Economie

„Btw-verhoging kan personeel kosten”

De mogelijke btw-verhoging van 6 naar 21 procent hangt veel ondernemers als een dreigende bui boven het hoofd. De maatregel zou weleens banen kunnen gaan kosten, zo klinkt het. Er zijn ook sectoren waar die ‘gevreesde’ 21 procent al jaren de geldende norm is. Twee ondernemers uit verschillende sectoren reageren.

Evert Barten
19 June 2015 08:52Gewijzigd op 15 November 2020 19:49
Boekhandel Smit. beeld boekhandel Smit
Boekhandel Smit. beeld boekhandel Smit

Boekhandel Smit Gouda

Eigenaar Job Koppejan hoopt dat de overheid de boekensector zal ontzien in de plannen. „Het tarief is jaren geleden niet voor niets naar 6 procent gegaan. Onze sector dient een cultureel belang. Als de prijs van boeken met 15 procent gaat stijgen, voorzie ik grote problemen.”

Allereerst zal de omzet dalen, verwacht de Goudse boekhandelaar. „Hoeveel dat is, kan ik niet zeggen. Maar nu is het al geen vetpot. Zo’n forse prijsverhoging zal negatieve gevolgen hebben. Consequenties voor het personeel sluit ik dan ook niet uit. Je moet ook niet vreemd opkijken als boekhandelaren het niet redden als deze plannen doorgaan.”

De boekhandelaar heeft pittige jaren achter de rug. „Dat geldt niet alleen voor boekhandelaren, maar ook voor de hele keten van uitgeverijen, drukkers en binders. Het argument dat consumenten door lastenverlichting meer te besteden hebben, vind ik mager. Het is maar de vraag of ze meer willen betalen. En prijsbeleving is juist bij boeken belangrijk.”


Huisman Keukens Alblasserdam

Op alle producten die te koop zijn bij Huisman Keukens zit al jaren 21 procent btw. Leonard Huisman, een van de zoons die in het familiebedrijf actief zijn, heeft het nieuws over de btw-verhoging echter wel gevolgd. „Dat heeft vooral te maken met de al eerder aangekondigde afschaffing van de tijdelijke btw-verlaging op arbeid.”

Het bedrijf verkoopt niet alleen keukens en badkamers, maar plaatst ze desgewenst ook. Volgens Huisman valt het btw-verhaal per product weer anders uit. „Het plaatsen van een badkamer kost veel manuren. Als de btw daarvan straks omhoog gaat, kun je als klant zomaar 1000 euro meer kwijt zijn.”

Bij de aanschaf van een keuken ziet het plaatje er heel anders uit. Dan pleit Huisman juist voor minder btw op het product. „Een keuken plaatsen is lang niet zo arbeidsintensief als een badkamer, maar je hebt het wel over een aanschafprijs van duizenden euro’s. Een btw-verlaging van 2 procent levert veel voordeel op.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer