Cultuur & boeken

De veiligheidsmissie van Pieter van Vollenhoven

Het heeft Pieter van Vollenhoven de nodige moeite gekost om de Onderzoeksraad Voor Veiligheid van de grond te tillen. Zijn missie om de raad geïnstalleerd te krijgen, beschrijft hij in zijn boek ”Hier onveilig? Onmogelijk!”

J. Visscher
25 March 2013 11:32Gewijzigd op 15 November 2020 02:40

Burgers hebben recht op „onafhankelijk onderzoek” in een „uitermate complexe maatschappij, waarbij tegenstrijdige belangen een belangrijke rol spelen”, schrijft Van Vollenhoven.

Hij denkt dat de vuurwerkramp in Enschede in 2000 ertoe heeft bijgedragen dat de Onderzoeksraad Voor Veiligheid er kwam. Hij was voorzitter van de onderzoeksraad. Die onderzocht onder meer de ramp met een Boeing-737 van Turkish Airlines in 2009 bij Schiphol.

Van Vollenhoven heeft zijn bedenkingen bij zelfregulering met het oog op veiligheidsbeleid. „De conclusie is dat de overheid in het tijdperk van de zelfregulering het zicht op de veiligheid aan het verliezen is, en dat geldt helaas ook voor de risicovolle sectoren.”

Bij zijn afscheid in 2011 kreeg Van Vollenhoven waarderende woorden. „Zijn onafhankelijke opstelling, zijn eigenzinnigheid, doorzettingsvermogen en strijdlust, gevoegd bij zijn gewoonte om –ongeacht reputatie, naam of faam van verantwoordelijken– ongezouten kritiek te uiten op veiligheidstekorten die hij signaleerde, maakten hem tot een geducht onderzoeker.” In de toespraak gericht tot Van Vollenhoven wordt ook gerefereerd aan diens „kenmerkende zelfspot.” Zo zei hij: „Een gasexplosie is erg, maar het wordt pas een ramp als Pieter van Vollenhoven zich ermee gaat bemoeien.”


Boekgegevens

Hier onveilig? Onmogelijk, Pieter 
van Vollenhoven; uitg. Balans, Amsterdam, 2012; ISBN 978 94 6003 627 9; 224 blz.; 
€ 17,95.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer