Economie

V&D verliest rechtszaak over loonoffer

AMSTERDAM - V&D heeft maandag een rechtszaak tegen de vakbonden FNV en CNV over een voorgenomen loonsverlaging verloren. De voorzieningenrechter bij de rechtbank in Amsterdam oordeelde dat het warenhuis de lonen van de vakbondsleden onder zijn 5000 werknemers niet eenzijdig mag verlagen. De warenhuisketen tekende meteen na de uitspraak hoger beroep aan.

ANP
23 February 2015 12:30Gewijzigd op 15 November 2020 16:53
Beeld ANP
Beeld ANP

Volgens V&D is het nodig de lonen in twee stappen met 5,8 procent te verlagen als sluitstuk van het reddingsplan om het noodlijdende concern overeind te houden. Het 127 jaar oude winkelbedrijf draait al twintig jaar met verlies. De advocaat van V&D betoogde vorige week tijdens de behandeling van de zaak dat de onderneming weer in de gevarenzone terecht zou komen als door de loonsverlaging een streep zou worden gezet.

Maar de rechter stelt dat voor een eenzijdige wijziging van arbeidsvoorwaarden de rechtsgrond ontbreekt en „dat deze op gespannen voet staat met het wettelijk systeem van arbeidsrechtelijke bescherming”. Hij verwijst daarbij naar een arrest van de Hoge Raad uit 2008 waarin staat dat werknemers eenzijdige verlaging van arbeidsvoorwaarden in beginsel niet hoeven te accepteren.

De vakbonden reageerden verheugd op het vonnis. „Dit is heel goed nieuws voor de V&D’ers, maar ook voor alle werknemers. Er mag door werkgevers niet eenzijdig worden getornd aan loon en andere arbeidsvoorwaarden”, zei bestuurder Niels Suijker van FNV Handel.

Winkelpandeigenaar IEF Capital liet weten dat de uitspraak van de rechter over het niet mogen verlagen van de lonen „helemaal buiten het akkoord staat dat onlangs is gesloten met de andere partijen en V&D. Wat ons betreft verandert er dan ook helemaal niks”.

FNV Handel zegt tot op heden geen inzage te hebben gekregen in het reddingsplan dat tussen V&D, SUN Capital, verhuurders en banken tot stand kwam. Suijker: „Uit de media hebben we vernomen dat het loonoffer geen ‘dealbreaker’ is voor dit plan.”

V&D-directeur Sanne Oosterhoff (warenhuizen) zei na de uitspraak dat het winkelbedrijf blijft streven naar een oplossing met behoud van werkgelegenheid. Als de kosten niet omlaag kunnen door de salarissen te verlagen, wordt gekeken naar andere scenario’s. Snijden in het personeelsbestand is echter als zodanig niet aan de orde, zei hij.

Oosterhoff wilde niet ingaan op de vraag of V&D nu wel de salarissen gaat korten van de niet-vakbondsleden. Dat is volgens hem nog niet aan de orde.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer