Kerk & religie

NGK willen kerkelijke examenregeling aanpassen

ZEEWOLDE. Kandidaten die predikant willen worden in de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) moeten voortaan geëxamineerd door een landelijke examencommissie.

Van onze verslaggever
2 November 2013 16:19Gewijzigd op 16 March 2023 14:46
Het kerkgebouw van de NGK Zeewolde, waar de landelijke vergadering van de NGK plaatsheeft. beeld NGK
Het kerkgebouw van de NGK Zeewolde, waar de landelijke vergadering van de NGK plaatsheeft. beeld NGK

Nu nog worden kandidaten geëxamineerd door vertegenwoordigers van kerken uit de regio’s. In de nieuwe situatie blijft de verantwoordelijkheid voor de examens wel liggen bij de regio’s (classes) van de kerken, maar ligt het zwaartepunt voor wat betreft het stellen van vragen bij landelijke examinitoren.

Dat stelt een commissie voor die onderzoek doet naar de examinering van kandidaten in de NGK. Het rapport over dit thema werd zaterdag besproken op de landelijke vergadering (LV) van de Nederlands-gereformeerden in Zeewolde.

De besprekingen hadden nog een oriënterend karakter. Besluitvorming vindt later plaats. Tot het najaar van 2014 verwacht de synode nog diverse keren bijeen te komen.

De nieuwe regeling wordt voorgesteld omdat er nu nog te veel regionale verschillen zijn in de toetsing van kandidaat-predikanten. „Iemand die in de ene regio wordt afgewezen, kan op die manier in een andere regio alsnog beroepbaar worden gesteld”, aldus de commissie in een toelichting.

De NGK-vergadering besluit binnenkort ook over de examinering van personen die een preekbevoegdheid hebben of wensen, maar die geen predikant (meer) zijn of willen worden. Daarvoor komt een aparte regeling. Ook komt een nieuwe procedure voor personen die een beroep doen op de regeling om op basis van singuliere gaven predikant te worden. Daarin wordt onder anderen gekeken naar de eventuele bijscholing die nog nodig is voor deze persoon.

De vergadering bezon zich ook op de financiële ondersteuning van studenten theologie. De kerk wil dat er geen onoverkomelijke financiële drempels zijn voor mensen die de opleiding tot dienaar van het Woord willen volgen. Eventuele wijzigingen van de studiefinanciering door de overheid kunnen echter betekenen dat de kerk meer moet bijspringen. De vergadering besloot daarop nog niet vooruit te lopen. Wel werd besloten dat voor het eerst in enkele jaren weer een afdracht van de kerken gevraagd wordt ten behoeve van theologiestudenten. De hoogte werd vastgesteld op 0,60 cent per lid en dooplid per jaar.

De LV besloot zaterdag tot opheffing van de commissie die onderzoek doet naar de positie van vrouwelijke predikanten. De commissie rapporteerde dat er geen problemen zijn rond dit thema. Sinds 2007 staat het ambt van predikant in de NGK open voor vrouwen.

De landelijke vergadering heeft vervolgzittingen gepland op 30 november 2013, 1 en 29 maart, 11 en 12 april, 16 en 17 mei, 4 oktober, 31 oktober en 1 november en 21 en 22 november 2014. Mogelijk worden de laatste data niet benut, maar het moderamen heeft ze alvast gereserveerd.

Als het aan het moderamen ligt worden de vergaderstukken thematisch geordend. Dat betekent dat onderwerpen zoveel mogelijk worden geclusterd, waardoor bij na de bespreking van het ene voorstel bij het volgende vergaderstuk niet van de hak op de tak wordt gesprongen. Op 30 november presenteert het moderamen een voorstel hoe deze aanpak vorm kan krijgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer