Kamer debateert over Mauro; nauwelijks hoop voor hem
DEN HAAG – Bedremmeld en treurig hoorde hij de Tweede Kamer donderdagavond aan. Mauro Manuel, de Limburgse Angolees van amper 18 jaar, mag na 8 jaar in zijn eentje hier niet in Nederland blijven. De partijen van de gedoogcoalitie steunden minister Gerd Leers van Immigratie en Asiel daarin, al was het naar eigen zeggen van het CDA en de VVD met een bloedend hart. De oppositie was in alle staten.
De enige hoop is voor Mauro dat hij mag blijven of terug kan keren voor een studie. „Ik wacht de aanvraag af”, aldus Leers, die alleen kon beloven dat die dan wat sneller zou worden afgehandeld. Het is een aanvraag die iedereen mag doen, dus waarom Mauro niet.
Het ging er heftig aan toe, tijdens het debat. Een schreeuwende jongeman werd uit het publiek verwijderd. De oppositie verweet de minister ten onrechte hoop te hebben gegeven door te zeggen nog eens naar het geval te zullen kijken. De bewindsman zou bovendien aan de leiband van gedoogpartner PVV lopen. „Als Geert Wilders de eigenlijke minister is, wat doet u hier dan nog?”, vroeg Tofik Dibi van GroenLinks aan Leers. En een studievisum is een dode mus, in de ogen van de PvdA. „Dat is alleen een regeling voor bollebozen. U zet Mauro het mes op de strot en zaagt hem half door”, aldus een giftige Hans Spekman.
Sharon Gesthuizen van de SP wees erop dat Mauro Limburgser is ’dan vlaai’ en dat hij in Angola eigenlijk niets heeft. „Mauro heeft in Angola net zo veel te zoeken als de minister zelf.” En Gerard Schouw van D66: „Het gaat erom: zijn we een beschaafd land of niet, houden we de menselijke maat of niet?” Enkele oppositiepartijen riepen het CDA-congres van zaterdag op in het geweer te komen tegen de ’hardvochtigheid’.
Cora van Nieuwenhuizen van de VVD zou niets liever doen dan haar hart volgen en Mauro laten blijven, zei ze, maar het zit er niet in. Raymond Knops van het CDA wees erop dat er bij schrijnende gevallen uitzonderingen kunnen worden gemaakt, maar dat de schrijnendheid in juridische zin begrensd is. Knops had eerder gezegd dat het CDA de jongen zou steunen, maar dat was ’moreel’.
Leers noemde Mauro een leuke jongen die hij alle goeds wenst. Maar: „Als je zegt dat hij moet blijven, stel je het beleid ter discussie.”
CDA-fractie
De voltallige CDA-fractie steunt het besluit van minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) dat de jonge Angolees Mauro Manuel geen verblijfsvergunning kan krijgen. Dat heeft CDA-Tweede Kamerlid Raymond Knops donderdag gezegd na extra fractieberaad.
Het extra beraad binnen de CDA-fractie was nodig omdat een aantal fractieleden uitleg wilde over de steun die Knops woensdag meteen had uitgesproken voor het besluit van Leers.
CDA-Kamerleden Ad Koppejan en Kathleen Ferrier verwijzen naar fractiewoordvoerder Raymond Knops voor het standpunt van hun fractie over de uitzetting van de Angolees Mauro Manuel. Koppejan sprak zich woensdag nog uit tegen een gedwongen uitzetting van Mauro.
Hij zei donderdag niet op zijn woorden te zijn teruggekomen, maar sprak ook vertrouwen uit in de manier waarop Knops het standpunt van de fractie verwoordt.
VVD, CDA en PVV
Regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV hebben donderdag in een debat hun steun uitgesproken voor het optreden van minister Leers (Immigratie en Asiel) in de zaak rond Mauro Manuel. Daarmee ziet een meerderheid van de Tweede Kamer geen mogelijkheden binnen de asielregels om Mauro in Nederland te houden.
Een groot deel van de oppositie voert een felle strijd om Mauro in ons land te kunnen houden. Donderdagavond stemt de Kamer over moties over de dreigende uitzetting van Mauro. Het CDA hoopt dat de jongen via een studievisum in Nederland kan blijven.
SGP
De SGP steunt niet snel voorstellen van de Tweede Kamer over individuele gevallen. Dat zei SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij donderdag in het Kamerdebat over Mauro.
Wel vindt de SGP dat de minister gebruik kan maken van zijn bijzondere bevoegdheid een verblijfsvergunning te geven als asielzoekers buiten hun schuld in een langdurige asielprocedure zijn beland. Het lange verblijf van de vluchteling moet dan te wijten zijn aan de overheid.
Leers
De asielzaken waarvoor minister Leers (Immigratie en Asiel) een uitzondering maakt, zijn schrijnender dan de zaak van Mauro Manuel. De minister kan alleen van zijn bevoegdheid gebruikmaken toch een verblijfsvergunning te geven, als het geval schrijnend is, maar dat is voor Mauro niet aan de orde.
Dat de jongen geworteld is in Nederland, kan geen reden zijn om voor hem de hand over het hart te strijken, stelde de minister donderdag in het debat in de Tweede Kamer over Mauro. Alleen bijvoorbeeld ernstige medische problemen kunnen aanleiding zijn om een uitzondering te maken.
Leers verwees naar een brief waarin een van zijn voorgangers al uiteenzette dat onder meer het spreken van Nederlands en het volgen van een opleiding geen redenen zijn om een asielzoeker te laten blijven omdat het dan te schrijnend zou zijn hem terug te sturen.
Hij voerde aan dat Mauro gezond is, een moeder in Angola heeft en al de tijd dat hij in Nederland was, heeft geweten dat hij terug moest naar zijn geboorteland.
Studievisum
Het CDA is niet tevreden met het antwoord van minister Leers (Immigratie en Asiel) over de mogelijkheden voor Mauro Manuel om in Nederland te studeren. CDA’er Raymond Knops had dit geopperd als laatste mogelijkheid om Mauro hier toch te laten verblijven, maar Leers gaf aan dat dit er niet echt in zit.
„Dat antwoord is onbevredigend”, zei Knops. „Er zijn wel degelijk mogelijkheden om Mauro hier een studie te laten volgen die bij hem past.” Hij wil nog nadere uitleg van Leers over de mogelijkheden voor een verblijf op grond van studie.
Verstoord
Het debat in de Tweede Kamer over de dreigende uitzetting van Mauro Manuel is donderdagavond kort voor het einde verstoord. Vanaf de publieke tribune lieten mensen hun ongenoegen merken over het optreden van minister Leers (Immigratie en Asiel), die geen mogelijkheden ziet om Mauro een verblijfsvergunning te geven.
Een toeschouwer is door de politie afgevoerd. Andere mensen verlieten uit protest de zaal. Leers rondde vervolgens zijn beantwoording af, waarna het debat werd afgesloten. De Kamer stemt later donderdagavond nog over de situatie van Mauro.
Gesprek
Mauro Manuel heeft donderdag een gesprek met minister Leers. De ontmoeting vindt plaats in het gebouw van de Tweede Kamer, vlak voor het overleg tussen de minister en de Kamer.
Na afloop wilden de twee amper iets zeggen over hun ontmoeting. „Het was emotioneel en ik snap dat heel goed”, zei Leers. Op vragen of hij nog iets voor Mauro kan doen, ging de minister niet in. Mauro zei dat Leers heeft aangegeven dat zijn besluit niet persoonlijk is bedoeld.
Voor zijn gesprek met Leers sprak Mauro met GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi. Mauro woont het inmiddels begonnen Kamerdebat over zijn eigen toekomst bij. Hij wordt in het Kamergebouw op de voet gevolgd door veel camera’s.
Stemming
De Tweede Kamer stemt donderdagavond over het besluit van minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) om de Angolese jongen Mauro Manuel terug te sturen naar zijn geboorteland. Een meerderheid is daarmee donderdagmiddag akkoord gegaan.
Het verzoek donderdag al te stemmen, kwam van de CDA-fractie. Die zegt daarmee zo snel mogelijk duidelijkheid voor Mauro te willen hebben. Oppositiepartijen als PvdA, GroenLinks en D66 stelden echter dat de ware reden is dat de CDA-fractie de politieke discussie over de kwestie wil afronden voor het CDA-congres van komende zaterdag, waar de uitzetting van Mauro aan de orde zal komen.
De regeringspartij VVD, gedoogpartner PVV en de SGP steunden het CDA-verzoek. De andere partijen vonden dat de stemming best over het weekeinde heen getild kan worden, omdat er volgens hen geen haast bij is. Volgens GroenLinks en D66 werd er een politiek spelletje gespeeld, daarmee doelend op de poging van de CDA-fractie om de kwestie voor het partijcongres van de christendemocraten af te handelen.
Peiling
Ruim twee derde (70 procent) van de CDA-kiezers vindt dat de jonge Angolese asielzoeker Mauro Manuel (18) een verblijfsvergunning moet krijgen. Dat blijkt uit een representatieve peiling van Maurice de Hond onder 1200 Nederlanders, die donderdag werd gepubliceerd.
De CDA-fractie staat achter het besluit van de regering, zo werd donderdag bekend na een extra beraad van de fractie voorafgaand aan het Kamerdebat dat later in de middag begint.
Van de PVV-kiezers vindt 36 procent dat Mauro moet kunnen blijven, bij de VVD-kiezers is dat 41 procent.
In totaal vindt 66 procent van de gepeilde Nederlanders dat Mauro moet blijven, 30 procent vindt van niet.
De peiling van De Hond is donderdag via internet gehouden. Het onderzoeksbureau van De Hond benaderde in totaal 4000 mensen die zich ooit hebben aangemeld voor zijn panel, waarvan 1200 aan dit onderzoek hebben meegedaan. De uiteindelijk mix wordt gewogen naar verschillende kenmerken, waaronder politieke voorkeur. In totaal heeft De Hond 40.000 mensen in zijn panel.