Kerk & religie

„Toekomst voor begrip orde in schepping”

AMSTERDAM – Is er nog toekomst voor het begrip scheppings­orde? Ja, luidt 
–samenvattend– de conclusie van het congres van christelijke filosofen dat vorige week plaatshad in Amsterdam.

Kerkredactie
22 August 2011 11:00Gewijzigd op 14 November 2020 16:15
Foto ANP
Foto ANP

Aan de Vrije Universiteit namen vorige week zo’n 250 christelijke denkers deel aan de internationale conferentie ”De toekomst van de scheppingsorde”, georganiseerd door de Stichting voor Christelijke Filosofie. Het congres stond in het teken van het 75-jarig jubileum van de reformatorische wijsbegeerte.

Tijdens het slotdebat, vrijdagmiddag, gingen drie filosofen 
–Nicholas Wolterstorff, Eleonore Stump en Lambert Zuidervaart– in discussie over het congresthema. Alle drie zijn zij –min of meer– van mening dat het begrip scheppingsorde toekomst heeft, gaf conferentievoorzitter prof. dr. G. Glas maandagmorgen desgevraagd aan.

Prof. Stump, hoogleraar filosofie aan de universiteit van Saint Louis (VS), benadrukte hierbij volgens Glas dat er niet alleen orde bestaat „in de zin van wetten en normen die gelden voor de natuur en voor de mens. Er is ook een dieper liggende orde, die te maken heeft met de ontmoeting met God en met het hart van de mens. Die orde wordt niet met het verstand gekend, maar in het geloof.”

Prof. Zuidervaart, filosoof aan het Institute for Christian Studies (ICS) in Toronto, merkte op dat christelijke filosofie niet alle kaarten op het begrip (scheppings)orde moet zetten. „Orde heeft te maken met oriëntatie. En in die oriëntatie gaat het om drie zaken: regelmatigheid (de orde kenmerkt zich door wet­matigheid), normativiteit (wetten en normen gelden) en richting (wetten en normen zijn ergens voor bedoeld, namelijk ontsluiting van het bestaan).”

Prof. Nick Wolterstorff, verbonden aan Yale University (VS), probeerde de „zorgen” van de organisatoren wat te relativeren. Prof. Glas: „Het congres leek hem geboren uit een soort bezorgdheid: dat de evolutietheorie van de mens een volkomen toevallig verschijnsel maakt en dat sociale ordeningen louter een menselijk bedenksel zijn. Hij haalde de lezing van de bioloog Denis Alexander (Cambridge) aan, die had laten zien hoe in het moderne evolutionaire denken begrippen als doel en ontwerp weer een plaats hebben. Ook vroeg hij zich af wat er erg is aan het feit dat mensen een rol spelen in het bedenken van de ordeningen die zij willen laten gelden voor hun onderlinge verhoudingen.”

De organisatoren blikken terug op een geslaagde conferentie, aldus de voorzitter, „waarin een vruchtbare gedachtewisseling heeft plaatsgevonden. Eens te meer is ook gebleken dat christelijke filosofie beslist niet alleen iets is voor vakspecialisten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer