Boetedag: een zaak van het hart
De Gereformeerde Gemeenten houden zondag een boetedag. Wat is dat eigenlijk: boete doen? En hoe doe je dat als gezin? Synodepreses ds. J. J. van Eckeveld raadt aan om samen te bidden en aan Bijbelstudie te doen. En om het gebak een dagje te laten staan.
De predikant van de gereformeerde gemeente te Zeist merkt dat de boetedag de laatste weken is gaan leven in de Gereformeerde Gemeenten. „Mede door artikelen in de krant en in ons jongerenblad Daniël is er meer besef gekomen dat een boetedag belangrijk is in het licht van de schuld van ons volk en onze eigen schuld. Dat inzicht zie ik als een zegen.”
Het besluit tot een dag van verootmoediging en boete werd begin dit jaar tijdens de generale synode van de Gereformeerde Gemeenten genomen „vanwege de ernst van de tijd waarin wij leven.”
Wat is boete doen?
„Boete doen is schuld belijden, je verootmoedigen voor God. Dat is geen uiterlijke zaak, maar een zaak van het hart.”
Waarover zouden gemeenteleden boete moeten doen?
„Laat ieder bij zichzelf beginnen. Wie ben ik als ouder tegenover mijn kinderen? Wie ben ik op het werk tegenover mijn collega’s? Wie ben ik tegenover mijn buren? Ben ik een lichtend licht en een zoutend zout? Ken ik een verborgen leven met God? Die vragen zouden ons in de schuld moeten brengen.
Daarnaast is er reden om ons als kerk te verootmoedigen. We zijn vaak zo zelfgenoegzaam, zo tevreden met ons eigen kerkelijk leven. Ook bespeur ik veel lauwheid. We zijn druk met uiterlijke zaken, maar de nood van onbekeerden weegt weinig. Wat gaat er van de kerk uit?
De nood van de tijd dwingt ons tot schuld belijden. Nederland is van Gods Woord afgeweken. Deze boetedag heeft echter niet als doel om vanuit de hoogte neer te kijken op onze samenleving. Daar waren we het als synodeleden destijds allemaal over eens.”
Wat is een goede invulling van zo’n boetedag?
„De jeugdbond heeft weekboekjes uitgegeven met acht Bijbelstudies over boete, berouw en bekering. Die zijn heel geschikt om door jongeren gebruikt te worden, maar ook door gezinnen of ouderen. Persoonlijk bidden, maar ook met het gezin, is belangrijk op deze dag. Daarnaast kan ik me voorstellen dat huisgenoten samen praten over de boetepreken die zijn gehouden. Ouders van kleine kinderen kunnen een Bijbelverhaal voorlezen dat betrekking heeft op dit onderwerp.”
Het is die dag ook Moederdag. In veel gezinnen een dag met een feestelijk tintje.
„Het was lastig om een geschikte zondag te kiezen. Het moderamen wilde niet dat de boetedag te dicht bij de biddag of bij een kerkelijke feestdag zou liggen. En hij moest ruimschoots voor de zomervakantie vallen. Wellicht dat Moederdag voor één keer een weekje later kan worden gevierd. En als gezinnen dat niet willen, zouden ze Moederdag kunnen inpassen in de boetedag door bijvoorbeeld samen in het licht van Gods Woord te praten over de rol van de moeder in het gezin. Maar gebak vind ik niet zo passen bij het karakter van deze dag.”
Waarom niet?
„In de Bijbel worden boeten en vasten in één adem genoemd. Reformatorische christenen hebben vanouds veel moeite met vasten, vanwege de werkheilige manier waarop veel rooms-katholieken daarmee omgaan. Niettemin denk ik dat het goed is om deze boetedag in soberheid door te brengen. Dat betekent niet dat je honger hoeft te lijden, maar ook niet dat je grote stukken gebak verorbert. Een sobere invulling van Moederdag kan indruk maken op kinderen. En aanleiding geven tot een gesprek.”
U heeft een preek geschreven over Joël 2:15-17 die gemeenten kunnen gebruiken. Waarom deze tekst?
„Het gaat in dit gedeelte over het land Israël, dat wordt geteisterd door natuurrampen, een sprinkhanenplaag, droogte. Joël kondigt een speciale vastendag af waarop de hele gemeente moet samenkomen. De priesters bidden tot God voor het volk of Hij de oordelen wil afwenden. Ik zag in dit hoofdstuk parallellen met deze tijd. Vers 13, „Scheurt uw hart en niet uw klederen”, is nog actueel.”
Wat hoopt u dat de boetedag uitwerkt?
„Isaac da Costa zei: „Bidders zijn de kurken waar land en volk op drijft.” Als er tien ware bidders waren geweest in Sodom, was de stad niet omgekeerd. Mijn verlangen is dat deze boetedag geen vruchteloze biddag is, dat het niet alleen een uiterlijk gebeuren is, maar dat hij bidders verwekt die met een gescheurd hart tot God roepen. Dat zou een zegen zijn voor land en volk.”
Lees ook in Digibron:
GG-boetedag krijgt steun stichting (Reformatorisch Dagblad, 13-03-2014)
Weinig steun voor boetedag „over kerkmuren heen” (Reformatorisch Dagblad, 06-03-2014)
„We hopen dat boetedag christen wakker schudt” (Reformatorisch Dagblad, 11-02-2014)
Initiatief tot boetedag verdient navolging (Reformatorisch Dagblad, 30-01-2014)
GG beleggen boetedag op zondag 11 mei (Reformatorisch Dagblad, 23-01-2014)
Boetedag GG overwegend positief ontvangen (Reformatorisch Dagblad, 11-10-2013)
„Veenbrand van secularisatie woedt voort” (Reformatorisch Dagblad, 11-10-2013)
„Gebed om verootmoediging in GG nodig” (Reformatorisch Dagblad, 08-10-2013)