Een cursus duiveluitdrijving voor priesters
Duivelse bezetenheid „komt steeds vaker voor.” Daarom gaat de Rooms-Katholieke Kerk meer priesters opleiden tot exorcist (duiveluitdrijver).
Dat meldde de website van de Britse mediagroep The Telegraph onlangs.
Het bisdom Milaan benoemde de afgelopen tijd zeven priester-exorcisten, de bisschop van Napels drie, en de Rooms-Katholieke Kerk op Sardinië stuurde drie priesters voor een opleiding exorcisme naar Rome.
In Spanje koos de aartsbisschop van Madrid, Antonia Maria Rouco Varela, acht priesters die in mei een speciale training volgden om de confrontatie aan te gaan met „een ongekende stijging van de gevallen van demonische bezetenheid.” Het kerkelijk wetboek schrijft voor dat rooms-katholieken in elk bisdom bij een erkende priester-exorcist terecht moeten kunnen.
Volgens de Rooms-Katholieke Kerk kan het huidige aantal priester-exorcisten de hulpvragen niet aan. Er zou sprake zijn van „een toename van demonische bezetenheid door de stijgende populariteit van satanisme en occultisme, vooral via muziek en via internet.”
Bij een demonische bezetenheid, die zich uit in „het brabbelen in vreemde talen, ongecontroleerd schudden, het bijten op de nagels of op stukken metaal en glas”, kunnen mensen zich wenden tot een gewijde priester-exorcist. Hij zal „de Naam van God aanroepen en van diverse heiligen en de aartsengel Michaël om de demonen uit te werpen.”
Niet iedereen die beweert bezeten te zijn van de duivel is dat echter ook, aldus de kerk. „De meesten lijden aan een psychische ziekte. In het algemeen adviseren priesters dan ook om medische hulp te zoeken. In een klein aantal gevallen is een duiveluitdrijving vereist.”
Volgens Bruno Fort, theoloog en aartsbisschop van de Italiaanse diocese Chieti-Vasto, is het aanstellen van meer exorcisten een onderstreping van de leer van de kerk dat het kwaad bestaat en bezit van een persoon kan nemen. „God heeft de macht om Zijn tegenstander te verslaan, maar de satan zal nooit ophouden met werken. Er zijn mensen die experimenteren met onderwerping aan de duivel en zelfs met duivelse bezetenheid, waarvoor de hulp van een exorcist nodig kan zijn.”
Vaticaanexpert John Allen stelt dat de groei van het aantal priesterexorcisten „een antwoord is op de vraag van het publiek”, maar ook „een poging is van de kerk om onwettige, zelfbenoemde exorcisten aan de zijlijn te zetten. Er is een aantal personen –sommige van hen zijn priesters– die zichzelf uitgeven voor exorcist. Zij zijn theologisch onbetrouwbaar.”
Volgens Allen zijn er in de Rooms-Katholieke Kerk eeuwenlang sporen van bijgeloof en occultisme geweest. „Ik weet niet of het ooit is weggeweest. Na het tweede Vaticaans concilie (1962-1965) was er onder veel ‘verlichte’ rooms-katholieken sprake van schaamte over exorcisme en andere bovennatuurlijke aspecten. Het werd gezien als middeleeuws. Maar bij het gewone volk is er altijd een sterke vorm van bijgeloof aanwezig geweest; een fascinatie voor het occulte en de krachten van de duivel.”
Ook de huidige paus Franciscus gelooft sterk in het bestaan van de duivel, zegt Allen. In mei werd beweerd dat paus Franciscus een duiveluitdrijving heeft verricht tijdens een mis op het Sint-Pietersplein in Rome. Televisiebeelden tonen hem terwijl hij zijn handen legt op het hoofd van een man die stuiptrekkend in een rolstoel zit met zijn mond open.
De ontmoeting werd uitgezonden door Tv2000, een kanaal in handen van de Italiaanse Bisschoppenconferentie. Deskundigen zeggen dat er geen twijfel bestaat over het feit dat de paus een exorcisme uitvoerde.
Federico Lombardi, woordvoerder van het Vaticaan, ontkende later die bewering. Hij zegt dat paus Franciscus niet van plan was om een exorcisme uit te voeren. De paus heeft hierop niet publiekelijk gereageerd, maar veel van zijn preken en lezingen voorziet hij van verwijzingen naar de duivel.
Tijdens een mis in november in Casa Santa Marta, het gastenverblijf van het Vaticaan waar de paus woont, zei hij dat, hoewel „God de mens goed schiep, de duivel in de wereld kwam en er mensen zijn die hem toebehoren.”
Tijdens een mis een paar dagen eerder waarin hij sprak over de gevaren van wereldgelijkvormigheid: „Als we denken aan onze vijanden, moeten we eerst aan de duivel denken. Hij is het die ons schaadt.”
Duivelse bezetenheid
Ook in Duitsland leeft de indruk bij artsen, geestelijken en hulpverleners „dat duivelse bezetenheid voor meer mensen een probleem is.” Dat schreef het Duitse weekblad Focus onlangs in het artikel ”En verlos ons van de boze”. Het blad liet de rooms-katholieke priester en psychotherapeut Jörg Müller aan het woord, die alleen al vanuit München en Freising honderden aanvragen krijgt van mensen die zich „demonisch belast” weten. Onder hen zijn veel jonge vrouwen met een migratieachtergrond uit Oost-Europa.
In ongeveer 1 procent van de gevallen zou het volgens Müller daadwerkelijk om duivelse bezetenheid gaan. Müller test de hulpzoekenden door twee kommen water op tafel te zetten en te vragen in welke kom wijwater zit. Of hij zegt dat er op de onderkant van de stoel een kruis is geschilderd. „Wie ineenkrimpt op het verkeerde moment, wordt als leugenaar ontmaskerd.”