Kerk & religie

George Wishart gaf zijn beul een kus

Sinds de kruisiging van de Heere Jezus zijn enkele tientallen miljoenen christenen martelaar geworden omwille van hun geloof. Over wie gaat het? Vandaag George Wishart.

Wim Hulsman

2 July 2014 12:40Gewijzigd op 15 November 2020 11:40
Monument voor George Wishart op de plaats van diens terechtstelling in het Schotse St. Andrews.  beeld RD
Monument voor George Wishart op de plaats van diens terechtstelling in het Schotse St. Andrews. beeld RD

De reformator George Wishart (ca. 1513-1546) kan de geestelijk vader van John Knox worden genoemd, al werd Wishart maar 33 jaar.

Lang zwerft de Schot door Europa. Als de vervolging ergens te sterk wordt, zet Wishart zijn werk elders voort. Na werk en/of studie in onder meer Frankrijk, Engeland, Duitsland en Zwitserland trekt hij vanaf 1543 als prediker in Schotland rond. Voortdurend is hij in gevaar. Zijn preken, in de lijn van de reformatoren Calvijn en Zwingli, en zijn waarschuwingen tegen de paus worden niet gewaardeerd. In Dundee weet hij ternauwernood aan de dood te ontsnappen. John Knox vergezelt hem als een soort lijfwacht op veel van de reizen door Schotland.

In januari 1546 wordt Wishart gearresteerd. Als Knox zich ook wil laten vastzetten, verzet Wishart zich daartegen: „Eén is genoeg.”

Wishart wordt naar St. Andrews gebracht en ter dood veroordeeld vanwege ketterijen. Dat hij alle beschuldigingen vanuit de Bijbel weerlegt, mag niet baten.

Een grote groep soldaten brengt Wishart op 
1 maart naar de brandstapel. Ze vrezen verzet, zo schrijft Knox in zijn uitvoerige verslag. Bij de terechtstellingsplaats knielt Wishart neer en bidt: „O, gij Zalig­maker van de wereld, wees mij genadig. Vader der hemelen, ik beveel mijn geest in Uw heilige handen.” Hij bidt ook voor zijn tegenstanders: „Vergeef hen die leugen over mij gesproken hebben, uit onwetendheid of vanuit een boos hart.” Wishart geeft de beul een kus, als teken van vergeving.

De gouverneur van het kasteel spreekt hem bemoedigend toe. Wishart antwoordt: „De vlammen veroorzaken inderdaad pijn aan mijn lichaam, maar ze breken mijn geest niet. Maar hij die nu zo trots op mij neerziet” –hij wijst naar kardinaal David Beaton achter het kasteelraam– „zal binnenkort uit het raam naar beneden worden gegooid.” Zo gebeurt het. Beaton wordt niet veel later in het kasteel vermoord. Zijn lichaam ligt maandenlang onbegraven buiten.

De gruwelijke dood van Wishart roept veel verzet op. Zijn terechtstelling zorgt zo voor een snellere verspreiding van de reformatorische leer in Schotland.

Martelaren is een wekelijkse rubriek over mensen die leden en stierven vanwege hun christelijk geloof.


Lees meer in Digibron

George Wishart (1513-1546) (De Wachter Sions, 27-08-2009)

George Wishart (II) (De Saambinder, 31-10-1946)

George Wishart (I) (De Saambinder, 10-10-1946)

George Wishart (De Heraut 27-10-1895)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer