Kerk & religie

CSFR: Vergaderen tot in de vroege morgen

WAGENINGEN – Moe en uitgeblust zitten twintig aankomende studenten donderdagavond in een kerkzaal van kerkgebouw Vredehorst van de protestantse gemeente in Wageningen. Een lange vergadering wacht hen, tot in de al niet meer zo kleine uurtjes van de volgende dag.

Ardjan Logmans
2 September 2011 21:22Gewijzigd op 14 November 2020 16:27
Eerstejaars presenteren zich op de huishoudelijke vergadering van de studentenvereniging Dei Gratia in Wageningen. Dei Gratia is een van de negen disputen van de CSFR. Foto RD
Eerstejaars presenteren zich op de huishoudelijke vergadering van de studentenvereniging Dei Gratia in Wageningen. Dei Gratia is een van de negen disputen van de CSFR. Foto RD

Twintig nieuwe studenten hebben zich aangemeld om de eerstejaarsdagen mee te lopen. Van woensdag- tot vrijdagmiddag maken ze kennis met de studentenvereniging Dei Gratia, de CSFR-afdeling van Ede/Wageningen. CSFR staat voor Civitas Studiosorum in Fundamento Reformato, wat zoveel betekent als studentengemeenschap op gereformeerde grondslag.

Volgens Jan-Pieter Verolme, lid van de pub’cie (publiciteitscommissie) van Dei Gratia, zijn de ontgroening en echte inhoudelijke kennismaking voor het eerst van elkaar gescheiden. „De nadruk ligt deze week op kennismaking. Over twee weken kunnen de studenten activiteiten als Bijbelkring en studiekring volgen.”

Tijdens de drie dagen worden de eerstejaars flink beziggehouden. Donderdagmorgen houden de studenten Bijbelstudie. Van woensdag op donderdagnacht was er een dropping, waarbij ze pas om drie uur thuis waren. Donderdag hebben ze studentenhuizen schoongemaakt en ramen gewassen. Jan-Pieter: „Maar van een echte ontgroening is geen sprake. Het moet wel leuk blijven. We zijn geen corpsstudenten.”

Het thema van de eerstejaarsdagen is Fabulous Fireflies. De deelnemers zouden volgens de website van de vereniging een activiteit hebben als ”fireflies around the world”. In de praktijk betekent dat een bezoek aan het bejaardenhuis. „Zo’n maatschappelijke activiteit is vrij nieuw”, zegt Jan-Pieter. „We gingen met bejaarden wandelen en een ijsje eten. Wel lastig hoor, een gesprek voeren met demente ouderen. Het levert ook leuke ervaringen op. Sommige eerstejaars die heel bijdehand overkomen, zie je dan van een heel andere kant.”

Voorafgaand aan de vergadering opent preses Huig Markus de vergadering met het lezen uit de Bijbel en gebed. Hij leest Lukas 17:1-4. Vervolgens mediteert hij er kort over. „De Bijbel spreekt een wee uit over degenen die struikelblokken opwerpen om tot God te komen. Een wee wordt uitgesproken als we in de wereld blijven. Nu hebben we het in de wereld relatief gemakkelijk. Ons overkomt geen fysiek geweld. Wel zit de wereld in ons hart. En we kunnen ook voor anderen een struikelblok zijn. Wees op uw hoede, let op elkaar, en vooral op uzelf.” Daarna wordt gezongen uit Psalm 17.

De vergadering is gezien het aantal aanwezige studenten een van de hoogtepunten van de vereniging. De agenda telt zo’n twintig punten. De vergadering begint om acht uur ’s avonds en is in de regel pas vroeg in de morgen afgelopen. Eerstejaars presenteren zich, commissies vertellen over hun werk, leden worden geïnstalleerd en de vereniging wordt op de hoogte gesteld van de bestuurlijke werkzaamheden. Zo laat bestuurslid Janneke van Steensel weten dat kerken in Wageningen positief hebben gereageerd op de vraag om met het bestuur in gesprek te gaan over de relatie tussen student en kerk.

Geschreven en ongeschreven rituelen geven vorm aan een officieel moment als een ledenvergadering, „huishoudelijke vergadering” genoemd. Zo wordt een „dorpelwachter” ingesteld voor het ordelijk verloop van de vergadering. En de „opperzangmeester” kruipt achter de piano om de psalm of dispuutsliederen te begeleiden.

De notulen worden voorgelezen en iedereen blijft stil luisteren. Daarna staan enkele studenten op om vragen te stellen. Ze vragen permissie om te mogen spreken. Als ze dat krijgen, klinkt het: „Dank u wel voor het woord, meneer de preses.”

De secretaris, abactis geheten, wordt door een studente gewezen op enkele stijlfouten in zijn notulen. Een ander vraagt zich af of de eerstejaars hun naam in het gastenboek moeten schrijven onder het kopje ”nullen”. Of zou er eigenlijk ”eerstejaars” moeten staan? De preses is resoluut: „We laten het gewoon lekker zo staan.”

Studentikositeit wordt vaak in verband gebracht met de CSFR. Wat is dat bij Dei Gratia? Huig Markus: „Het komt terug in een bepaalde stijl van de vereniging. We spreken elkaar met u aan, we hebben lange vergaderingen en tafelgesprekken. Je leert daardoor snel je mening te vormen, te luisteren naar elkaar en je leert een bepaalde beleefdheid aan. Daar heb je later ook wat aan.”

Huig erkent dat het ook wat afstandelijk kan overkomen op studenten die aan het zoeken zijn naar een studentenvereniging die bij hen past. „Er zullen studenten zijn voor wie dit onoverkomelijk is. Maar de meesten vinden het na een jaar steeds leuker worden. Je hoeft er overigens ook niet volledig aan mee te doen. Er zijn genoeg activiteiten waarin deze vorm van studentikositeit niet zo op de voorgrond staat.”


Huig Markus (22) is vijfdejaars masterstudent land- en waterbeheer bij Wageningen Universiteit. Huig is voorzitter van Dei Gratia, het CSFR-dispuut in Ede/Wageningen.

Sinds wanneer bestaat Dei Gratia?

„Sinds 1971. De studentenvereniging is een van de negen disputen van de CSFR.”

Wat is het doel van Dei Gratia?

„Daarvoor kan ik de pijlers van de landelijke CSFR gebruiken, namelijk ontmoeting, overtuiging en ontplooiing. We laten christelijke studenten met elkaar in contact komen. Wat betreft overtuiging denk ik aan onze grondslag, de Bijbel. Vanuit de Bijbel zoeken we hoe we ons leven vorm moeten geven. Ontplooiing kunnen we zien in de vorming van studenten voor in hun studententijd en ook voor een leven in de maatschappij na de studie.”

Welke activiteiten organiseren jullie?

„Bijbelkringen, lezingen en activiteiten als deze ledenvergadering. Het afgelopen jaar hebben we studiekringen gehad over Bonhoeffer, de puriteinen en filosofen. Onze identiteit komt ook terug in bijvoorbeeld de eerstejaarsstudiekring, verplicht voor eerstejaars. Daarin worden de Drie Formulieren behandeld. We vragen van leden ook ondertekening hiervan. Verder houden we geen feesten waar bijvoorbeeld seculiere muziek wordt gedraaid. Dat vinden we niet passen bij onze levensovertuiging.”

Wat voor studenten zitten er op deze vereniging?

„Er zijn vier christelijke studentenverenigingen in Wageningen. We zijn de meest orthodoxe studentenvereniging van Wageningen, en trekken dus een bepaald publiek. We werken wel sinds drie jaar samen met VGSW, de Vereniging van Gereformeerde Studenten te Wageningen. We organiseren gezamenlijk een halfjaarlijks studiethema.”

Hoeveel leden telt jullie vereniging?

„We hebben ongeveer zeventig leden. Twintig aankomende studenten volgen de eerstejaarsdagen. Zij kunnen daarna beslissen of zij lid willen worden van Dei Gratia.”

Waarom moeten studenten lid worden van Dei Gratia?

„We bieden christelijke studenten de mogelijkheid om met elkaar in contact te komen en te zoeken naar verdieping van hun studietijd.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer