Gereformeerde gemeente Hendrik-Ido-Ambacht op zoek naar nieuwbouwlocatie
De gereformeerde gemeente te Hendrik-Ido-Ambacht gaat op zoek naar een nieuwe locatie voor de bouw van een kerk. Vergevorderde plannen werden vorig jaar na buurtprotesten ingetrokken.
De kerkenraad maakte woensdag bekend dat de gereformeerde gemeente nog steeds een nieuwe kerk wil bouwen, maar dat er een alternatieve locatie wordt gezocht. Werkgroeplid A. A. van de Breevaart meldde gisteren dat de burgerlijke gemeente binnenkort enkele opties zal aandragen.
Daarmee lijkt er een einde te komen aan een impasse. Dat is ook hard nodig, want de gereformeerde gemeente groeit behoorlijk uit haar jasje. De relatief nieuwe Petrakerk uit 1996 heeft 1350 zitplaatsen. „Maar de gemeente telt inmiddels bijna 2100 mensen”, grimast scriba A. van de Werf. „Zondags schuiven we wat tussenwanden weg om extra zitplaatsen te bieden, maar dat is allang niet meer voldoende. Sinds kort volgt een deel van de kerkgangers de diensten via een projectiescherm in een andere zaal.”
Al sinds 2007 zoekt de gemeente naar een oplossing voor het ruimtegebrek. Na een ledenraadpleging stelde de kerkenraad in dat jaar commissies in om diverse opties te onderzoeken.
Verschillende voorstellen passeerden de revue. Er bleek geen draagvlak te zijn voor splitsing van de gemeente. Voor de bouw van een extern zalencentrum en het betrekken van de huidige zalen bij de kerkzaal, was dat evenmin het geval. Van de Werf: „De kosten hiervan bleken hoger uit te vallen dan algehele nieuwbouw. Ondertussen zou de aanpassing van het gebouw geen ideale oplossing bieden. Ook parkeerproblemen zouden we er niet mee oplossen.”
Nieuwbouw leek de enige uitweg. De realisatiecommissie ging voortvarend aan de slag, in nauw overleg met de burgerlijke gemeente. Toen plannen voor nieuwbouw aan de Marijkestraat, vlak bij winkelcentrum De Schoof, in een vergevorderd stadium waren, ontstond er echter veel commotie”, zegt de scriba. „Een groep mensen vanuit de wijk ageerde tegen de plannen. Een nieuw gebouw met een vloeroppervlak van 3900 vierkante meter vonden ze te groot.” Hendrik-Ido-Ambacht start toch een vergunningenprocedure. „Daarop stapte de actiegroep naar de media.”
De tegenstanders richten zich hierbij op de burgerlijke gemeente, benadrukt Van de Werf. „Wij hebben altijd goed contact met hen onderhouden. Maar hun argumenten gaven toch zorg bij ons.” Op aandrang van gemeenteleden legde de realisatiecommisie de plannen in mei 2012 daarom opnieuw voor aan de ledenvergadering. De leden stemden tijdens deze vergadering tegen de plannen. Financiële aspecten speelden een rol, maar vooral zorgen om de protesten overheersten.
„Dat was een teleurstelling”, erkent Van de Werf. „De kerkenraad had dat niet verwacht. De commissie had tenslotte het volledige mandaat gekregen.” Tegelijkertijd snapt hij de wending wel. „In de kranten stonden allerlei bezwaren tegen de nieuwbouw te lezen. Een van de wijkbewoners liet zelfs weten dat hij zou doorgaan tot de Raad van State. Zulke procedures kunnen vijf jaar lopen. Ik kan mij voorstellen dat je daar als lid van schrikt. Als kerkelijke gemeente kun je het niet hebben dat de wijk tegen je ageert.”
Na de afwijzing door de leden beraadde de kerkenraad zich op de vraag of er wel een nieuwe kerk moest worden gebouwd, en zo ja: waar.
Uiteindelijk stelden de ambtsdragers vorige week aan de leden voor toch een nieuwe kerk te bouwen. Voor een lager budget dan voor de eerste plannen was berekend, maar wel uitgaand van de oorspronkelijke eisen. Hiermee ging de ledenvergadering na uitvoerig beraad in grote meerderheid akkoord, zo meldde de werkgroep donderdag.
Intussen hebben de voorbereidingen voor de vergevorderde plannen het nodige gekost, zowel voor de kerkelijke als voor de burgerlijke gemeente. De plaatselijke politiek roept dan ook om genoegdoening. Hier staat de Petrakerk welwillend tegenover. Afspraken over de verrekening van kosten bij het afblazen van de plannen zijn destijds niet gemaakt. „Maar wat wij moeten betalen, dat betalen wij”, stelt Van de Werf. „Als kerkelijke gemeente willen wij niet op de zak van de burgerlijke gemeente teren.”
Wel onderwierp de kerk de gemeentelijke rekening van bijna 2 ton aan een kritische blik. „We hebben besproken welke onderdelen hiervan wij daadwerkelijk zouden moeten verrekenen. Het kan niet zo zijn dat wij onnodig gemaakte kosten betalen.”
De gemeente Hendrik-Ido-Ambacht wil ruim 60.000 euro zien. Deze claim zal echter wel in het overleg over de nieuwe locatie worden betrokken, aldus werkgroeplid Van de Breevaart. „Toen we nog de locatie aan de Marijkestraat in gedachten hadden, moesten we concessies doen aan het ontwerp. Nu nemen we het oorspronkelijke ontwerp weer als uitgangspunt. We denken daarmee geld te kunnen besparen.” Aan dit ontwerp was de kerk overigens zelf ook al 2 ton kwijt.
De kerkenraad wil eerst een geschikte locatie vinden en dan pas de grond kopen. Vervolgens past de architect het voorlopige ontwerp van de nieuwe kerk zo nodig aan. Pas op basis van het definitieve ontwerp zal de gereformeerde gemeente de bouwvergunning aanvragen.
„Laat gg Ambacht kosten bouwplan betalen”, (Reformatorisch Dagblad, 12-06-2012)
„Plan Petrakerk was te groot voor centrum H-I-Ambacht”, (Reformatorisch Dagblad, 01-06-2012)
Nieuwbouw Petrakerk Ambacht gaat niet door, (Reformatorisch Dagblad, 15-05-2012)
Bouw kerk gg onder vuur in H-I-Ambacht, (Reformatorisch Dagblad, 01-11-2012)
Verzet tegen komst Petrakerk H-I-Ambacht, (Reformatorisch Dagblad, 28-06-2011)
Bouw kerk H-I-Ambacht dichterbij, (Reformatorisch Dagblad, 17-06-2011)
Verzet tegen bouw kerk H-I-Ambacht, (Reformatorisch Dagblad, 01-04-2011)
Geheim rapport Petrakerk H-I-Ambacht op straat, (Reformatorisch Dagblad, 27-08-2010)
Kleurrijk portret geref. gemeente H. I. Ambacht, (Reformatorisch Dagblad, 02-05-2007)