Economie

Apple verliest inspirerend leider

CUPERTINO – Jobs was niet alleen de baas van Apple, maar redde het Amerikaanse technologiebedrijf ook van een faillissement. Onder zijn leiding is Apple uitgegroeid tot een van de grootste wereldmerken; door velen bejubeld, door velen verguisd. Steve Jobs is gisteren op 56-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van leverkanker.

6 October 2011 07:06Gewijzigd op 14 November 2020 16:58
Foto EPA
Foto EPA

Hij vervulde van de oprichting tot kort voor zijn dood een sleutelrol bij het dwarse technologiebedrijf. Dankzij zijn enthousiasme wist Jobs miljoenen mensen wereldwijd in de ban te krijgen van producten als de Mac, de iPod, de iPad en de iPhone.

Hij werd door vriend en vijand bewonderd om zijn leiderschap en visie. Zo zei Microsoftoprichter Bill Gates ooit over Jobs: „In termen van inspirerende leiders is Steve Jobs de beste die ik ooit heb ontmoet. Hij gelooft in goede producten en is in staat om dat te communiceren.”

Ook waren er kritische geluiden. Zo zou Jobs niet altijd even plezierig in de omgang zijn. Hij stond bekend om zijn eigen voorkeuren en was enorm perfectionistisch. Hij bemoeide zich met de kleinste details, tot en met de verpakking van de producten aan toe.

Hij had een aparte kledingstijl. Jobs droeg ook bij chique gelegenheden altijd een spijkerbroek, een zwarte coltrui en sportschoenen.

Een bijzondere eigenschap van Jobs was de manier waarop hij de nieuwste ontwikkelingen bekendmaakte. Dit deed hij tijdens zijn ”keynote speeches”, de Stevenotes. Meestal sloot hij af door het podium te verlaten en weer terug te komen met zijn beroemde uitspraak „One more thing…”, waarna hij het nieuwe product lanceerde.

Apple werd op 1 april 1976 opgericht door Jobs en zijn vriend Steve Wozniak. In 1977 beleefden ze hun eerste succes met de verkoop van de Apple II, waarmee het bedrijf mensen enthousiast wist te maken voor een van de eerste personal computers (pc’s). Jobs werd in 1985 voor ruim een decennium aan de kant gezet door Apple.

Met de introductie van de Macintosh in 1984 zette Apple de trend voor gebruiksvriendelijkheid van computers. Het was de eerste computer die gebruikmaakte van de muis. Ook het gebruik van verschillende vensters op het scherm kwam hier vandaan.

Eind jaren tachtig brak er een moeilijke periode aan voor Apple. Het bedrijf verloor de concurrentieslag met Microsoft, dat een groot deel van Apples ideeën gebruikte voor zijn besturingssysteem Windows. De genadeklap voor Apple leek de introductie van Windows 95. In 1997 balanceerde het bedrijf op de rand van de afgrond.

In datzelfde jaar werd Jobs als redder teruggehaald, omdat Apple bijna failliet ging. Binnen enkele jaren had Jobs het bedrijf weer op de rails. Bijna alles wat het technologiebedrijf, onder de bezielende leiding van Jobs, in de markt zette, werd een succes. Kleine foutjes werden Jobs vergeven.

Jobs kampte al jaren met een slechte gezondheid. In 2004 genas hij van alvleesklierkanker en in 2009 onderging hij een levertransplantatie. Hierna leek het de goede kant op te gaan, totdat hij begin dit jaar weer met ziekteverlof ging. Op 24 augustus droeg hij definitief de leiding over Apple over aan Tim Cook.

Jobs was boeddhist. Over de dood zei hij ooit: „Weten dat je snel dood zal zijn is het belangrijkste hulpmiddel in het maken van keuzes in je leven. Want bijna alles, verwachtingen, fierheid, angst om te falen, verdwijnt wanneer je de dood in de ogen kijkt. Het laat enkel over wat echt belangrijk is. Niemand wil sterven. Zelf mensen die naar de hemel willen, sterven liever niet om daar te geraken. En toch is de dood de bestemming die we allen delen. Niemand is er ooit aan ontsnapt. En dat is maar goed ook, want de dood is waarschijnlijk de beste uitvinding van het leven.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer