Liveblog: Synode GKV komt bijeen in Ede
De generale synode van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt komt vandaag bijeen in Ede. Volg in dit liveblog vanaf 9.00 uur de synodevergadering. De synodevergadering heeft plaats in de Ontmoetingskerk in Ede.
20.00 uur – interview
Een interview met de preses van de synode, dr. P. L. Voorberg uit Emmeloord, is te lezen via deze link.
12.15 uur – sluiting liveblog
De redactie sluit dit liveblog. Later vanmiddag worden nog foto’s geplaatst van de eerste synodevergadering.
12.08 uur – sluiting
Dr. Voorberg besluit de vergadering met gebed. De afgevaardigden gaan na een lunch huiswaarts. De eerstvolgende zittingsdagen zijn 28 februari en 1 maart. De planning voor de synodevergaderingen is te vinden via deze link (pdf).
11.58 uur – heropening vergadering
Preses dr. Voorberg heropent de vergadering. Het moderamen heeft enige tijd vergaderd over onder meer de agenda voor de vergadering. De preses deelt mee dat de sluitingsdatum voor ingekomen stukken wordt gesteld op 14 februari. Met reacties op laat gereedgekomen deputatenrapporten wordt echter soepel omgegaan.
Ds. Wim van der Schee vraagt of de vergaderdata zijn afgestemd met die van de landelijke vergadering van de Nederlands Gereformeerde Kerken. Antwoord: nee.
Tot griffier wordt de voorzitter van de deputaten administratieve ondersteuning, P. Jonkman, benoemd. Tot communicatieadviseur Maaike Oosten-de Jong.
Daarna besluit dr. Voorberg de zitting met het lezen van Psalm 25.
10.42 uur – pauze
De preses last een koffiepauze in.
10.35 uur – toespraak preses dr. Voorberg
„Daar sta je dan. U zult het met mij moeten doen, ik hoop dat het lukt”, zei preses dr. P. L. Voorberg bij het begin van zijn toespraak bij de synode. „Dank voor het in mij gestelde vertrouwen. Hartelijk dank aan degenen die de vergadering hebben voorbereid. In het bijzonder de samenroepende kerk en ds. Van Leeuwen.”
Dr. Voorberg kijkt dankbaar terug op de bidstond, „ik hoop dat we ons door de liefde van Christus laten leiden tijdens de synodevergaderingen.” Daarna vraagt hij de afgevaardigden op te staan als blijk dat ze zich scharen achter de Drie Formulieren van Enigheid.
10.30 uur – Ds. R. J. Vreugdenhil tweede scriba
In de vijfde ronde krijgt ds. R. J. Vreugdenhil (Lelystad) 20 stemmen. Hij is daarmee verkozen tot tweede scriba. Ds. L. W. de Graaf (Heerde) krijgt 16 stemmen.
10.25 uur – Vijfde stemronde voor tweede scriba
Na vier stemronden blijkt er nog geen meerderheid voor een tweede scriba te zijn. In een vijfde ronde kan gekozen worden uit de twee kandidaten met de meeste stemmen: ds. L. W. de Graaf, predikant te Heerde en ds. R. J. Vreugdenhil uit Lelystad.
10.15 uur – A. Niemeijer eerste scriba
In drie stemronden kiest de synode A. Niemeijer uit Leiderdorp tot eerste scriba. Niemeijer was ouderling in Leiden. Evenals een viertal andere afgevaardigden was hij ouderling op het moment dat de afvaardiging naar de synode werd samengesteld. Op dit moment is hij geen ambtsdrager meer. Van de vergadering krijgen deze „broeders” toestemming om als vertegenwoordiger van de kerken op te treden, conform de kerkelijke regelingen op dit gebied. Anko Niemeijer is een oudere broer van de preses van de vorige synode, ds. P. Niemeijer uit Rijnsburg.
10.00 uur – K. Wezeman assesor
Ouderling K. Wezeman uit Haren is gekozen tot assessor (plaatsvervangend voorzitter). De synode kiest vervolgens de eerste scriba.
9.55 uur – Dr. P. L. Voorberg preses
De vergadering kiest in drie stemronden dr. P. L. (Paul) Voorberg uit Emmeloord tot preses. In de laatste stemronde kreeg hij 20 stemmen. Ouderling K. Wezeman (Haren) kreeg 16 stemmen. Meer over dr. Voorberg in dit nieuwsbericht
9.35 uur – verkiezing moderamen
Ds. Van Leeuwen stelt voor om over te gaan tot verkiezing van het moderamen. Hij stelt voor om een 1e en 2e voorzitter en een 1e en 2e scriba te kiezen.
9.20 uur – toespraak locoburgemeester R. Kremers
„Ik weet niet of de Edese synode zo’n begrip wordt als de Dordtse, maar ik hoop dat u hier komt tot wijze en goed gedragen besluiten”, aldus CDA-wethouder en locoburgemeester Roel Kremers. „Ede kent kerken van allerlei soort. Vier confessionele partijen doen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Er zijn gesprekken geweest over spanningen, wat resulteerde in een rapport ”Verschil mag er zijn”. Ik vind dat een mijlpaal om bij u te benoemen. Een gemeente waarin het geloof er toe doet.”
De locoburgemeester roept in herinnering hoe Groen van Prinsterer isolement voorstond, zonder zich af te sluiten van de samenleving. „Hij nam volop deel aan het maatschappelijk leven, vanuit zijn overtuiging. Dat isolement ging over zijn overtuigingen, van daaruit ging hij de wereld in.”
De locoburgemeester vraagt aandacht voor de rol van de kerk in de samenleving. Steeds meer verantwoordelijkheden komen bij de burgerlijke gemeente te liggen. „De gemeente wordt vaak de eerste overheid genoemd. De gemeente kent haar burgers. Kerken vormen een essentieel onderdeel van de lokale gemeenschap. Eigen kracht en verantwoordelijkheid voor elkaar zijn de lijnen waarlangs gemeenten vorm geven aan haar verantwoordelijkheid. Mantelzorg, gemeenschapszin, burenhulp. In Ede hebben we daar de nuldelijn aan toegevoegd. Dat is de lijn die voorkomt dat mensen hulpverlening nodig krijgen. Dat kan door extra aandacht en zorg. Dat kan door verenigingen en nadrukkelijk ook door kerken. Veel kerken vormen een hechte gemeenschap. Ze zijn de ogen en oren in de samenleving die kunnen signaleren wanneer mensen vereenzamen.”
Kremers hoopt dat ook de synode vanuit de verantwoordelijkheid naar de samenleving het goede zal zoeken voor kerk en overheid, zegt hij tot besluit.
9.00 uur – Opening
Namens de roepende kerk, de gereformeerde kerk vrijgemaakt in Ede-Zuid, opent ds. J. M. van Leeuwen de synodevergadering. Hij gaat voor in gebed en houdt vervolgens een meditatie, mede naar aanleiding van Kolossensen 1:3-11.
Ds. Van Leeuwen karakteriseert de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) als een kerk waarvan overwegend mensen lid zijn van de blanke, hoogopgeleide middenklasse. Vaak wonen die niet in de grote steden, maar ook niet in kleine dorpen. Meestal strijkt deze groep neer in plaatsen die qua grootte daar tussenin zitten: bijvoorbeeld een plaats als Ede.
Toch heeft God ieder mens een plaats gegeven in de samenleving. De stad wordt echter in de Bijbel genoemd zowel als symbool voor de locatie waar de zonde. In de brief aan de gemeente in Kolosse wijst Paulus volgens ds. Van Leeuwen „deze gemeente de plaats in Gods plan en Gods zending. Hij wijst op het geloof dat bij hen wortel heeft geschoten.”
Paulus ziet God aan het werk en schets het Evangelie als een grote plant die wereldwijd groeit, aldus ds. Van Leeuwen. „De mensen in Kolosse worden in die plaats neergezet. Paulus bidt voor hen om wijsheid.” Zo wenst de predikant ook de synodeleden wijsheid toe als ze in Ede vergaderen. „Ik bid dat u uw werk doet met de universaliteit van Gods kerk voor ogen.”