Cultuur & boeken

D. A. Carson laat zien wat hoofdlijn van de Bijbel is

Onderzoek na onderzoek toont aan dat de Bijbelkennis onder christenen afneemt of dat het er in elk geval slecht mee gesteld is. ”Zo is God” van D. A. Carson heeft de potentie die tendens een krachtig halt toe te roepen.

ds. M. Klaassen

9 August 2012 09:49Gewijzigd op 14 November 2020 22:34

Dit boek biedt tevens een uitstekende introductie voor mensen die de Bijbel niet of nauwelijks kennen. Dat het zowel ingewijden als niet-ingewijden kan aanspreken, zegt wel iets over de kracht van dit boek. De korte, heldere aanbeveling van Tim Keller: ”Koop dit boek” op de voorkant zal met name bedoeld zijn om lezers die Carson (nog) niet kennen over de streep te trekken. Eigenlijk zou die aanbeveling niet nodig hoeven te zijn, want wie een beetje thuis is in de Angelsaksische evangelicale theologie kent de goede naam van schrijver. Carson is een van die zeldzame theologen die even gemakkelijk een doorwrocht theologisch Bijbelcommentaar schrijven als een dagboek. Hoewel hij academisch theoloog is, weet hij dat goede theologie dienstbaar hoort te zijn aan de kerk.

Vele tientallen titels van zijn hand zagen reeds het licht. Zijn jongste pennenvrucht is ontstaan uit een serie lezingen die hij in 2009 hield in Minneapolis. In deze lezingen tracht hij de hoofdlijn van de Bijbel weer te geven. Het ogenschijnlijke gemak waarmee hij dat doet is verraderlijk. Dit is een exercitie die alleen maar ondernomen kan worden door iemand die de Schrift van binnenuit kent.

In veertien hoofdstukken –”gezichten”, zegt de ondertitel– wordt de lezer meegenomen van schepping naar voleinding. Allerlei belangrijke thema’s van de Bijbel komen aan de orde, zoals schepping, zondeval, wetgeving, koningschap, wijsheid, incarnatie, wedergeboorte en rechtvaardiging.

Natuurlijk zijn er vragen te stellen bij deze keuzes (waarom wel een hoofdstuk besteed aan de wijsheidsliteratuur en weinig aandacht voor de profeten), maar binnen het bestek van de ruim 200 pagina’s die de Engelse uitgave telt moeten er gewoon keuzes gemaakt worden. Carson schuwt hierbij niet om impopulaire thema’s aan de orde te stellen, zoals in hoofdstuk 13, dat handelt over de toorn van God.

De auteur is niet alleen iemand die de Schrift kent, hij kent ook mens en de cultuur van vandaag. De kracht hiervan is dat hij de heilsgeschiedenis telkens weer in verband brengt met de cultuur van vandaag en allerlei aloude vragen die de mens(heid) hebben beziggehouden. Steeds zijn doelgroep in het oog houdend, bespreekt hij allerlei vragen en tegenwerpingen die mensen hebben rond het geloof, zoals de vraag of de wetenschap het geloof weerlegt en overbodig maakt.

Het boek kent een eenvoudig, direct taalgebruik dat het oorspronkelijke karakter van de lezingen verraadt. Ondanks de populaire toon wordt Carson nooit goedkoop. Hij spreekt gereformeerde taal als het gaat over de noodzaak van wedergeboorte en rechtvaardiging. Het boek is uitstekend vertaald.

De keuze voor het gebruik van de NBV zou niet de mijne geweest zijn (het wordt met name problematisch in de exegese van Romeinen 3: 25-26 op blz. 283), anderzijds past het wel weer bij de doelgroep die Carson wil benaderen en die niet vertrouwd is met de Schrift. Wat zou het een zegen zijn als dit boek mag beantwoorden aan die bedoeling! Het is een boek van een soort waar we er meer van nodig hebben: Bijbelgetrouw, eenvoudig, diepgaand en actueel. Ik wens het toe in handen van velen, zowel buiten de kerk als in de kerk.


Boekgegevens

Zo is God. Een portret in veertien gezichten, D. A. Carson;
uitg. Van Wijnen, Franeker, 2012; ISBN 978 90 5194 409 9; 368 blz. € 19,95.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer