Kerk & religie

Theologische Universiteit Apeldoorn in jaartallen

APELDOORN. De generale synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) gaf gisteren groen licht aan de oprichting van de Gereformeerde Theologische Universiteit (GTU), waarin de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA) zal opgaan. De geschiedenis van de TUA in jaartallen.

Redactie kerk
26 March 2015 19:20Gewijzigd op 15 November 2020 17:42
beeld RD, André Dorst
beeld RD, André Dorst

1869: Uit een samenvoeging van de Christelijke afgescheiden gemeenten en de Gereformeerde Kerken onder het Kruis ontstaat de Christelijke Gereformeerde Kerk.

1892: De Christelijke Gereformeerde Kerk vormt met de Nederduits Gereformeerde (Dolerende) Kerk de Gereformeerde Kerken in Nederland. Drie christelijke gereformeerde gemeenten blijven buiten de fusie. De Theologische School in Kampen gaat over naar de Gereformeerde Kerken in Nederland.

1892: De Christelijke Gereformeerde Kerken ontstaan als een voortzetting van de (gefuseerde) Christelijke Gereformeerde Kerk. Het kerkverband hanteert vooralnog de oorspronkelijke naam.

1893: Eerste synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken. Aanwezig zijn vertegenwoordigers van acht gemeenten.

1894: Opening van de Theologische School in Den Haag.

1899: De Theologische School verhuist naar Rijswijk.

1910: De Theologische School wordt weer naar Den Haag verplaatst.

1919: De Theologische School vestigt zich aan het Wilhelminapark in Apeldoorn.

1947: De Christelijke Gereformeerde Kerk wijzigt de naam officieel in Christelijke Gereformeerde Kerken.

1962: De naam ”Theologische School” wordt veranderd in ”Theologische Hogeschool”.

1968: De Theologische Hogeschool wordt toegankelijk voor studenten die geen predikant willen worden. Ook studenten uit andere kerkgenootschappen zijn vanaf dit moment welkom, mits zij instemmen met de Drie Formulieren van Enigheid.

1975: De overheid stelt het kandidaatsexamen van de Theologische Hogeschool gelijk aan het examen aan een rijksuniversiteit. Hierdoor komt de Hogeschool in aanmerking voor rijkssubsidie en kunnen de studenten aanspraak maken op een studiebeurs.

1979: Het wordt mogelijk om het doctoraal examen aan de Theologische Hogeschool af te leggen

1989: De naam ”Theologische Hogeschool” wordt veranderd in ”Theologische Universiteit Apeldoorn” (TUA).

1992: De eerste promotie aan de TUA heeft plaats. Ds. H. G. L. Peels promoveert op een onderzoek naar de wraak van God.

2005: De TUA besluit dat er vanaf 2006 een ”minor” in het curriculum wordt opgenomen voor studenten die predikant willen worden in de Nederlands Gereformeerde Kerken. Zij krijgen de mogelijkheid om 20 procent van de opleiding te besteden aan vakken die specifiek op de Nederlands Gereformeerde Kerken gericht zijn.

2015: De generale synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken besluit tot de oprichting van de Gereformeerde Theologische Universiteit (GTU). De TUA zal daarin opgaan, met behoud van een zelfstandige predikantenopleiding. De landelijke kerkvergadering bespreekt volgend jaar de uitgewerkte plannen voor de nieuwe universiteit.

De Theologische Universiteit Apeldoorn heeft op dit moment vijf emeritus hoogleraren en een bijzonder hoogleraar. Hoogleraar zijn op dit moment dr. H. G. L. Peels (rector), dr. H. J. Selderhuis (conrector) en dr. G. C. den Hertog. Daarnaast geven twee hoofddocenten, acht vaste docenten, drie gastdocenten en twee wetenschappelijk medewerkers (promovendi) een aantal vakken.

De TUA telt ongeveer 115 studenten en is daarmee de kleinste theologische universiteit in Nederland.

www.tua.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer