Dagboek steekt student hart onder de riem
Studenten een hart onder de riem steken, (verder) toerusten en bewaren bij het christelijke geloof. Dat is het doel van het dagboek ”En toch geloof ik!” voor studerende jongeren, dat vorig jaar verscheen onder redactie van ds. J. Belder, hervormd emeritus predikant in Dordrecht.
Het dagboek heeft een apologetische insteek en behandelt thema’s zoals God en het kwaad, twijfel, schepping en evolutie, exclusief geloven en getuigen. Het wil studenten helpen verantwoording af te leggen van het christelijke geloof, aan zichzelf en aan anderen.
De schrijvers zijn mensen uit het onderwijsveld en predikanten die zich bezighouden met apologetische thema’s, zoals dr. M. J. Kater, prof. dr. F. A. van der Duijn Schouten, ds. W. Visscher en dr. W. van Vlastuin.
Aan het dagboek is een lijst van aanbevolen literatuur en websites toegevoegd die stimuleren tot verder studeren.
Volgens samensteller ds. J. Belder wil het dagboek vanuit de Bijbel antwoorden formuleren op vragen waarmee studenten aan hogeschool en universiteit worden geconfronteerd. „Het huidige klimaat aan de universiteiten is grosso modo: wie gelooft, denkt niet redelijk na en wie redelijk nadenkt, gelooft niet. Bij orthodoxe protestanten heerste er lange tijd koudwatervrees als het gaat om studeren aan hogeschool of universiteit. In het dagboek willen we laten zien dat geloven niet onredelijk is, maar dat er genoeg rationele argumenten zijn om te geloven en vast te houden aan Gods openbaring zonder tot vrijzinnigheid of agnosticisme te vervallen.”
Christelijke studenten moeten weten dat er gelijkgezinde wetenschappers om hen heen staan, stelt ds. Belder. „Er is in wetenschappelijke kring een wolk van getuigen die de worstelingen, aanvechtingen en bestrijdingen van studenten ook doorworsteld hebben en er uitgekomen zijn, niet zelden met een rijker en voller geloof.”
N.a.v. …En toch geloof ik!; Bijbels dagboek voor studerende jongeren, ds. J. Belder (red.), uitg. Groen, Heerenveen, 2010; ISBN 978 90 582 99710; 384 blz.; € 17,50.
Dagboekaflevering 3 mei
„De discussie over schepping en evolutie heeft ook binnen de kerk voor onrust gezorgd. Inmiddels wordt ook in orthodox-christelijke kringen gevraagd of Darwin misschien niet gelijk had. (…) Wat moet je hier nu mee?
Voor een christen is er maar één antwoord: wat zegt God? Er is maar één manier om dat te weten te komen – en dat is: luisteren naar Zijn Woord. Want laten we nooit vergeten: bij het ontstaan van de wereld is geen mens geweest. Geen enkele wetenschapper, geen enkele dominee – alleen God was erbij. En als we geloven dat de Bijbel Gods Woord is, dan geloven we ook dat er maar Eén is die kan vertellen wat er gebeurd is – en dat is God Zelf.
En daarom gaat het hier ten diepste om de vraag: wie geloof je nu eigenlijk? Geloof je dat God het eerste woord heeft? Geloof je dat God de beste Uitlegger is? Ik hoop dat je leert wat een bevrijding het is je over te mogen geven aan het Woord van God met het gebed: Leid mij, Heere, door Uw Woord en Geest. Dat geeft altijd meer vrede dan wanneer je zélf een antwoord probeert te zoeken op je vragen.”
Dagboekstukje 3 mei over het thema ”Schepper, schepping en evolutie”.