Kerk & religie

Fotoserie: Maagden in Maagdenburger dom aan de Romaanse route

MAAGDENBURG. Iets buiten het centrum van Maagdenburg, bijna aan de rivier de Elbe, staat de Maagdenburger dom, zwaar en breeduit, als een vluchtheuvel in de samenleving. Binnen hangt het grote mysterie van de aardse pelgrimsreis tussen de zuilen.

Jan van ’t Hul
16 October 2015 09:10Gewijzigd op 15 November 2020 22:36
Interieur van de Dom van Maagdenburg.  beeld RD, Henk Visscher
Interieur van de Dom van Maagdenburg. beeld RD, Henk Visscher

In het middenschip nemen toeristen als vanzelf de fluistertoon aan, alsof ze in een opwelling van vroomheid hun hoofd willen leegmaken en vullen met iets wat blijvend is. De dom is ook geen huis voor de god dezer eeuw, maar voor de God der vaderen.

Door hoge ramen valt het licht naar binnen. Aan de torenmuur staat, ogenschijnlijk wat nietig, het nieuwe Schuke-orgel op het balkon. Toch heeft het instrument, gebouwd in 2008, 92 stemmen, verdeeld over 4 klavieren en pedaal.

In het koor bevinden zich oude banken rond de graftombe van de Duitse keizer Otto I (912-973). Daarop staan de woorden: ”Magnus imperator”. Iets meer naar achteren, in de omgang, ligt het graf van zijn eerste vrouw, de Engelse prinses Editha van Wessex.

Een schoolklas verdringt zich voor een beeldengroep van hout, soldaten uit de Eerste Wereldoorlog, met de Duitse helm op het hoofd. Er is ook een vrouw van hout, ze weent, en nog een vrouw, en ook een kind, allemaal bedroefd, in tranen, bedrukt.

Een jochie ziet het stil aan, gooit een muntje in de offerbus en steekt een kaars aan. Een oude heer spreekt een gebed uit, waarschijnlijk voor vrede en gerechtigheid, en met woorden als: „Nooit meer oorlog.” Zoiets zal het zijn.

Ter hoogte van de preekstoel staat een grote houten kist op de kerkvloer, ruim 1 meter hoog, 60 centimeter lang, met ijzerbeslag en drie gleuven in de deksel. Volgens de kerkelijke gastvrouw is dit de aflaatkist van Johann Tetzel, de tegenstander van Maarten Luther. Ze weet het zeker: „Door de gleuven viel het geld, waarmee de mensen toen voor hun zielenrust betaalden.”

Maar er staan ook van zulke kisten in Jüterbog en in Pirna, waar Tetzel geboren is! Hoe zit dat? De dame raakt in verwarring, maar zegt dan resoluut: „Zijn er meer aflaatkisten in omloop? Dan is dit de echte.”

De Maagdenburger dom (gewijd aan St. Mauritius en Katharina) is een van de oudste gotische bouwwerken in Duitsland. Tot 1567 was het de bisschoppelijke kerk van een door keizer Otto I gesticht bisdom.

Buiten rijzen twee domtorens omhoog. De zuidtoren steekt bijna 100 meter de lucht in, de noordtoren ruim 100 meter. Onder aan de beide torens ligt een tegel met een tekst in het plaveisel: „Voor de Jodin die van deze toren sprong, Sophie Masting, 1 september 1934.” Masting was veertig jaar en, naar men zegt, wanhopig vanwege de dreigende naziterreur.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer