Kerk & religie

GKV-synode stelt besluit over huwelijk en relaties uit

EDE. Hoe moet de kerk omgaan met andere samenlevings­vormen dan het huwelijk? De generale synode van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) bleek vrijdag in Ede niet toe aan het nemen van besluiten daarover. De vergadering wil eerst een nadere doordenking.

Van onze verslaggever
14 March 2014 21:09Gewijzigd op 20 March 2023 16:13Leestijd 2 minuten
De GKV-synode in Ede. beeld RD, Henk Visscher
De GKV-synode in Ede. beeld RD, Henk Visscher

De uitholling van het burgerlijk huwelijk en de verdergaande accep­tatie van samenwonen en andere relatievormen blijkt in GKV-gemeenten veel vragen op te roepen. Zeker omdat er geen door de overheid geregelde samenlevingsvorm meer is die voldoet aan de kenmerken van een Bijbels huwelijk, aldus de rapportage ”Huwelijk en samenlevingsvormen”, opgesteld door de deputaten huwelijk en echtscheiding en de deputaten relatie kerk en overheid.

In de kerk komt het ongehuwd samenleven in toenemende mate voor, concluderen de deputaten. Om het verschil tussen het uitgeholde burgerlijk huwelijk, alternatieve relatievormen en het kerkelijk huwelijk aan te geven, introduceert de rapportage de aanduiding ”huwelijk in Bijbelse zin”. Tegelijk is de helft van de deputaten relatie kerk en overheid het oneens met het gebruik van deze term, omdat daarmee het kerkelijk huwelijk losgekoppeld wordt van het burgerlijk huwelijk.

Scriba mr. A. Niemeijer vroeg zich dan ook af of de andere visie op het huwelijk vanuit de overheid, „voldoende reden is om onze manier van staatsinrichting vanuit de kerk overhoop te gooien.” Bovendien zou hij, mocht het tot een veranderde huwelijksopvatting komen in de GKV, dit willen afstemmen met andere kerken.

Ds. L. W. de Graaf (Heerde) stelde de synode voor om in ieder geval tijdelijk beleid te formuleren rond geregistreerde partnerschappen. Hij noemde enkele voorbeelden van GKV-gemeenten die een kerkelijke samenkomst organiseren op verzoek van leden die zo’n partnerschap aangaan.

Namens deputaten relatie kerk en overheid lichtte prof. dr. A. L. Th. de Bruijne toe hoe door kerken van de Reformatie altijd is benadrukt dat kerk en overheid een verschillende roeping hebben, ook ten aanzien van het huwelijk. In een postchristelijke samenleving morrelt de overheid volgens hem aan die verhouding. „De vraag is: wie bewaakt de structuur van het huwelijk. We moeten dit bloot­leggen en er over discussiëren.”

Vond je dit artikel nuttig?
Meer over
Synode GKV

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer