Nederland gebukt onder hoosbuien en windstoten
RIJSWIJK (ANP). De herfst heeft zondag stevig zijn intrede gedaan in delen van Nederland. Langdurige hoosbuien en windstoten hielden huis in vooral Zuid-Holland, Zeeland en Utrecht, met plaatselijk grote schade tot gevolg. Ook andere delen van het land ondervonden veel overlast. Hulpdiensten moesten veelvuldig in actie komen.
De meeste overlast was op Goeree Overflakkee. Het waterschap Hollandse Delta heeft daar wegens de overvloedige regenval twee polders ingericht als waterbergingsgebied. Het overtollige water wordt via noodpompen geloosd naar de waterberging in de polders.
Op Goeree en ander plaatsen in het land draaiden gemalen op volle kracht. Ook werd een groot aantal noodpompen ingezet. Zondagavond stabiliseerde of verbeterde de situatie omdat de hevige regens, die zaterdagavond waren begonnen, waren opgehouden. Het kan nog wel even duren voordat het water op het normale peil staat, op Goeree nog wel een week.
Op het Zuid-Hollandse eiland viel naar schatting 120 millimeter regen, te vergelijken met 12 emmers water per vierkante meter, meldde Weeronline. Dat het in het land zo lang goot, was te wijten aan de kern van een lagedrukgebied, dat precies boven ons land circuleerde. Normaal valt in heel oktober circa 80 millimeter.
Behalve de diverse waterschappen hadden ook de hulpdiensten het druk. Zo kreeg de brandweer in Zuid-Holland, Utrecht, Zeeland, Noord-Holland en Gelderland honderden meldingen over omgewaaide bomen, gevaarlijk hangende takken, volgelopen kelders en straten die blank stonden. In de dorpen Goedereede, Stellendam en Melissant stonden volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond veel straten blank.
In Rotterdam-Zuid verzakte door het de regenval een gasleiding. Daardoor kwam het metroverkeer tijdelijk stil te liggen en werden enkele woningen tijdelijk ontruimd.
Het KNMI waarschuwde zondagochtend al voor het extreme weer. De ANWB volgde met een waarschuwing voor automobilisten vanwege plassen op het wegdek. Toch gebeurden er veel ongevallen op de wegen. Rijkswaterstaat moest werkzaamheden op de A1 bij Hoevelaken stilleggen vanwege de wateroverlast.
Dierenpark Amersfoort moest voor het eerst in het 65-jarige bestaan de deuren wegens de regenval sluiten. Er waren grote modderpoelen en ondergelopen wandelpaden.