Kerk & religie

Compensatie voor misbruikslachtoffers RKK

UTRECHT – Er komt een compensatieregeling voor slachtoffers van seksueel misbruik binnen rooms-katholieke instellingen. De Nederlandse bisschoppen en religieuze oversten hebben ingestemd met het advies van de commissie-Lindenbergh. Misbruikslachtoffers zijn opgelucht, maar hekelen de trage besluitvorming rond de compensatieregeling.

Kerkredactie
7 November 2011 13:58Gewijzigd op 14 November 2020 17:32
Foto ANP
Foto ANP

„We hebben tot november op helderheid moeten wachten”, aldus Guido Klabbers van Klokk. In Klokk zijn twaalf slachtoffergroepen verenigd. De organisatie maakt zich zorgen of medische of psychologische experts die worden ingezet binnen de compensatieprocedures wel onafhankelijk zijn. Ook betreuren ze de regel dat er na uitspraak van de compensatiecommissie geen hoger beroep meer mogelijk is. Ook over de financiën is Klokk kritisch. „Als slachtoffers in categorie 5 vallen, waarin ze recht hebben op vergoeding voor de zwaarste misgrijpen, hebben ze recht op 15 procent voor kosten van rechtsbijstand. Dat vinden we beperkt.”

Verder is Klokk kritisch over het feit dat in het rapport louter wordt gesproken over seksueel misbruik. „Hier wreekt zich dat er weinig contact is geweest met slachtoffers: er zijn tal van mensen onderworpen aan de macht van dienaren van de kerk, ze zijn getraumatiseerd voor de rest van hun leven.” Slachtofferorganisatie Mea Culpa vindt ook dat de compensatieregeling laat komt. „De bisschoppen zouden in juni al een reactie geven. Daarmee komen ze nu een dag voordat er een tussenrapport wordt gepubliceerd”, aldus Bert Smeets van Mea Culpa. „De bisschoppen lijken wel op het laatste moment een complimentje te willen krijgen.”

Schadevergoeding

De commissie-Lindenbergh, die bestaat uit een hoogleraar privaatrecht en twee advocaten, onderzoekt juridische aspecten van de misbruikaffaire binnen de Rooms-Katholieke Kerk (RKK).

Schadevergoedingen kunnen oplopen tot 100.000 euro. De vergoedingen aan slachtoffers moeten worden gerelateerd aan de ernst van het misbruik, heeft de commissie eerder geadviseerd aan de bisschoppen en oversten. Het bedrag dat een slachtoffer van seksueel misbruik ontvangt, verschilt daarom. De compensatieregeling geldt ongeacht of een vordering tot schadevergoeding is verjaard.

De Rooms-Katholieke Kerk is verantwoordelijk voor de compensatieregeling, die bindend is. Hoger beroep is niet mogelijk. De betaling moet binnen zes weken worden afgehandeld door de kerk.

De compensatieregeling van Rooms-Katholieke Kerk is niet één op één dezelfde als het advies van de commissie. Op een paar punten wijkt het af. „Dat zijn formaliteiten”, aldus Jan Brenninkmeijer van het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK. „Zo bestaat het meldpunt Hulp & Recht niet meer, maar wordt dat in het advies van de commissie nog wel zo genoemd.”

Ook zijn sommige paragrafen in de regeling nog niet ingevuld, bijvoorbeeld als het gaat om vergoedingen aan erfgenamen. „Die paragraaf is nu nog blanco omdat er vragen onbeantwoord zijn. Bijvoorbeeld: wat als een dader tijdens een lopende de zaak overlijdt? Maar we proberen het advies van de commissie-Lindenbergh zoveel mogelijk te volgen.”


Uitleg

De Rooms-Katholieke Kerk in Nederland heeft ingestemd met een compensatieregeling voor slachtoffers van seksueel misbruik binnen rooms-katholieke instellingen. Drie vragen over deze afspraak.

Voor wie is de regeling?

Iedereen die als minderjarige seksueel is misbruikt door iemand verbonden aan een rooms-katholieke instelling heeft recht op financiële compensatie. Ook erfgenamen kunnen onder voorwaarden een beroep doen op de regeling. De voorwaarden staan nog niet in de regeling.

Wat houdt de regeling in?

Afhankelijk van de aard en zwaarte van het vergrijp krijgen slachtoffers tot maximaal 100.000 euro vergoeding. Mensen die slachtoffer zijn geworden van seksueel getinte handelingen of uitlatingen hebben in ieder geval recht op een bedrag tot 5000 euro. Voor het betasten van intieme delen krijgen slachtoffers 7500 euro. Wanneer dat een langere periode is gebeurd, afhankelijk van hoe zwaar het vergrijp is en bijkomende omstandigheden: tussen de 10.000 en 20.000 euro. Als sprake is van enkele keren verkrachting, dan bedraagt de compensatie 25.000 euro. Compensatie tot een maximum van 100.000 euro wordt gegeven als slachtoffers forse vermogensschade hebben geleden als gevolg van het seksueel misbruik. Als het seksueel misbruik in meerdere categorieën valt, dan kunnen slachtoffers tot 100.000 euro krijgen.

Wie buigt zich over de regeling?

Een zogenoemde Compensatiecommissie, waarbij iedereen zich kosteloos kan melden, past de regeling toe. Deze commissie bestaat uit drie leden, die op dit moment niet betrokken zijn bij rooms-katholieke instellingen. Mochten ze in het verleden bestuurlijk actief zijn geweest bij een rooms-katholieke instelling, dan bepalen de andere leden of ze zitting mogen nemen. Daarin wijkt de regeling af van wat de commissie-Lindenbergh had geadviseerd. De regeling geldt ongeacht of een aanvraag voor schadevergoeding is verjaard. Ook mensen die eerder al zijn gecompenseerd kunnen aanspraak maken op deze regeling.


Lees ook ons dossier over seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer