GroenLinks schuift Sap aan de kant
DEN HAAG – Jolande Sap van GroenLinks is partijleider af. De voorzitter van de Tweede Kamerfractie, die in december 2010 het stokje overnam van haar voorgangster Halsema, werd vrijdag door het partijbestuur opzij geschoven.
Volgens het partijbestuur mist Sap het draagvlak binnen de partij om GroenLinks er na de desastreuze verkiezingsnederlaag weer bovenop te krijgen. Ook zou ze niet meer in staat zijn om effectief en gezaghebbend leiding te geven aan de fractie en de partij.
„Een krachtige herstart van de partij na de teleurstellende verkiezingsuitslag van 12 september 2012 is daardoor onmogelijk geworden”, aldus partijvoorzitter Weening vrijdag. Sap moest onder druk van het partijbestuur vertrekken en zag zelf nog perspectief om door te gaan.
Na de verkiezingen, waarbij GroenLinks zes van de tien zetels verloor, sprak de partijtop nog het vertrouwen in Sap uit. Vrijdagmiddag werd echter via NRC Handelsblad duidelijk dat partijvoorzitter Weening, fractievoorzitter in de Eerste Kamer Thissen en Europees delegatieleider Sargentini voornemens waren op korte termijn het vertrouwen in haar op te zeggen.
De partijtop typeerde die onthulling vrijdagmiddag als katalysator. „De pogingen om in rust tot een oplossing te komen, zijn nu doorbroken.” Kort daarna maakte Sap bekend dat ze haar functie „met pijn in het hart” had neergelegd.
Sinds de val van het kabinet dit voorjaar kende GroenLinks een turbulente periode met intern geruzie en gedoe. Dieptepunt was het uiterst rommelige lijsttrekkersreferendum, waarbij toenmalig Tweede Kamerlid Dibi zich tegen de zin van de partijleiding in opwierp als uitdager van Sap. Nadat Sap door een overweldigende meerderheid was gekozen als lijsttrekker, probeerde de partijtop de verdeeldheid achter zich te laten, maar tevergeefs.
Prominenten als oud-partijleider Halsema en de voormalige Kamerleden Van Gent en Dibi haalden vrijdag keihard uit naar de partijtop, zodra het vertrek van Sap bekend werd. „Zo, ‘partijtop’, mij hoeven jullie voorlopig niet meer te bellen”, twitterde Halsema.
Zaterdag bespreekt de partijraad in Utrecht de recente verkiezingsnederlaag. De verwachting is dat zowel het bestuur als partijvoorzitter Weening op de bijeenkomst zwaar onder vuur komen te liggen.
Als GroenLinks morgen ook de partijtop naar huis stuurt, is de chaos binnen de organisatie compleet.
De overgebleven leden van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks kiezen maandag een nieuwe voorzitter. Dat lijkt een formaliteit. Oud-topambtenaar Van Ojik, bij de laatste verkiezingen de nummer twee op de kandidatenlijst van GroenLinks, is als enige in beeld.