Vijftigste toogdag GBS: Bijbel brengt licht in donkere wereld
De Heere geeft Zijn Woord als een lampje op de levensweg, niet als een grote lichtbundel. „Hij geeft genoeg licht voor één voetstap tegelijk. De Heere wil je steeds bij Zijn Woord bepalen, bij Zijn Woord brengen.”
Dat zei ds. H. Zweistra zaterdag in Barneveld tijdens de vijftigste toogdag van de Gereformeerde Bijbelstichting (GBS). De hersteld hervormde predikant uit Nederhemert sprak over Psalm 119:105a: „Uw Woord is een lamp voor mijn voet.”
Het vers is een geloofsuitspraak, zei ds. Zweistra. Voordat een mens dit kan zeggen is er veel gebeurd in zijn ziel. „Dan is hij uit de duisternis tot Zijn licht gebracht. Dan hebben we leren zien dat bij ons enkel duisternis is. En hoe kan zoiemand dat zeggen? Omdat God Zelf in deze verleugende wereld is afgedaald. Christus is naar deze wereld gekomen opdat mensen in het licht geplaatst zouden worden.” Er is niemand geweest die de duisternis meer heeft doorleefd dan Christus, zei ds. Zweistra.
De christelijke gereformeerde ds. A van Heteren waarschuwde de circa 1600 toogdagbezoekers zaterdagmorgen niet alleen mee te wandelen op de weg naar de hemel met het Gods kinderen, maar te onderzoeken of zij zelf ook genade hadden ontvangen. Hij deed dat naar aanleiding van Genesis 19:26 waar staat dat de vrouw van Lot omkeek naar Sodom en een zoutpilaar werd.
De huisvrouw van Lot had gezien wat er in het hart van de rechtvaardige Lot leefde. Ze kende de gelovige Abraham. En engelen namen haar aan de hand de stad uit. Toch keek zij om naar de stad: „Haar hart lag nog in Sodom. We zouden goede gedachten van de vrouw van Lot kunnen hebben.” Zo kunnen kerkmensen net als Gods kinderen spreken en zich net als hen kleden, zonder dat hun hart is veranderd, zei de predikant uit Urk.
Er kan zelfs sprake zijn van schuldbelijdenis. „Dat zien we bij Farao. Die boog zich wel, maar werd niet verbroken. Toen de plagen weer over waren, sloeg hij weer om. Het is een eeuwig wonder als het in ons leven anders mag zijn. Het is de vraag in wie wij ons beeld terugzien: in de schoonzoons van Lot die in Sodom bleven, in de huisvrouw van Lot of in Lot die door genade God mocht vrezen”, zo zei de predikant die ook wees op 2 Petrus 2:7 en 8 waar Lot een rechtvaardige wordt genoemd.
GBS-voorzitter ds. P. Blok opende de toogdag met een meditatie over Zefanja 3:12. Die tekst is ook van toepassing op deze tijd, stelde de emeritus predikant van de Gereformeerde Gemeenten. De profeet Zefanja leefde in de tijd van koning Josia toen het wetboek werd geopend en het volk boog. „Maar dat was geveinsd en de priesters verontreinigden het heiligdom.”
Toch spreekt de Heere in die tijd: „Ik de onveranderlijke zal zorgen voor een overblijfsel. En zo is er ook nu nog een overblijfsel. Hoe groot? Hoe klein? In verhouding tot de algemene godsdienst en de brute wereld een klein volk, maar het wordt wel door God geleid en gezegend.”
De tekst uit Zefanja vormt een toetssteen voor de kerk nu. „En de Heere houdt dit woord voor tot troost, als bemoediging en om heilige verwachting te geven als zij ellendig en arm zijn.”
De Heere maakt Zijn kinderen arm, zodat ze God ze met Zijn rijkdom kan overladen. „Zij moeten leren van het gegevene te leven. God laat ons geen bezittingen in de wereld, maar leert hen als ballingen en buitenstaanders te leven.”
Ds. Blok deelde mee dat de GBS de laatste tijd intensiever samenwerkt met de Trinitarian Bible Society (TBS) in Londen. De organisaties werkten samen aan de revisie van de Spaanse Reina-Valerabijbel en een betrouwbare vertaling van de Bijbel in het Chinees. Als vertegenwoordiger van de TBS was D. P. Rowland, algemeen secretaris van de TBS, zaterdag in Barneveld aanwezig.
De GBS stelde afgelopen jaar weer tienduizenden Bijbels beschikbaar in verschillende talen, ondermeer voor Ghana, Hongarije, Nigeria, Oekraïne, Roemenië, Rusland, Suriname en Zambia, zo deelde ds. Blok mee. Ook voor Syrische vluchtelingen heeft de GBS Bijbels beschikbaar gesteld. In Nederland zijn Bijbels verspreid in ziekenhuizen, zorgcentra en gevangenissen. De GBS is vorige maand een nieuwe donateurswervingsactie gestart.
Zaterdagmiddag spraken ds. A. van Voorden, predikant van de gereformeerde gemeente in Nederland te Opheusden, en de oud gereformeerde ds. R. Bakker uit Barneveld. Ds. Van Voorden sprak over Romeinen 15:4 en wees op de grote betekenis van het Bijbelboek Romeinen. „De kanttekenaren zeggen in de inleiding dat Romeinen de sleutel bevat tot het recht verstaan van heel de Schrift. Juist in tijden van diep verval hebben de woorden uit deze brief het licht weer op doen gaan. Denk aan Augustinus, Luther en aan de tijd van de Afscheiding. Waar in de Schrift wordt de mens meer neergezet in zijn diep zondige bestaan. En aan de andere kant, waar wordt rijker gesproken van de vrije genade om niet, in de verlossing in Christus Jezus?”
De Opheusdense predikant sprak zijn zorg en verdriet uit over de toestand van de kerk nu. „Waar zijn ze toch, de bakers en baaksters in het geestelijk leven?” Het ver van de Heere vandaan leven, noemde ds. Van Voorden de grootste zorg voor de kerk van deze tijd.
Het bezit van de Statenvertaling geeft ook een „ontzaglijke verantwoordelijkheid om er niets aan af of toe te doen.” De predikant noemde het arm dat in Nederland mensen de Bijbel zien als een boek met godsdienstige verhalen of zeggen dat Gods Woord in de Schrift is.
Ds. Bakker wees in zijn slotwoord op de rijke boodschap die de regenboog geeft naar aanleiding van Genesis 9:13: „Mijn boog heb Ik gegeven in de wolken.” „Het zou een wonder zijn als deze toogdag een boogdag zou worden, zodat we mogen roemen in de enige Ark der behoudenis, Jezus Christus.”
Met deze tekst roept de Heere op omhoog te zien, zei ds. Bakker. „De Heere zegt: heft u ogen hemelwaarts. Maar zegt u: „ik zie alleen maar wolken.” Dat is vanwege de zonden. De regenboog is alleen te zien als de zon schijnt, als de Heere Zijn licht laat schijnen. De Heere vernieuwt het verbond als onze wegen in de donkerheid zijn.
De toogdag werd zaterdag voor het eerst in het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Nederland in Barneveld gehouden, omdat de kerk over veel zaalruimte beschikt, goed bereikbaar is en veel parkeergelegenheid heeft. Vele jaren was de kerk van gereformeerde gemeente Barneveld Centrum de plaats van samenkomst. De eerste toogdag werd in 1966 in Rotterdam gehouden.
Kijk hier voor een terugblik op eerdere toogdagen van de GBS.
Zie ook:
Als in de dagen van Habakuk – 49e toogdag (Reformatorisch Dagblad, 13-10-2014)
„Strijd richt zich vooral op de prediking” – 48e toogdag (Reformatorisch Dagblad, 14-10-2013)
De boog van de Ruiter op het witte paard - 47e toogdag (Reformatorisch Dagblad, 15-10-2012)
“Waken voor de zuiverheid van het zout” - 46e toogdag (Reformatorisch Dagblad, 10-10-2011)
“Gods Woord is een scherp zwaard” - 45e toogdag (Reformatorisch Dagblad, 11-10-2010)