Politiek

Liveblog: Kabinet en deel oppositie eens over begroting 2014

De fracties van VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP hebben ingestemd met het resultaat van de onderhandelingen tussen het kabinet en de oppositiefracties. Het gaat om extra bezuinigingen van zo’n 6 miljard euro. De begroting voor volgend jaar kan nu op voldoende politieke steun rekenen. Volg de nieuwsontwikkelingen in dit liveblog op de voet.

Redactie digitale media
11 October 2013 18:34Gewijzigd op 15 November 2020 06:22

23.42 uur: Liveblog gesloten - De redactie sluit dit liveblog. Zaterdag meer nieuws en achtergronden over het begrotingsakkoord.

23.13 uur: Dijsselbloem: begroting staat als een huis - De nieuwe afspraken over de begroting van 2014 bieden nog meer zekerheid dat Nederland voldoet aan de Europese begrotingsafspraken. „De begroting staat als een huis”, zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem vrijdag in een toelichting op het begrotingsakkoord. „Hier staat een tevreden minister van Financiën. Deze afspraken bieden zekerheid, dat is belangrijk voor de economie en de huishoudens.”

23.07 uur: Rutte: politieke rust belangrijk - Premier Mark Rutte vindt het belangrijk dat bij het beginnend economisch herstel nu een „zekere politieke rust” wordt bereikt en er steun komt voor voorstellen die nodig zijn om Nederland verder naar het economisch herstel te brengen. Dat zei hij over het begrotingsakkoord tussen kabinet, coalitiepartijen en de oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP. Rutte wees erop dat 700.000 mensen werkloos zijn, dat er grote problemen in de woningmarkt zijn, maar dat er tegelijkertijd sprake is van voorzichtig herstel. Hij noemde het bijzonder dat de drie oppositiepartijen hebben besloten hun steun te geven aan het sociaal- en financieel-economisch beleid.

23.05 uur: Werkgevers: te veel belasting - De werkgeversorganisaties reageren kritisch op het akkoord dat vrijdagavond is gesloten in Den Haag. „De overheid heft nog altijd te veel belasting bij ondernemers en burgers”, zeggen VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland in een gezamenlijke reactie. De werkgevers vinden ook dat Den Haag zijn eigen uitgaven niet genoeg verlaagt. „Sinds 2008 is ons nationaal inkomen niet meer gegroeid, maar zijn de overheidsuitgaven met 45 miljard euro gestegen. Dat is een fundamentele fout en slecht voor de economie”, laten ze weten.

23.02 uur: Asscher: akkoord verre van pijnloos - Het pakket maatregelen dat uit de onderhandelingen is gekomen tussen het kabinet en oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP is „verre van pijnloos”. Dat zei minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher vrijdagavond in reactie op het akkoord. Volgens Asscher „kosten de wensen van de partijen elders pijn”. Het kabinet heeft een aantal wensen van de oppositie ingewilligd, waardoor de pijnpunten nu verschoven zijn, soms naar andere groepen in de maatschappij.

22.57 uur: Zijlstra: politieke rust moet land nu helpen - De begrotingsafspraken tussen coalitie en oppositie moeten zorgen voor rust die Nederland economisch verder kan helpen. Duidelijkheid en zekerheid over kabinetsmaatregelen en over hun toekomst, is wat mensen nu nodig hebben. VVD-leider Halbe Zijlstra zei dat vrijdagavond bij de presentatie van het akkoord over de begroting van volgend jaar. PvdA-leider Diederik Samsom erkende dat de regeringspartijen concessies moeten hebben doen. Maar die waren nodig om een gezamenlijk akkoord te bereiken, met een breed draagvlak voor de plannen.

22.55 uur: GroenLinks: weinig eerlijk delen - Door het akkoord dat het kabinet vrijdagavond heeft gesloten met oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP „krijgen de rijkste 15 procent van de huishoudens een cadeau van een half miljard euro. Dat is zonde van het geld en heeft weinig te maken met eerlijk delen”. Dat vindt GroenLinks-leider Bram van Ojik, die eerder uit de onderhandelingen met het kabinet stapte.

22.52 uur: Van der Staaij: begroting is beter geworden - SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij kan zich niet herinneren dat een kabinet heeft moeten gedogen dat oppositiepartijen „zo’n grote vinger in de begrotingspap hebben”. Maar hij is ervan overtuigd dat het resultaat er beter van is geworden, zei hij tijdens een persconferentie over het begrotingsakkoord. Hij wees erop dat bijzondere tijden vragen om bijzondere oplossingen. De SGP onderhandelde vooral mee, omdat het ontluikende economisch herstel volgens Van der Staaij niet mocht worden gesmoord door een politieke impasse. Hij is er tevreden mee dat er meer geld naar het gezin gaat, dat de belastingdruk omlaaggaat en dat er goed oog is voor de positie van alleenverdieners. Dat zijn volgens Van der Staaij de kernpunten van de SGP in het akkoord.

22.50 uur: Wilders vindt akkoord „historische blunder” - PVV-leider Geert Wilders vindt het akkoord dat het kabinet vrijdagavond heeft gesloten met oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP „een historische blunder”. De partijen zorgen er volgens hem voor „dat het sloopkabinet Rutte 2 nog langer in het zadel kan blijven zitten”. Wilders vindt het akkoord „gerommel in de marge”. „Rutte kan 99 procent van zijn agenda blijven uitvoeren. Het slopen gaat dus keihard door. Het nivelleren gaat door. Het kapotbelasten gaat door. Het afbreken van de zorg gaat door. Dit akkoord lost de crisis niet op. Brussel eist 6 miljard en Brussel krijgt 6 miljard. Het is een historische blunder.”

22.45 uur: Oppositie: dit is geen gedogen - Volgens oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP is het akkoord dat met het kabinet is gesloten over de begroting van volgend jaar geen gedoogconstructie. „Nee”, zei D66-leider Alexander Pechtold stellig op de vraag of de oppositie nu gedoogpartner is. En: „We zijn blij dat het kabinet heeft gedoogd dat wij de plannen aan hebben gepast”, voegde ChristenUnie-leider Arie Slob toe.

22.38 uur: Slob: negatieve spiraal doorbroken - Met het akkoord dat vrijdagavond is gesloten tussen het kabinet en oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP, is de negatieve spiraal van het steeds maar groeiend aantal werklozen doorbroken. „We kunnen nu perspectief bieden aan mensen”, zei ChristenUnie-leider Arie Slob op de persconferentie over het akkoord. Slob had niet gedacht dat het zou lukken de werkgelegenheid te verbeteren met de bezuinigingen van 6 miljard euro. „Ik had dat niet voor mogelijk geacht”, aldus de ChristenUnie-leider. De partij wilde eigenlijk 3 miljard euro bezuinigen, maar ging toch praten. „Aan de kant staan was geen optie.”

22.32 uur: Meeste huishoudens beter af in 2014 - De meeste huishoudens zijn volgend jaar beter af door de afspraken die het kabinet heeft gemaakt met D66, ChristenUnie en SGP. De koopkracht verbetert voor bijna alle groepen vergeleken bij de miljoenennota 2014. Voor sociale minima is de koopkracht 1 procent beter dan in de plannen die het kabinet op Prinsjesdag publiceerde. Dat blijkt uit een brief die het kabinet vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Hierin staat onder meer dat er volgend jaar sprake is van 1,8 miljard lastenverlichting op arbeid. De afspraken moeten leiden tot zo’n 50.000 extra banen.

22.31 uur: Smit (CNV): Kern sociaal akkoord blijft overeind - CNV-voorzitter Jaap Smit is voorzichtig positief over het akkoord dat de coalitie vrijdagavond heeft gesloten met D66, ChristenUnie en SGP. „De geluiden die ik hoor, zijn dat de inhoud van het sociaal akkoord, zoals de duur en hoogte van de WW, overeind blijven”, zei Smit in het tv-programma Nieuwsuur. Smit is kritisch over de vele akkoorden die het afgelopen jaar zijn gesloten. „In april dronken we een glas op het sociaal akkoord, maar 2 weken later begon het geknabbel. Dat zie je bij meer akkoorden.” Smit vindt dat een devaluatie van de term akkoord.

22.25 uur: Pechtold: akkoord geeft duidelijkheid - D66-leider Alexander Pechtold is blij dat het akkoord over de begroting van volgend jaar naar zijn mening leidt tot beter onderwijs, meer banen en minder lasten voor mensen en bedrijven. De afspraken dragen volgens hem bij aan duidelijkheid en vertrouwen bij mensen. „Ik heb begrip voor het chagrijn bij mensen dat de politiek het te vaak laat afweten. Vandaag laten we zien dat politiek Den Haag het wél kan”, stelde Pechtold vrijdagavond nadat kabinet, coalitie en oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP definitief overeenstemming hadden bereikt over aanpassingen van de begrotingsplannen.

22.23 uur: Nu persconferentie.

21.56 uur: Definitief akkoord met oppositiefracties - Het akkoord van kabinet, coalitie en oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP over de begroting voor volgend jaar en aanpassingen van het sociaal akkoord is definitief. Ingewijden hebben dat vrijdagavond gemeld. De partijen en het kabinet geven later op de avond persconferenties om de afspraken toe te lichten.

22.07 uur: Persconferentie rond 22.30 uur - Rond 22.30 uur wordt de persconferentie over het begrotingsakkoord 2014 verwacht. Deze bijeenkomst wordt uitgezonden via www.politiek24.nl, en is ook te volgen op deze pagina.

21.55 uur: Nieuwe pakket goed voor 50.000 banen – De afspraken die het kabinet met D66, ChristenUnie en SGP heeft gemaakt, leiden tot 50.000 extra banen. Een ingewijde heeft een bericht van RTL Nieuws hierover vrijdag bevestigd. De 6 miljard euro extra bezuinigingen die het kabinet volgend jaar wil doorvoeren, worden anders ingevuld en enkele maatregelen uit het sociaal akkoord worden naar voren gehaald.

21.50 uur: Persconferentie akkoord - De NOS meldt dat op het ministerie van Financiën een zaal in gereedheid wordt gebracht voor de presentatie van het akkoord. Alle fractievoorzitters van de vijf partijen, PvdA, VVD, D66, ChristenUnie en SGP zullen er bij zijn, samen met minister Dijsselbloem, minister Asscher en premier Rutte.

21.33 uur: Heerts en Wientjes terughoudend - De voorzitters van vakcentrale FNV en werkgeversorganisatie VNO-NCW wilden vrijdagavond na een gesprek met minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher niet inhoudelijk ingaan op de afspraken die het kabinet met de oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP wil maken. Die afspraken raken ook het sociaal akkoord, dat eerder dit jaar tussen werkgevers, werknemers en kabinet werd gesloten.FNV-leider Ton Heerts liet weten dat de vakcentrale tegen de extra bezuinigingen van 6 miljard is die het kabinet volgend jaar wil doorvoeren. De aangekondigde actie daartegen gaat door. Verder wacht Heerts op de brief van het kabinet over de nieuwe afspraken. Maandag vergadert het ledenparlement, het hoogste orgaan van de FNV.

Werkgeversvoorman Bernard Wientjes wees erop dat er nog niets definitiefs is. Hij zei dat de op- en aanmerkingen die hij tegen Asscher heeft gemaakt „op de goede plek terechtkomen”. Wientjes toonde zich wel blij dat Asscher hem en Heerts wilde bijpraten.

21.25 uur: VVD, PvdA, D66, CU en SGP akkoord - De fracties van VVD, PvdA, D66, CU en SGP gaan akkoordmet de bezuinigingsafspraken. CU-voorman Arie Slob is vooral positief over het feit dat het nieuwe pakket in zijn ogen een verbetering is voor de werkgelegenheid en voor de koopkracht van gezinnen.

21.15 uur: SGP positief – De SGP-fractie is positief over het akkoord: SGP akkoord met akkoord, twittert Elbert Dijkgraaf. Kees van der Staaij noemt het een belangrijk punt dat gezinnen worden ontzien.

21.01 uur: Ook VVD-fractie akkoord - VVD-fractievoorzitter Zijlsta zegt mandaat van de fractie te hebben gekregen om de onderhandelingen af te ronden. Ik heb allerlei aanwijzingen dat dat gaat lukken.”

20.58 uur: PvdA akkoord met afspraken - De PvdA-fractie is akkoord met de afspraken die met D66, ChristenUnie en SGP zijn gemaakt. Fractieleider Diederik Samsom heeft dat gezegd na een vergadering met zijn fractie. Volgens hem was de fractie erg tevreden. Er zijn wel wat aanmerkingen gemaakt, maar niet op de hoofdlijnen.

20.50 uur: De maatregelen nog een keer op een rij – -650 miljoen euro voor onderwijs.

-Zelfstandigenaftrek blijft bestaan, kosten 300 miljoen.

-Aanschafbelasting voor auto’s gaat met 200 miljoen omhoog.

-Belasting op leidingwater voor bedrijven wordt verhoogd (levert ruim 200 miljoen op)

-Doorwerkbonus wordt geschrapt. Goed voor bezuiniging van 160 miljoen volgend jaar. Jaren erna meer.

-50 miljoen euro voor regionale werkgelegenheid. Kazernes in Assen en Ermelo kunnen openblijven, net als de tbs-inrichting in Veldzicht.

-Bezuinigingen op AIVD en op mantelzorg worden verzacht. Meer geld voor de kinderbijslag.

-Duizenden militairen worden gecompenseerd voor de vereenvoudiging van het loonstrookje. Dat kost volgend jaar 50 miljoen, maar loopt ook daarna op.

-Er komt 4 miljoen voor ouders met een ernstig gehandicapt kind.

-Vanaf 2015 moeten schoolboeken weer gratis zijn, wat de staat 250 miljoen kost.

-Het lage btw-tarief voor renovatie en onderhoud wordt verlengd tot eind volgend jaar.

-Ministeries krijgen geen inflatiecorrectie. Dat levert 480 miljoen op.

-Een manier om het fiscaal aantrekkelijk te maken om ‘beklemd vermogen’ vrij te maken, wordt een jaar naar voren gehaald. Dat moet 1 miljard euro opleveren.

-De geplande afbouw van de algemene heffingskorting in de vierde schijf wordt teruggedraaid.

-Het sociaal akkoord dat het kabinet in april met vakbonden en werkgevers sloot, wordt op diverse onderdelen aangepast. De aanpassing van het ontslagrecht wordt een half jaar versneld. Ook maatregelen om flexwerkers beter te beschermen gaan eerder in. Mensen met een WW-uitkering moeten straks eerder een baan onder hun niveau accepteren. Daarnaast krijgen bedrijven eerder de verplichting opgelegd om 5 procent arbeidsgehandicapten in dienst te nemen. Volgens het sociaal akkoord zouden al deze maatregelen pas in 2016 ingaan.

20.15 uur: Onderwijs, automobilisten en werkgelegenheid - Er gaat volgend jaar meer geld naar onderwijs, de belastingen voor automobilisten stijgen en er komt extra geld voor regionale werkgelegenheid. Dat zijn enkele hoofdpunten van het nog geheime akkoord tussen kabinet en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Bronnen rond het overleg hebben die aan het ANP bevestigd. Klik hier voor meer maatregelen.

20.14 uur: Aanpassing ontslagrecht naar voren halen – Volgens bronnen willen de partijen de aanpassing van het ontslagrecht een half jaar naar voren halen. Het zou ook makkelijker worden iemand te ontslaan dan in het sociaal akkoord is afgesproken. Maatregelen om flexwerkers beter te beschermen, worden eveneens een half jaar naar voren gehaald. „Vast wordt minder vast, flex minder flex”, aldus een betrokkene. Een onderdeeltje van de WW-ingreep wordt ook een half jaar, en volgens andere bronnen een jaar, vervroegd: werklozen moeten sneller een baan onder hun niveau accepteren.

