Dit laatste betekent volgens hem dat er meer medewerkers op de winkelvloer aan de slag gaan en minder op kantoor. Mede door de groei van het aantal winkels verwacht Jumbo dit jaar 500 nieuwe supermarktmedewerkers aan te kunnen trekken.
De snelgroeiende keten, die enkele jaren geleden de ketens Super de Boer en C1000 overnam, telt 580 winkels verspreid over het land. Eind 2014 waren dat er 623. Jumbo heeft als onderdeel van de overname van C1000 in totaal 125 C1000-filialen overgedragen aan concurrenten Coop en Albert Heijn.
In 2015 werd onder Jumbo-vlag een omzet van 6,25 miljard euro behaald. De laatste C1000-winkels die in 2015 werden omgebouwd naar de Jumbo-formule waren goed voor een kleine 400 miljoen euro. Het marktaandeel van Jumbo bedraagt 18,5 procent, waarmee de keten de nummer 2 in Nederland is. Er werken 60.000 mensen.
Onderhandelaar Gerro de Jager van de reformatorische vakorganisatie RMU spreekt in een reactie van „een onzekere tijd voor de werknemers van het hoofdkantoor” van Jumbo. „We praten volgende week verder. De RMU streeft ernaar om de gevolgen voor de werknemers zoveel mogelijk te beperken of te verzachten.”