CGK, NGK en GKV starten onderzoek diaconaat
VEENENDAAL. Het Platform Diaconale Samenwerking van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK), de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) en de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) start een onderzoek naar de vraag wat er nodig is om in de toekomst een bloeiende diaconale praktijk in plaatselijke gemeenten te behouden.
Redenen voor dit onderzoek zijn onder meer de overheidsbezuinigingen en de grotere eigen verantwoordelijkheid die de overheid bij de burgers legt, ook wel de participatiesamenleving genoemd. Daardoor dreigen meer mensen in de problemen te raken, aldus het platform op de website diaconaat2020.nl. „Diaconaat behoort tot de essentie van de kerk. In ons zorgen voor mensen in nood weerspiegelen we Gods barmhartigheid en gerechtigheid.” En: „Mensen moeten meer naar hun naaste in de kerk en samenleving gaan omzien. Kerken hebben hierin een diaconale taak.”
De centrale vraag van het onderzoek is: wat is ervoor nodig om (ook) in 2020 een bloeiende diaconale praktijk in de plaatselijke kerken te vinden? Andere vragen die het onderzoek stelt, zijn: Hoe ziet een bloeiende diaconale praktijk in de plaatselijke kerken er straks uit? Vraagt dat om aanpassing van het diaconale beleid van de kerken? En zo ja, welke?
„De basis van het diaconale werk –dienen uit liefde tot Christus– blijft ook in de toekomst onveranderd”, aldus de kerken. „Maar de veranderende omstandigheden vragen wellicht om een andere, vernieuwde invulling van het diaconaat. Door de eeuwen heen heeft het diaconaat zich zo ook steeds weer aangepast.”
Het onderzoek is een van de uitwerkingen van de samenwerking tussen de diaconale organen van de CGK, GKV en de NGK. Het wordt uitgevoerd door het Centrum voor Samenlevingsvraagstukken van de Gereformeerde Hogeschool (GH) in Zwolle.
De resultaten zullen begin 2014 bekend zijn en moeten richting gaan geven aan het werk van de deputaten diaconale zaken.