RD komt met nieuw kerkelijk katern: Kruispunt
APELDOORN – Met de presentatie van een nieuw wekelijks katern met kerkelijk en identitair nieuws roeit het RD tegen de stroom in krantenland in. „Onze abonnees vragen om meer identitair nieuws in de krant. We voelen ons verplicht in die behoefte te voorzien.”

Bij de Erdee Media Groep (EMG) wordt hard gewerkt aan de omschakeling van de krant op een nieuw formaat. Op 15 april verschijnt het hele RD, inclusief de katernen, op het zogenoemde tabloidformaat.
Hoofdredacteur Wim Kranendonk is blij met de overgang. „We merken heel breed dat onze abonnees er hard aan toe zijn. De overgrote meerderheid van onze lezers had liever gehad dat we al eerder waren overgestapt op het kleinere formaat.”
Kranendonk benadrukt dat een overgang naar een ander formaat voor een krant veel meer is dan iedere pagina met ongeveer de helft inkrimpen. „Het vergt voor de redactie, zowel voor de redacteuren als voor de grafici die de krant opmaken, een andere manier van denken. De krant krijgt hoe dan ook toch meer het karakter van een achtergrondkrant. Tegelijk willen we een dagblad zijn dat nieuws brengt. Voor een niet onaanzienlijk deel van onze lezers is het RD nog steeds de primaire nieuwsbron. Die hebben recht op een complete krant. Het is niet eenvoudig om dat allemaal goed in elkaar te passen. Gelukkig blijkt uit allerlei onderzoeken die we deden naar aanleiding van de eerste proefkrant dat we daar goed in geslaagd zijn.”
Had de leiding van het RD al eerder duidelijk gecommuniceerd dat de overstap op tabloid beslist geen bezuinigingsoperatie mocht worden, met de aankondiging van een nieuw, wekelijks katern met kerkelijk nieuws gaan directie en hoofdredactie nog een stap verder.
Kranendonk: „We meten voortdurend de wensen van onze lezers. Uit al die onderzoeken komt steeds weer de vraag naar een nog sterker accent op het kerkelijke en identitaire nieuws. Dat leeft breed in de achterban, zowel bij ouderen als bij jongeren. We hebben daarom heel goed nagedacht over hoe we, nu we overstappen op een ander formaat, aan die wens tegemoet kunnen komen. Ik geef toe: dat heeft heel wat hoofdbrekens gekost. Want de situatie in krantenland is de laatste jaren niet eenvoudiger geworden. Toch bleef voor ons de vraag: hoe kunnen we meer identitair nieuws brengen zónder dat het de lezers geld kost?”
Uiteindelijk werd gekozen voor een nieuw katern op donderdag onder de naam Kruispunt. „Het is een naam die duidelijk maakt dat het nieuwe katern een plaats is waar stromingen elkaar kruisen. Niet minder is het een naam die impliceert dat christenen steeds weer op kruispunten staan waar keuzes gemaakt moeten worden. Natuurlijk verwijst het ook naar het kruis als belangrijk symbool van het christendom. Ten slotte past de naam Kruispunt ook in de namenlijn van onze andere katernen: Puntkomma, Accent en Pluspunt.”
Kruispunt moet volgens Kranendonk een mix van verdiepend en toegankelijk nieuws op terrein van kerk en godsdienst brengen. „Niet iedereen hoeft alles aantrekkelijk te vinden. Een jongere mag best doorbladeren bij een voorpublicatie naar aanleiding van een onderzoek. Maar een student wil dat misschien juist graag lezen. We brengen interviews, essays, voorpublicaties of opiniërende artikelen over actualiteiten in de kerk wereldwijd. Er is aandacht voor diaconaat, zending, niet-christelijke religies, kerkmuziek en cultuur. De wekelijkse kerkdienstenpagina’s krijgen een plek in Kruispunt met op die pagina’s ook nieuws uit de plaatselijke gemeenten. Verder willen we in iedere uitgave van het katern steeds één kerkelijke gemeente in de schijnwerpers zetten. Kortom: een brede bijlage voor ál onze lezers. Voor theologen, voor studenten, maar ook voor huisvrouwen.”
Kranendonk erkent dat Kruispunt veel vraagt van de redactie. „Dat is een zorgpunt. Onze redactie is nu al zwaar belast. Tegelijk is ze ook zeer enthousiast. We zijn overtuigd van ons product en geloven in de toekomst ervan. Het RD heeft een missie, en die proberen we op een goede manier uit te dragen. Via allerlei digitale kanalen, maar óók via de gedrukte krant. Die is bij ons bepaald geen sluitpost. Anders waren we natuurlijk nooit met een extra katern gekomen.”