Cultuur & boeken

Kinderboek ”Maskers” steunt afkickcentrum in Mexico

De elfjarige Manuel woont in het schitterende Mexico. Helaas gaat achter dit mooie masker een wrede werkelijkheid schuil: drugs, alcohol en armoede. En met deze verschrikkelijke dingen heeft Manuel dagelijks te maken.

Hans Mijnders

3 December 2012 21:40Gewijzigd op 15 November 2020 00:36

Alles in zijn leven is grauw. Zijn moeder leeft niet meer, zijn jongere zusje moet het huishouden doen en zelfs in huis is alles kleurloos: ze slapen onder een paar grijze lappen en „hun kleren hebben ook geen kleur meer.”

Vader verdient de kost als pottenbakker, in zijn vrije tijd maakt hij maskers. Manuel vertrouwt zijn vader niet. „Die lach van papa… Het lijkt de grijns van een masker.” Het wantrouwen van Manuel wordt steeds groter. Hoe komt vader ineens aan een mobieltje? En waarom zegt hij dat het druk is bij de pottenbakker, maar blijkt hij er al een week niet meer te werken?

Wanneer hij ziet dat vader kleine pakjes aan de achterkant van de maskers vastmaakt, begrijpt hij dat vader in drugs handelt. Gelukkig ontfermt de pottenbakker Don Martin zich over het gezin. Mede door hem komt er een wonderlijke wending: vader laat zich opnemen in het Centro Shalom, een afkickcentrum waar hem over het verlossende werk van de Heere Jezus wordt verteld.

Als Manuel na een bezoek aan zijn vader wegloopt bij het –echt bestaande– Centro Shalom, klinken er „een knal, een schreeuw, nóg een knal.” Zijn vader is het slachtoffer geworden van een afrekening.

De schrijfster Donkersteeg bezigt mooi taalgebruik, waarbij ze op een eenvoudige manier dingen onder woorden kan brengen: „drugs zijn verboden, ongezonde middelen waar je een tijdje vrolijk van wordt.” Door haar taalgebruik laat ze de lezer ook meevoelen met de pijn en het verdriet van Manuel: „Wakker worden is het ergste. Nog voordat Manuel zijn ogen opent, knalt alle ellende op hem neer.”

De titel van het boek is mooi gekozen. Het gaat niet alleen letterlijk over maskers, die door de vader van Manuel worden gemaakt, maar vooral over figuurlijke maskers, die bij mensen af moeten om hen echt te leren kennen.

Op een indringende manier vertelt dit kinderboek wat het betekent om te leven in zo’n corrupt land en onder zulke armoedige omstandigheden. Van elk boek gaat een deel van de opbrengst naar ”Draagt elkanders lasten”, de jaarlijkse financiële actie van het Reformatorisch Dagblad, die dit jaar geld inzamelt voor de bouw van een nieuw Centro Shalom in Mexico.

Naast een goede bijdrage hieraan is ”Maskers” ook gewoon een uitstekend verhaal om Nederlandse kinderen te laten beleven dat luxe en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn. En dat, zoals in het leven van Manuel, vergeving veel meer vrede geeft dan wraak, is een mooie levensles die op natuurlijke wijze in het verhaal is verwerkt.


Boekgegevens

”Maskers”, Jeannette Donkersteeg; uitg. De Banier, Apeldoorn, 2012; ISBN 978 90 336 33195; 126 blz.; € 9,95.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer