Politiek

VVD-Kamerlid declareerde te veel in oude baan

DEN HAAG (ANP). Het VVD-Tweede Kamerlid Mark Verheijen heeft als gedeputeerde in de provincie Limburg ten onrechte declaraties ingediend. Een woordvoerder van de VVD-fractie bevestigt woensdag berichtgeving hierover in NRC Handelsblad.

11 February 2015 13:03Gewijzigd op 15 November 2020 16:36
Verheijen. Beeld ANP
Verheijen. Beeld ANP

De zaak zal geen gevolgen hebben voor de positie van Verheijen, aldus de woordvoerder.

Volgens de krant gaat het om „duizenden” euro’s voor de jaren 2011 en 2012. Verheijen heeft laten weten het te veel ontvangen bedrag terug te storten, laat de woordvoerder weten. Die kon niet zeggen om hoeveel geld het precies gaat. Verheijen zit sinds 2012 in de Kamer.

Verheijen, die woordvoerder Europa is, heeft volgens de krant onder meer voor een bijbaan zich vijf keer in de provinciale dienstauto van Limburg naar de Randstad laten rijden. Van de bijbaan ontving hij ook een reiskostenvergoeding. „Dat was gewoon stom”, zegt hij tegen de krant.

NRC heeft inzage gehad in de declaraties die Verheijen heeft ingediend in de zestien maanden dat hij gedeputeerde was. Een aantal onterechte declaraties houdt verband met zijn plaatsvervangend voorzitterschap van de VVD en zijn kandidatuur voor de Tweede Kamer. „Ik ben oprecht van mening dat ik het zo goed als mogelijk heb geprobeerd te scheiden. Maar ik ben een politicus, geen heilige. Ik ben niet feilloos”, citeert de krant hem.

Verheijen spreekt van een „tendentieus artikel met aanwijsbare fouten”. Hij voegt eraan toe: „De enkele gevallen waar zaken onbewust door elkaar zijn gelopen moeten door mij worden rechtgezet en terugbetaald. Spijtig genoeg heeft de sensatiezucht het dit keer gewonnen van de nuance en de feiten.”

Het Kamerlid kwam vorig jaar in opspraak door een artikel in Elsevier. Het weekblad meldde toen dat Verheijen in zijn periode dat hij in de Limburgse politiek actief was geld zou hebben aangenomen van de omstreden vastgoedontwikkelaar Piet van Pol. Verheijen noemde de berichtgeving „feitelijk onjuist”.

In het recente verleden zijn verschillende VVD-politici in opspraak gekomen. De partij heeft daarna de integriteitsregels aangescherpt. VVD-bestuurders moeten voortaan een integriteitsverklaring ondertekenen en er werd een permanente commissie ingesteld die zich met integriteitskwesties in de partij bezighoudt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer