Advocaat Berlusconi: Hof van cassatie zal celstraf corrigeren
ROME. Berlusconi zit weer eens in het verdachtenbankje. Niet in één maar wel in vier verschillende zaken. Zijn hoofdadvocaat zegt dat hij zich geen zorgen hoeft te maken.

„Wat de uitkomst van de processen tegen Berlusconi ook zal zijn, het zal geen gevolgen hebben voor de Italiaanse regering”, zei Niccolo Ghedini woensdag in Rome. Al meer dan tien jaar is hij de persoonlijke advocaat van Silvio Berlusconi.
Ghedini leidt het team van ruim tien advocaten dat een dagtaak heeft aan de verdediging van de Italiaanse ex-premier. Tot dusverre met groot succes. Geen van de zestien aanklachten tegen Berlusconi de afgelopen jaren leidde tot een definitieve veroordeling.
De broodmagere advocaat met zijn sluwe oogopslag wordt in de media nogal eens als sinistere figuur neergezet. Maar in het echt is hij galant, schuwt geen vraag en houdt van een grapje. „Ik kan me voorstellen dat in het buitenland de situatie rond Silvio Berlusconi moeilijk is te begrijpen. Maar veel behoort tot verbeelding die niet overeenkomt met de waarheid.”
De 53-jarige Ghedini is er niet mee eens dat er geen rook zonder vuur is. „We worden al twintig jaar tegengewerkt door het gerechtshof in Milaan.”
Dit is een echo van de klaagzang van Berlusconi over een deel van de rechterlijke macht. Die zou, samenspannend met linkse partijen, hem als leidend politicus willen uitschakelen.
Wat Ghedini onder andere stoort is dat het Milanese tribunaal ook zaken buiten zijn jurisdictie oppakt. „Het proces-Ruby zou in Monza moeten worden gehouden, omdat Berlusconi’s villa waarin het vermeende misdrijf zou zijn gepleegd in die gemeente ligt.” Het is echter in Milaan, waar Berlusconi weer eens is gestuit op openbaar aanklager Ilda Boccassini, die in de kringen van Berlusconi ”Rode Ilda” wordt genoemd.
Een ander voorbeeld waaraan Ghedini ziet dat het Milanese hof politiek gekleurd is, is de versnelling van een van de processen: binnen 48 dagen kwam er al een aanklacht. Een proces in Italië duurt gemiddeld 470 dagen. In hoger beroep gaan er gemiddeld 1032 dagen overheen.
Bij het hof van cassatie duurt het bijna 37 maanden voordat er een oordeel wordt geveld. Geen wonder dat Berlusconi menigmaal door verjaring de dans is ontsprongen.
Berlusconi is niet alleen Ghedini’s cliënt, maar ook nog eens diens collega. Al ruim tien jaar is de topadvocaat ook parlementslid. Hij ziet in de verste verte geen belangenconflict. „Ik wil bewust geen invloed op beslissend niveau uitoefenen, zoals het voorzitterschap van een Kamercommissie. Nu ben ik gewoon een van de 630 parlementariërs.”
Onderzoek bevestigt dat hij zich redelijk aan dit voornemen houdt. Onder alle 630 parlementariërs is er maar één die zijn gezicht minder laat zien in het Huis van Afgevaardigden. Zijn afwezigheidspercentage ligt op 77.
Volgens Ghedini is Berlusconi, ondanks de vier rechtszaken die momenteel tegen hem lopen, „in een uitstekend humeur.” „Berlusconi is een vriend van me, we zien elkaar vaak, maar hij heeft het nooit over juridische aangelegenheden. Hij zegt dan: „Ik heb er niets mee te maken. Lossen jullie het maar op.””
Ghedini twijfelt er niet aan dat Berlusconi de huidige juridische problemen van zich af kan schudden. De voorlopig laatste pittige uitspraak, vier jaar gevangenisstraf in hoger beroep, zal naar Ghedini’s verwachting dit najaar door het hof van cassatie worden „gecorrigeerd.”