Verder zou de verplichting voor bedrijven om 5 procent arbeidsgehandicapten in dienst te nemen worden vervroegd. Volgens het sociaal akkoord zouden al deze maatregelen in 2016 ingaan.

20.12 uur: Verklaring FNV en VNO/NCW -Heerts (FNV) en Wientjes (VNO/NCW) komen rond 21.00 uur uur met een verklaring, meldt NOS-verslaggever Joost Vullings. Volgens hem is er voor in totaal 600 miljoen euro aan lastenverlichtingen afgesproken.

19.49 uur: Wat is er bekend? – RTL Nieuws zette de afspraken die al zijn uitgelekt op een rijtje.

19.17 uur: Inlichten werkgevers en bonden – Minister Asscher (Sociale Zaken) zal om 20.15 uur FNV-voorzitter Ton Heerts en werkgeversbaas Bernard Wientjes inlichten over de gevolgen van het begrotingsakkoord voor het sociaal akkoord. Dat meldt een woordvoerder van minister Asscher.

19.04 uur: Maatregelen - In het ophanden zijnde akkoord van kabinet en oppositie is onder meer sprake van 500 miljoen euro extra voor onderwijs, meldt het ANP. Belangrijke onderdelen van het sociaal akkoord, dat het kabinet in april sloot met werkgevers en werknemers, worden met een half jaar vervroegd. Dat geldt voor de hervorming van het ontslagrecht, op het gebied van flexwerk en bij het quotum voor arbeidsgehandicapten. Het kabinet onderhandelt sinds bijna 2 weken met oppositiepartijen omdat de coalitie van VVD en PvdA geen meerderheid heeft in de Senaat. Met steun van D66, ChristenUnie en SGP is die er wel: een nipte meerderheid van 38 zetels.

19.01 uur: Op hoofdlijnen - D66-leider Alexander Pechtold beaamde na afloop van nieuw overleg op het minsterie van Financiën dat er op hoofdlijnen sprake is van overeenstemming tussen de onderhandelaars van kabinet en de oppositiepartijen. Wel zei hij dat er nog naar „precieze details” gekeken moet worden. „Ik heb hier wel een goed gevoel over”, zei hij. „Omdat er voor D66 belangrijke punten in zitten als meer werk, minder lasten en vooral veel onderwijs.”

18.58 uur: Kinderblijslag niet verlaagd en schoolboeken blijven gratis RTL-verslaggever Frits Wester zegt op Twitter te weten dat de kinderbijslag niet wordt verlaagd en dat schoolboeken gratis blijven.

18.53 uur: 600 miljoen voor onderwijs – Op Twitter wordt gemeld dat er 600 miljoen beschikbaar komt voor onderwijs en dat een ingreep in de WW geen geen kortere duur inhoudt dan afgesproken in het sociaal akkoord.

18.43 uur: Goede vorderingen – Kees van der Staaij (SGP) sprak van goede vorderingen in de onderhandelingen. Arie Slob (ChristenUnie) zei dat het vrijdag zou moeten kunnen lukken om tot een definitief akkoord te komen.

18.41 uur: Nog niet afgerond – Diederik Samsom van de PvdA zegt dat de onderhandelingen nog niet zijn afgerond.

18.40 uur: „In een dermate stadium” – VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zei na nieuw overleg op het ministerie van Financiën dat de besprekingen in „een dermate stadium zijn” dat hij genoodzaakt is de plannen aan zijn fractie voor te leggen.

18.38 uur: Fractievoorzitters terug naar fracties – De fractievoorzitters van VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP gaan nu de voorlopige stand van hun onderhandelingen met het kabinet voorleggen. Dat betekent dat zij het mandaat van hun fracties gaan vragen om de onderhandelingen vrijdagavond af te ronden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer