Kerk & religie

Leeuwarder Koepelkerk wordt cultureel centrum

LEEUWARDEN. De van oorsprong gereformeerde Koepelkerk in Leeuwarden is verkocht aan een investeerder, die er een cultureel centrum van wil maken.

Redactie kerk
18 December 2014 16:50Gewijzigd op 15 November 2020 15:18
Koepelkerk rond 1930. beeld RD
Koepelkerk rond 1930. beeld RD

Dat maakte de protestantse gemeente Leeuwarden (in wording) dinsdag bekend. De nieuwe eigenaar van de monumentale, uit 1923 daterende kerk, wordt belegger Tjalling Rollema uit Sneek.

Voorzitter Gerrit Jan Vos van het college van kerkrentmeesters zegt dat de verkoop nog goedgekeurd moet worden door de algemene kerkenraad. Die moet toestemming vragen voor de verkoop aan het Regionaal College voor de Behandeling van Beheerszaken (RCBB) van de Protestantse Kerk in Nederland, vanwege de monumentale status van het gebouw.

In de Koepelkerk werd op 4 mei de laatste kerkdienst gehouden. Het is van de vier kerken die de protestantse gemeente afstoot, de eerste die wordt verkocht.

Rollema, voormalig accountant, wil in de kerk een podium maken voor muziek en cultuur. „Het wordt een klein theater. Een plek voor opera, muziek, zang en poëzie. Ik heb een creatieve denktank achter me staan die allerlei ideeën heeft, denk aan een blues- of 
jazzweekend. Oftewel: creatieve cultuur met veel muziek, en veel vrolijkheid.”

Daarbij moet je lekker kunnen zitten, vindt Rollema. „De banken blijven erin, maar ik wil ze wel comfortabeler maken. En ik denk aan een loungehoek. Verder wil ik niets aan het interieur veranderen.”

Organist Jelle de Jong wordt ‘huisorganist’. Hij gaat moderne popconcerten geven en kinderen orgel leren spelen. „De educatieve functie vind ik belangrijk.” Rollema wil niet precies zeggen wat hij voor de kerk betaalt, maar het gaat om „flink wat geld.” „Ongeveer drie keer de BMW waarin ik rijd”, grapt hij. Oftewel rond de 3 ton. „Er zal een goede financiële exploitatie moeten komen”, zegt Rollema. Daarvoor heeft hij een stichting in het leven geroepen en een cultureel manager aangetrokken, Ronald Rispens.

Zodra de koop definitief is, zet Rollema de al langer geplande restauratie in gang. „Ik krijg een bruidsschat mee: tussen de 4 en 5 ton BRIM-subsidie, die het Rijk heeft toegekend aan de Koepelkerk. De restauratie moet zijn uitgevoerd voor augustus 2016.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer