Allemaal mooi (video)
Niet lachen, zegt fotograaf Sjaak Verboom tegen zijn modellen. „Als je iemands innerlijk wilt vastleggen, mag het uiterlijk neutraal zijn.”
Ze komen van alle kanten, de elf fotomodellen voor deze bijlage. Het zijn lezers die reageerden op een oproep in het RD: mannen en vrouwen, blonde en donkere, ouderen en jongeren. En ze lachen.
In een paskamer bij Speksnijder Mode in Bergambacht, waar normaal bruiden jurken passen voor de grote dag, verzamelen ze zich. ’s Morgens komen er zeven, ’s middags vier. De muur is lentegroen.
Carolien Luitjes van Jij bent Exclusief geeft een miniworkshop over kleur en stijl. „We communiceren met kleding”, zegt ze. „Je kunt je erachter verschuilen. Bij minderwaardigheidsgevoelens zie je vaak dat mensen zich in onopvallende kleuren hullen. Zwart is voor veel mensen veilig; dat kies je snel als je niet lekker in je vel zit. Kies je voor rood, dan kom je echt ergens bínnen.” Je kleden op een manier die bij je past, is een eerbetoon aan de Schepper, zegt Luitjes. „Ieder van ons is mooi gemaakt.”
Ze houdt kleurenwaaiers bij gezichten –wat flatteert het meest, helder- of zachtrood? koel of warm? donker of licht?–, meet lichaamsverhoudingen met een centimeter. Schouders, taille, heupen. „Bij stijladvies kijken we naar verhoudingen”, legt ze uit. „Niet naar maten.”
Haarlak
Na het advies gaan de fotomodellen in spe de winkel in; verkoopster Rianne van der Slikke van Speksnijder wijst de weg. Ze kiezen kleding uit in de goede kleuren en modellen. Daarna brengen de kapsters Gertrude Karels en Eveliene van den Berg van Looks! verwaaide haren in de krul. Het pashok ruikt naar haarlak.
Harmien Strijker (52) uit Hoogeveen kwam binnen in een stoere jurk, in zwart met rood. Ze gaat op de foto in zachte kleuren: lichtblauw, groen. „Zwart en grijs vind ik altijd wel leuk, en dat ik dat draag heeft niets met mijn gemoedstoestand te maken”, lacht ze. „Maar ik zal het nu wel vaker gaan combineren met pasteltinten. Ik vond dit advies verfrissend en verrijkend. Normaal zeg je, ik ga naar de winkel en koop even dit, even dat – en dan kom je vaak thuis met spullen die net niet de goede kleur hebben of je toch niet mooi staan.”
Voor Harmien is het helder: „Lichaam en geest zijn voor mij één, ik kan het ene niet los van het andere zien. Als je geestelijk goed in je vel zit, straal je dat uit. Als ik mij een dag heel happy voel zie je dat aan mij.”
Dankbaar
Betty van Haaften (30) was de afgelopen jaren door een chronische ziekte –de ziekte van Crohn– druk bezig „met overleven in plaats van leven.” Dankzij nieuwe medicijnen gaat het nu sinds een halfjaar heel goed met haar. „Voor het eerst in mijn leven voel ik me mooi en goed zoals ik ben. Niet door plastische chirurgie, niet door make-up en sportschool, maar omdat ik weer kan genieten van een lekker kopje koffie of het kopen van een mooie jurk. Ik ben dankbaar. En dankbaarheid is iets wat je van elk gezicht kunt lezen.”
Het lastigst vond ze vandaag om niet te lachen op de foto. „Je bent zo gewend om je gezicht zó” (ze grijnst breed) „te zetten als er een camera voor je opduikt. Maar een lach kan nep zijn en daarom zegt-ie niet veel. Ik hoop dat in de foto mijn innerlijk tot uiting komt.” Hoe dat eruitziet? „Ik hoop van sprankelend.” Tijdens het kleur- en stijladvies was ze niet zomaar te overtuigen, en hoewel ze er zeker wat mee gaat doen, is ze van plan een beetje eigenwijs te blijven. „Het is wel belangrijk dat je dicht bij jezelf blijft en je eigen stijl houdt, en niet alleen opvolgt wat je wordt geadviseerd.”
Rolstoel
Diversiteit was een criterium voor de selectie van de modellen, en niet schoonheid (wat dat ook mag zijn). Dat zinnetje in de oproep trok de meest uiteenlopende mensen. Zoals de opgewekte zeventiger Ada Graveland, die in de gemeente Maarssen 23 jaar ambtenaar van de burgerlijke stand was. Iets zwierigs staat haar goed – vooral ook omdat het bij haar karakter past. En Arco Both (21) uit Oud-Beijerland, van wie gezegd werd dat hem alles staat, wat ongeveer ook zo blijkt te zijn. Al springen sommige kleuren er natuurlijk wel uit voor hem.
Petra de Gier (18) is „in haar uitstraling een schoonheid”, vindt haar moeder, en dus meldde ze haar dochter aan. Petra zit altijd in een rolstoel. Draagt zij lichte kleding, dan zie je de kleren maar niet Petra, laat Carolien Luitjes zien. Omdat Petra smalle schouders heeft, kan het accent het beste daar worden gelegd. Heldere kleuren, via bijvoorbeeld een pittige sjaal, zijn een aanrader.
Pieter Keppel (23) uit Leerbroek vindt dat er wel iemand met rood haar tussen de fotomodellen moet zitten, omdat zwart- en bruinharigen doorgaans in de meerderheid zijn. Een blonde bos krullen mag evenmin ontbreken, aldus Gerline Versluis (18).
Reaggan Oord heeft weer een andere motivatie om mee te doen. Ze is 23 jaar, heeft twee kleine kinderen en was toe aan iets voor zichzelf. „Ik hoop hiermee een stukje identiteit van mezelf terug te vinden. Ik zit thuis, en wat heb je dan nog?” Dat alle kleuren bij haar staan, wat mensen vaak zeggen, klopt trouwens niet. „Van taupe word ik ziek.”
Comfortzone
Mevrouw Aleid den Hoed (68) uit Zoetermeer is een „mooie, statige dame”, aldus Luitjes. „Het belangrijkst vind ik dat ik me goed voel in kleding”, zegt Den Hoed. „Vertrouw op uw gevoel”, adviseert Luitjes. Den Hoed: „Vroeger waren mijn verhoudingen anders. Bredere heupen bijvoorbeeld.” „Een advies geldt ook niet voor de rest van het leven”, zegt Luitjes. „Mensen veranderen.”
Maartje Nobel uit Werkendam besloot eens uit haar comfortzone te stappen. Daar begon ze al eerder mee, toen ze onlangs haar haar liet afknippen voor stichting Haarwensen, die er pruiken van maakt voor zieke kinderen. „De eerste reactie zal ik niet snel vergeten: nu ben je niet meer het oud-ger-gem-meisje. Hoe haar al gelinkt wordt aan een kerk…” Ze draagt doorgaans donkere, onopvallende kleren. Van Luitjes krijgt ze het advies „een feestje aan de onderkant” te maken omdat haar schouders wat breder zijn. Dus kiest ze een bloemenrokje.
RD-lezeres Jolanda Herrewijnen (53) is ernstig ziek geweest. In november 2009 bleek dat ze borstkanker had; zware behandelingen waren nodig. Een „zeer heftige” periode volgde en Jolanda raakte in een diepe depressie. „Nu, vijf jaar later, ben ik dankbaar dat ik er nog mag zijn, hoewel de sporen van deze periode nog zichtbaar en voelbaar zijn. Ik krijg nog een kans om ook anderen te laten zien dat uitzichtloos niet altijd hopeloos is – en vooral: dat identiteit niet afhankelijk is van uiterlijk. Onze eigenlijke identiteit is in Christus.” Daarom meldde ze zich aan, omdat ze door wil geven wat ze in die tijd heeft geleerd: „Je mentale houding is belangrijker dan alles wat je overkomt. Deze Bijbeltekst spreekt mij dan ook heel erg aan: „De geest eens mans zal zijn krankheid ondersteunen; maar een verslagen geest, wie zal die opheffen?” (Spreuken 18:14).”
Wat is schoonheid?
Fotograaf Sjaak Verboom maakte eens een fotoserie over een orthodox-Joodse gemeenschap. „Later zei een rabbijn die mijn foto’s had gezien: „Meneer Verboom, u heeft geen foto’s gemaakt van Joodse mensen, u heeft de ziel van onze gemeenschap vastgelegd.”
Ik wil geen foto’s met een eenduidige emotie, zoals een lach of een traan. Een goed portret blijft boeien omdat achter de glimlach iets anders schemert.
Zo schilderden de oude meesters. Zo probeer ik te fotograferen.
Altijd op zoek naar de essentie van de persoon voor mij. Naar zijn of haar schoonheid.”
Kleur- en stijladviseur Carolien Luitjes: „Ieder van ons is mooi gemaakt, een schepping van God, geschapen naar Zijn Beeld. Als we weten van het schoongewassen zijn, in Christus zijn, zijn we een nieuwe schepping geworden. Ware schoonheid is onze identiteit te weten in Christus. Bevrijd te zijn en niet afhankelijk van de mening van anderen.
Hoe mooi is het ons te kleden in de kleur en stijl die het beste onderstrepen hoe bijzonder we geschapen zijn, hoe uniek. Als eerbetoon aan onze Schepper.”
Figuurtypes mannen
Atletisch: schouders breder dan de heupen (dit is het ‘ideale’ mannenfiguur). Tip: benadruk de schouderlijn. Algemeen advies: zorg voor een strakke look, draag niets wijds en houd de belijning zo glad mogelijk.
Rond: veel volume op de buik. Tip: kies kleding die soepel om het lichaam valt. Algemeen advies: vermijd oversized kleding, maar te strak is ook niet mooi; kies soepele stof.
Recht: gelijke schouders en heupen, qua breedte. Tip voor wat smallere rechte mannen: kleed je in laagjes (denk aan een gilet over een overhemd). Een colbert is heel mooi. Algemeen advies: vermijd te ruime kleding.
Figuurtypes vrouwen
Recht: schouders, taille en heupen ongeveer gelijk. Tip: creëer vrouwelijke vormen. Algemeen advies: maak volume bij schouders en heupen waardoor de illusie van een taille ontstaat.
Atletisch: schouders breder dan heupen. Tip: creëer balans. Algemeen advies: geen volume op de schouders, wel op de heupen (bijvoorbeeld door zakken op de rok, of een A-lijnmodel.)
Peervormig: schouders smaller dan heupen. Tip: breng schouders in balans met de heupen. Algemeen advies: maak volume bij de schouders en niet bij de heupen.
Zandloper: schouders en heupen gelijk, duidelijke taille. Tip: volg de natuurlijke lijnen. Algemeen advies: benadruk altijd de taille.
Korting bij Jij bent Exclusief
Carolien Luitjes uit Woudenberg heeft een paar aanbiedingen voor RD-lezers. Een individueel kleur- of stijladvies is tijdelijk 99 euro; een kleur- én stijladvies op maat 199 euro. Voor groepen (vriendinnenuitjes, vrijgezellenfeestjes) geeft Luitjes workshops kleur of stijl voor 25 euro per persoon. Voor alle acties geldt dat de afspraak moet worden gemaakt voor 30 april. Meer informatie: jijbentexlusief.nl of bel 033-4893280.
Dit doet Looks
Gertrude Karels en Eveliene van den Berg brengen haren in de krul, steken ze op, vlechten ze. Voor 140 euro maken ze ’s morgens een bruid stralend mooi (kapsel, make-up, plus een proefsessie vooraf).
Voor 30 euro per persoon doen ze de kapsels van de feestgangers/familieleden/vrienden.