Vroege voorjaarskriebels: grote schoonmaak
De lente komt eraan. Als vanzelf gaat het dan bij me kriebelen: het stof en de rommel van de winter ben ik zat. Tijd om in actie te komen en het huis met bezemen te keren.
Bijna half februari. De dagen worden merkbaar langer. Wist u dat op 1 februari de zon al een halfuur eerder opkomt dan op de kortste dag? En zonsondergang is zelfs een vol uur later dan half december. Als we dan ook nog boffen met helder weer is het echt duidelijk: de lente is in aantocht! Daar hoort een grote schoonmaak bij.
Ik las in een Bijbels kookboek dat de Hollandse traditie van de voorjaarsschoonmaak afgekeken is van de joodse vrouwen, die ruim voor Pesach beginnen om hun huizen te zuiveren van alles waar gist in zit. Er mag nergens een kruimel brood of iets anders met gist in hun huizen gevonden worden. Ik kende deze joodse traditie wel, maar wist niet dat die ten grondslag lag aan onze oer-Hollandse voorjaarsschoonmaak. Hoe het ook zij: voor mij is het lengen van de dagen het teken om aan de slag te gaan.
Een schoonmaak zoals onze moeders en oma’s die hielden zit er voor veel mensen niet in. Ook bij mij is dat niet aan de orde. Onze huizen, gezinnen en levensomstandigheden vragen een andere aanpak. Ik begin met het opruimen van kasten. Kast na kast wordt leeggehaald, schoongemaakt en opnieuw ingeruimd. Je staat er versteld van hoeveel rommel je dan tegenkomt. Veel dingen kunnen direct in de klaarstaande vuilniszak. Andere dingen gaan in een doos voor de rommelmarkt of de kringloop. Soms kom ik iets tegen waarmee ik iemand anders een plezier denk te doen.
Voor het schoonmaken gebruik ik eenvoudige schoonmaakmiddelen. Meestentijds gewoon warm water met schoonmaakazijn of een handje soda. Als alle kasten zijn gedaan is het overige poetswerk lekker overzichtelijk en goed te behappen.
Behalve schoonmaakkriebels krijg ik in het vroege voorjaar ook andere kriebels. Tuinkriebels! Het is heerlijk om te zien hoe de bloembollen opkomen en hoe de knoppen aan de bomen zwellen.
Sinds ik wat groente kweek, is februari de maand om met het eerste zaaien te beginnen. Ik tuinier op een stadse manier: op ons dakterras in potten en bakken. Het is erg leuk om te doen en ik vind het natuurlijk een sport om zo veel mogelijk van mijn dakterras te oogsten. Daarom is het zaak om op tijd te beginnen met zaaien. Pepertjes en tomaten zijn het eerst aan de beurt. Ik zaai in lege toiletpapierrolletjes die gevuld met aarde in een bakje staan. Als de plantjes uitgeplant worden, zet ik ze met rolletje en al zó op hun plekje. Zo voorkom je wortelschade aan de tere plantjes en ben je lekker voordelig bezig. Een ander typisch voorjaarwerkje is het boenen van de buitenboel. Ik heb ontdekt dat ook dat prima gaat met heet sodawater en dan boenen maar. Goedkoop en milieuvriendelijk.
De kriebels zijn er. Nu de uitvoering nog! En dan straks hopelijk genieten van een leeg huis en een volle tuin.
Teunie Luijk is echtgenote en moeder en houdt de weblog eenvoudigleven.blogspot.com bij.