Kees Blok: Hervormd Jeugdwerk uit de nood geboren
BLESKENSGRAAF – Een jongerenorganisatie tegen wil en dank. Zo typeert bestuurslid Kees Blok het Hervormd Jeugdwerk (HJW). „Als de HGJB onze intenties overneemt in zijn uitgangspunten, heffen wij onszelf morgen op.”
Bekijk hier de magstream en drie videoverslagen.
Kees Blok, woonachtig in Bleskensgraaf, weegt zijn woorden zorgvuldig. Er heeft zich veel afgespeeld voordat het Hervormd Jeugdwerk, een platform voor hervormd-gereformeerde jongeren binnen de Protestantse Kerk in Nederland, een feit was. „Ik wil niemand met mijn woorden schade berokkenen, maar slechts onze organisatie op een positieve manier voor het voetlicht brengen.”
Het Hervormd Jeugdwerk ontstond begin dit jaar, nadat de Hervormd-Gereformeerde Jeugdbond (HGJB) en de Bond van Hervormde Zondagsscholen (BHZ) besloten de samenwerking met het Hervormd Jeugdcontact op te zeggen. Volgens de HGJB en de BHZ dreigde het Hervormd Jeugdcontact te veel te gaan opereren als een zelfstandige bond, naast de HGJB.
Het Hervormd Jeugdcontact was een samenwerkingsverband tussen de beide bonden met het oog op een alternatieve materiaallijn, toerusting en jongerendagen naast het bestaande werk van de HGJB. Dit was bedoeld voor hervormde gemeenten die kritiek hebben op het huidige materiaal van de HGJB, omdat dit in hun oog een te evangelische inslag heeft.
Omdat de behoefte aan alternatief materiaal bij een aantal gemeenten nog steeds bestond, werd in april, in samenspraak met HGJB, BHZ, LCJ (Landelijk Contact Jeugdwerk van de Christelijke Gereformeerde Kerken) en het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond, het Hervormd Jeugdwerk (HJW) opgericht.
Waar het Hervormd Jeugdcontact onder de paraplu van de HGJB viel, opereert het HJW „zelfstandiger.” Toch is het geenszins de bedoeling een alternatieve jeugdbond naast de HGJB te vormen, zegt Blok. „Absoluut niet, we hopen en bidden juist dat de HGJB op een goede manier met onze bezwaren aan de slag gaat. Als wij onze intenties in hun uitgangspunten verwezenlijkt zien, heffen wij onszelf morgen op.”
De voornaamste doelstelling van het HJW is het verzorgen van verantwoord materiaal, zegt hij. „Methodes waarin vanuit de Bijbel een brug wordt geslagen naar de leefwereld van jongeren, en niet andersom. Waarin de ene Naam, de twee wegen en de drie stukken centraal staan.”
Het HJW biedt de gemeenten momenteel materiaal van het LCJ aan. „Het LCJ levert Bijbels verantwoorde methodes aan voor elke leeftijdscategorie, die didactisch sterk in elkaar zitten en er fris en eigentijds uitzien. Kortom, materiaal waarin we ons herkennen.”
Toerusting is een ander speerpunt van het HJW. Het afgelopen jaar heeft de organisatie vier avonden belegd voor leidinggevenden en ambtsdragers waarop geestelijke en praktische ondersteuning werd geboden. „We hopen dit één keer per jaar voort te zetten.” In een aantal gemeenten heeft het HJW meegedacht bij het opzetten of verbeteren van het jongerenwerk.
Tot nu toe hebben zo’n veertig tot zestig gemeenten belangstelling getoond voor het werk van het HJW. Blok wil niet veel kwijt over dat aantal. „Wij zijn er niet op uit om gemeenten het materiaal van de HGJB af te raden. Het gaat niet om het HJW of de HGJB. Kerkenraden zouden zich erop moeten bezinnen welke boodschap zij aan jongeren willen meegeven. Willen ze de twee kanten horen uit Johannes 3:36: „Die in de Zoon gelooft, die heeft het eeuwige leven; maar die de Zoon ongehoorzaam is, die zal het leven niet zien, maar de toorn Gods blijft op hem”? Dan moeten ze daar materiaal bij zoeken. Als dat bij de HGJB lukt, prima. Zo niet, dan hebben wij een alternatief.”
Morgen houdt het HJW een jongerendag in Doorn, waarop in lezingen en met workshops wordt nagedacht over het thema ”Op leven en dood”. Waarom dit thema? „Wij houden zo’n dag één keer per jaar, dan moet het allerbelangrijkste aan de orde komen. Jongeren moeten weten in de Heere Jezus te zijn geborgen – of niet.”
In het voorjaar van 2012 organiseert het HJW enkele regionale jongerenavonden over het verbond en de doop. „Echt hervormd-gereformeerde thema’s. Het is belangrijk dat we de inhoud hiervan op de juiste waarde schatten.”
Meer staat er voorlopig niet op de planning, zegt Blok. „We willen niet te hard van stapel lopen. We hebben ook geen beleid uitgezet, omdat we hopen en bidden dat dat niet nodig is. We zijn een jongerenorganisatie tegen wil en dank. Dat klinkt naïef, maar zo is het wel.”
Waarom dan niet gewacht tot er samen met de HGJB een oplossing is gevonden? Blok: „In te veel gemeenten was helemaal geen jeugdwerk. Moeten we die dan in de kou laten staan en zelf wat laten aanrommelen? We zijn geen tegendraads groepje mensen, maar wij doen dit werk vanuit de nood om het hart van jongeren te bereiken met de Bijbelse boodschap.”
Op dit moment zijn er regelmatig gesprekken tussen de HGJB en het HJW, zegt Blok. Hoe groot acht hij de kans dat de beide partijen er samen uitkomen en dat het HJW opgeheven kan worden? Blok: „Ik blijf hoopvol zolang we met elkaar in gesprek zijn. De HGJB heeft inmiddels een klankbordgroep ingesteld om over onze bezwaren na te denken. Daaruit blijkt dat ze ons nog steeds serieus nemen. Onze intentie is om een weg te zoeken mét hen.”