Vijf vrije oud gereformeerde gemeenten vormen samenwerkingsverband
RIJSSEN. Vijf oud gereformeerde gemeenten die geen deel uitmaken van het landelijke verband van de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland (OGGiN) vormen sinds enige tijd een samenwerkingsverband.
Dat zegt ds. C. L. Onderdelinden, predikant van de oud gereformeerde gemeente in Rijssen (Bevervoorde) dinsdag in het Reformatorisch Dagblad. Het betreft de zelfstandige oud gereformeerde gemeenten in Ede (Schaapsweg), Hendrik-Ido-Ambacht (Onderdijkse rijweg), Oldebroek (Mheneweg), Rijssen (Bevervoorde) en Terneuzen (Evertsenlaan).
De vijf gemeenten hebben een convenant opgesteld onder de titel ”Eenparig in vrijheid”, aldus ds. Onderdelinden. Hierin is vastgelegd wat deze gemeenten bindt en zijn er afspraken gemaakt, onder meer over de procedure die wordt gevolg wanneer iemand zich geroepen weet tot het ambt van dienaar des Woords. „Om elkaar tot een hand en een voet te zijn.”
Het moderamen bestaat uit ds. J. Goudriaan (Ede), ds. J. van Prooijen (Hendrik-Ido-Ambacht), ds. D. C. Flapper (Oldebroek) en ds. Onderdelinden, plus uit iedere gemeente een ouderling. Aan de jaarlijkse landelijke vergadering nemen de voltallige kerkenraden deel. Eind deze maand is het weer zover, ditmaal in Rijssen.
De eerste contacten tussen de gemeenten werden reeds gelegd in mei 1995. Het ging toen nog om vier gemeenten; Hendrik-Ido-Ambacht neemt sinds 2010 deel aan de gesprekken. De vijf gemeenten maken geen deel uit van de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland, maar worden wel „oud gereformeerd” genoemd.
De gemeenten hebben alle een andere achtergrond. De Edese gemeente werd eerder gediend door ds. Joh. van der Poel en ds. M. Pronk, maar raakte in de jaren tachtig buiten de OGGiN.
Hendrik-Ido-Ambacht, van oorsprong een hervormd lokaal, werd eerder gediend door ds. G. van de Breevaart, ds. A. de Waard en ds. A. Kot.
Oldebroek maakte zich in de jaren vijftig van de vorige eeuw los van de plaatselijke hervormde gemeente. De gemeente werd eerder gediend door A. Uitslag, ds. A. Vosman, ds. A. van Houselt en ds. C. L. Onderdelinden.
Terneuzen is vele jaren een op zichzelf staande gemeente geweest. De grondlegger ervan was de latere ds. M. A. Mieras, destijds wonend in Axel. Nadien werd de gemeente in Terneuzen nog gediend door ds. A. de Reuver en door lerend ouderling J. de Boer.
Rijssen werd eerder gediend door ds. J. van Wier, ds. A. Vosman, ds. A. Kot, ds. J. Goudriaan en ds. J. van Prooijen.
Lees meer in Digibron
Kand. Flapper bevestigd in Oldebroek (Reformatorisch Dagblad, 24-08-2009)
Ds. Onderdelinden doet intrede in Rijssen (Bevervoorde) (Reformatorisch Dagblad, 22-01-2009)
Ds. J. van Prooijen doet intrede in Hendrik-Ido-Ambacht (Reformatorisch Dagblad, 13-09-2007)
Een huisgezin anno Domini 2001 – interview met ds. J. van Prooijen over oud gereformeerde gemeente Bevervoorde (Reformatorisch Dagblad, 16-08-2001)
Ds. J. Goudriaan bevestigd te Ede (Reformatorisch Dagblad, 04-07-1991)