Kerk & religie

Wendelmoet Claesdochter werd in 1527 in Nederland tot as verbrand

Sinds de kruisiging van de Heere Jezus zijn enkele tientallen miljoenen christenen martelaar geworden omwille van hun geloof. Over wie gaat het? Vandaag: Wendelmoet Claesdochter.

21 May 2014 14:34Gewijzigd op 15 November 2020 10:50
Beeld grotekerkmonnickendam.nl
Beeld grotekerkmonnickendam.nl

Wendelmoet Claesdochter is de geschiedenis ingegaan als de eerste vrouwelijke martelaar van het protestantisme in Nederland. Niet helemaal terecht, want voor haar stierven al drie vrouwen de marteldood, in 1526. Maar haar uitgesprokenheid gaf haar een grote plaats in de kerkhistorie.

Claesdochter woont begin 16e eeuw in Monnickendam. Daar steekt ze niet onder stoelen of banken dat ze de leer van de Reformatie aanhangt. Mei 1527 wordt zij daarom gearresteerd en naar de Gevangenpoort in Den Haag gebracht. Landvoogdes Margaretha van Oostenrijk beveelt haar op water en brood te zetten. Op 9 juni wordt zij overgebracht naar Woerden, maar 14 november moet zij weer terug.

Vrijmoedig getuigt zij tegenover de Raad van Holland. Ze geeft aan niet bang te zijn voor de dood: „Ik zal de dood niet smaken, want Christus zegt: „Zo iemand Mijn Woord bewaart, die zal de dood niet zien in eeuwigheid.”” Scherp is haar oordeel over de mis: „Ik houd uw sacrament voor brood en meel.”

Later herhaalt Claesdochter dat ze al gestorven is, maar dat de Geest in haar leeft, want „ik ben in Christus en Christus is in mij.” Ze zegt dat ze bij Christus gebiecht heeft, maar toch vraagt ze iedereen die ze kwaad gedaan heeft om vergeving.

Terug in de gevangenis krijgt ze bezoek van veel monniken, familieleden en vrienden die haar proberen over te halen haar geloof te verloochenen en te zwijgen, maar Claesdochter houdt stand. „Het is mij bevolen te spreken, en ik word ertoe geroepen, zodat ik niet zwijgen mag.”

Opnieuw moet ze voor de raad verschijnen. Opnieuw wordt ze gevraagd alles te herroepen. Dat kan ze niet: „Ik blijf bij mijn Heere mijn God, en ik zal van Hem niet afwijken in leven noch sterven.”

De raad veroordeelt haar tot de dood: ze zal tot as verbrand worden. Een monnik probeert haar een kruis te laten kussen, maar dat weigert ze beslist. „Met een opgeruimd gemoed en een onveranderd aangezicht” beklimt ze die 20e november 1527 het schavot. Daar wurgt de scherprechter haar en wordt haar lichaam verbrand.


Martelaren is een wekelijkse rubriek over mensen die leden en stierven vanwege hun christelijk geloof.

>>rd.nl/martelaren


Lees meer in Digibron

Wendelmoet Claesdochter: moedige geloofsgetuige (Reformatorisch Dagblad, 05-03-2013)

Wendelmoed, een weduwe met moed (Reformatorisch Dagblad, 25-04-2008)

Wendelmoet in het vergeetboek (Reformatorisch Dagblad, 16-08-2005)

Wendelmoet Claesdochter (De Wachter Sions, 23-01-1992)

Wendelmoet Claesdochter, een martelares (Daniël, 07-12-1990)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer