Kerk & religie

Synode GKV wijst bezwaren buitenlandse kerken af

EDE. De generale synode van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) heeft vrijdag de meeste verwijten afgewezen die buitenlandse zusterkerken maken aan het adres van de GKV.

Van onze verslaggever
16 May 2014 16:58Gewijzigd op 20 March 2023 16:10
De generale synode van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt. beeld RD, Henk Visscher
De generale synode van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt. beeld RD, Henk Visscher

Een uitzondering maakt de kerkvergadering voor de bezwaren tegen het rapport ”Mannen en vrouwen in dienst van het evangelie”, dat ruimte ziet voor de bevestiging van vrouwen in de ambten. Over dat rapport, dat zaterdag besproken wordt, zijn nog geen besluiten genomen. De synode zei toe de buitenlandse bezwaren „mee te wegen.”

De generale synode bespreekt vrijdag de vermaningen die kerken uit Australië, Canada, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten stuurden aan de synode. Vertegenwoordigers van deze kerken voerden het woord en werden bevraagd door synodeleden. Ook afgevaardigden uit kerken in Zuid-Korea en Zuid-Afrika lichtten hun bezwaren toe.

De buitenlandse zusterkerken zijn unaniem negatief in hun kritiek op het rapport over vrouwelijke ambtsdragers. De kerken uit het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Korea beperken zich hiertoe. De onderliggende lijnen in het rapport tonen „een radicaal verlaten van de leer van Schrift, doordat de aandacht voor de cultuur overheerst”, aldus ds. A. Lucas van de Reformed Presbyterian Church of Ireland.

Andere kerken, vooral de uit GKV voortgekomen emigrantenkerken, zijn ook negatief over de koers van de Theologische Universiteit Kampen (TUK), waar ze Schriftkritiek en een historisch-kritische benadering van de Schrift menen waar te nemen. Daarnaast hebben ze bezwaar tegen de besluiten van generale synodes en de inhoud van deputatenrapporten, vooral als het gaat om het ruimte geven voor nieuwe hermeneutiek en een alternatieve ethische benadering van zaken als echtscheiden en hertrouwen. Ook zijn ze kritisch over het aanhalen van de banden met de Nederlands Gereformeerde Kerken.

In een reactie op de vermaningen riep prof. dr. M. te Velde, rector van de TUK, de buitenlandse kerken op om kritiek die in zijn ogen al is weerlegd, niet te blijven herhalen. „Voor de broederlijke, oecumenische omgang zou het goed zou zijn om niet om de drie jaar aan te komen met een dossier dat steeds dikker wordt.”

Prof. Te Velde wees er op dat een delegatie van de TUK eerder dit jaar naar Canada is geweest om lezingen te geven en toe te lichten waarmee de universiteit zich bezighoudt. „Laten we over zulke grote afstanden heel erg voorzichtig zijn met zaken als: bij jullie is het met de Schriftvisie niet in orde, of met te stellen dat er sprake is van historisch-kritische benaderingen.”

De kerkvergadering behandelde vrijdagmiddag het studierapport ”Huwelijk en Samenlevingsvormen”. Het rapport van de deputaten huwelijk en echtscheiding in samenwerking met de deputaten relatie kerk en overheid, schetst de moeilijkheden die ontstaan door de uitholling van het burgerlijk huwelijk en de verdergaande accep­tatie van samenwonen. Het verschil tussen deze samenlevingsvormen en het geregistreerd partnerschap wordt steeds kleiner, waardoor het voor de kerk de vraag hoe deze moet omgaan met leden die het Bijbelse verschil tussen deze samenlevingsvormen ook niet meer zien.

Om het verschil tussen het uitgeholde burgerlijk huwelijk, alternatieve relatievormen en het kerkelijk huwelijk aan te geven, introduceert de rapportage de aanduiding ”huwelijk in Bijbelse zin”. De deputaten zijn hierover verdeeld, omdat daarmee het kerkelijk huwelijk losgekoppeld wordt van het burgerlijk huwelijk. De synode droeg de deputaten daarom op om met andere kerken te bezien of hierover een gezamenlijk standpunt kan worden ingenomen. De deputaten moeten hierover rapporteren op de volgende synode. Tot die tijd geldt het huwelijk tussen man en vrouw kerkelijk gezien als „meest passende vorm” van samenleven.

Meer over
Synode GKV

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer