Kerk & religie

De Zaaier brengt 75 jaar nieuws voor hervormd Goeree-Overflakkee

OOLTGENSPLAAT – De Zaaier bestaat 75 jaar. Het „orgaan van de hervormde gemeenten op Goeree-Overflakkee” werd op 27 mei 1936 opgericht. Vorige week verscheen een speciaal jubileumnummer.

Harry Groenenboom
22 August 2011 10:54Gewijzigd op 14 November 2020 16:16
P. in ’t Veld (r.) uit Ooltgensplaat is sinds het ontstaan van de hervormde kerkbode De Zaaier betrokken bij het Goeree-Overflakkeese blad. Vrijdagavond kreeg hij een onderscheiding en oorkonde. Foto RD
P. in ’t Veld (r.) uit Ooltgensplaat is sinds het ontstaan van de hervormde kerkbode De Zaaier betrokken bij het Goeree-Overflakkeese blad. Vrijdagavond kreeg hij een onderscheiding en oorkonde. Foto RD

Alle kerken op Goeree-Overflakkee hebben een plek gekregen op de gekleurde omslag van het nummer: Goedereede, Middel­harnis, Sommelsdijk, Oude Tonge, Langstraat, Middel­harnis en andere. De inhoud geeft een beeld van de historie van het blad, dat 75 jaar wekelijks verschijnt.

De oorlogsjaren 1940-1945 en de tijd rond de watersnoodramp van 1953 zijn perioden die eruit springen en die in het jubileum­nummer ruime aandacht krijgen.

De Zaaier werd op 27 mei 1936 opgericht door een commissie tot oprichting „eener Hervormde Kerkbode.” In de begintijd werd De Zaaier bezorgd door jongens en meisjes die, gewapend met een geldbus, op pad gingen. Het was de bedoeling dat mensen bij ontvangst van het blad 5 cent in de bus zouden doen.

In de beginfase wilden de kerken niet dat het blad alleen voor abonnees zou zijn. Dat paste niet bij een belangrijk doel van het blad: evangelisatie. Om toch aan inkomsten te komen, werden advertenties geplaatst.

Evenals bij andere christelijke bladen riep ook bij De Zaaier de inhoud van de advertenties wel eens vragen op. Zo kwam er bij de Zaaiercommissie, het orgaan dat zich nog altijd bezighoudt met de inhoud van het blad, een bezwaar binnen tegen de inhoud van een advertentie voor jenever. „Ofschoon geen der commissieleden, al dan niet gebruiker van dit artikel, er bezwaren tegen heeft, meent men toch zoveel mogelijk ergernissen te moeten voorkomen en zal de desbetreffende adverten­tie in deze vorm niet meer geplaatst worden.”

Uiteindelijk werd een abonnementensysteem ingevoerd.

Het rondbrengen van De Zaaier was een geliefde bezigheid. Over het werk van een bezorgster vertelt D. Human-van der Slot in een interview in het jubileumnummer. „Er waren in Goedereede alleen meisjes die De Zaaier rondbrachten. En als er een afviel, dan ging je snel vragen of jij De Zaaier mocht rondbrengen. Het zal ongeveer 1946 geweest zijn toen ik begon en in 1950 ben ik gestopt. Je ging dan van de lagere school af en dan deed je dat niet meer.”

Evacuatie

In 1944 werd het oostelijke 
deel van het Zuid-Hollandse Goeree-Overflakkee onder water gezet in de strijd om Nederland. De bevolking moest daarom 
evacueren. De 93-jarige P. in 
’t Veld vertelt in het jubileumnummer over die tijd: „Dat was in februari 1944. Een paar weken van tevoren kregen we dat bericht al: heel De Plaet (Ooltgensplaat, HG) moet geëvacueerd worden. Dat evacueren heeft enkele weken geduurd en wij kwamen toen op ’s-Gravendeel terecht.”

Vanuit zijn evacuatieadres zorgde In ’t Veld ervoor dat mensen die elders in Nederland terecht waren gekomen elke week De Zaaier bleven ontvangen. „Rooij en Van der Velde (de drukker) verzond De Zaaiers 
’s woensdags en die kwamen dan donderdags of vrijdags aan, want dat ging in de oorlog niet zo hard. De drukkerij wilde graag dat de abonnees De Zaaier ’s zondags zouden hebben.” Meestal lukte dat ook wel, „maar of dat bij evacués in Groningen ook altijd het geval was, geloof ik niet.”

In ’t Veld is een man van het eerste uur. Dat was reden om hem in zijn woonplaats Ooltgens­plaat vrijdagavond te onderscheiden. Al die 75 jaar heeft In ’t Veld zich ingezet voor De Zaaier. Hij kreeg daarom het draaginsigne in goud met briljant van de Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer in de Protestantse Kerk in Nederland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer