Kiemgroenten door EHEC ten onrechte slecht aangeschreven
Die EHEC-bacterie is een regelrechte ramp. In de eerste plaats natuurlijk voor de slachtoffers en hun familie, in de tweede plaats voor telers van uiteenlopende groenten, maar er is nog een derde categorie. Daartoe behoren wij allemaal. Daar lees je weinig over en daarin zou snel verandering moeten komen.
In alle berichten over EHEC komen een paar groentesoorten voortdurend terug: komkommers, taugé en de laatste tijd ook bietenspruiten. Wat komkommers zijn, hoef ik u niet uit te leggen en van taugé zult u vast ook wel hebben gehoord. Wellicht heeft u ze zelfs regelmatig op het menu staan en dat zou heel verstandig zijn want het is een erg gezonde groente, althans zolang ze niet met enge bacteriën is besmet. Dat gezonde geldt ook voor bietenscheutjes en andere kiemgroenten. Daarover gaat dit stukje.
Als we gezond willen eten, en wie zou zo dom zijn om dat niet te willen, doen we er verstandig aan iedere dag twee ons groente tot ons te nemen. Maar dat is veel hoor, twee ons per dag. Ik weet niet of u wel eens twee ons broccoli of twee ons sla heeft afgewogen, maar als u dat in één keer naar binnen wilt werken, kunt u aan de bak. Vandaar dat de meeste mensen bij lange na niet aan die hoeveelheid komen. En voor een goed begrip: die twee ons is de ondergrens. Het zou beter zijn als we nog meer aten.
Maar ook met voorbijgaan aan ons groentetekort is het verstandig om kennis te nemen van de geneugten van kiemgroenten. Koks weten er alles van. Zij gebruiken ze om salades en andere gerechten mee op te fleuren. Het staat zo leuk. Maar dat is eigenlijk een schromelijke versmalling van het nuttig gebruik van deze etenswaar!
Gekiemde groenten heb je in allerlei soorten en maten. De bekendste soort is alfalfa. Die doet het kennelijk leuk bij de koks maar is qua smaak niet veel bijzonders. Een echte aanrader is brassicamix maar ook knoflook- en preischeutjes kunnen warm worden aanbevolen. In de meeste supermarkten staan ze tegenwoordig wel in de koeling. Nog beter zijn de biologische versies, die doorgaans in natuurvoedingswinkels te koop zijn.
Gekiemde groenten hebben belangrijke voordelen boven gewone groenten. Ze behouden hun voedingswaarde tot aan het moment van consumptie, worden op de meest vitale momenten van de groei genuttigd, worden in hun geheel geconsumeerd (dit in tegenstelling tot volwassen groenten, waarvan we vaak slechts een deel eten) en ze bevatten veel waardevolle mineralen zoals bijvoorbeeld calcium, ijzer, magnesium, fosfor en kalium.
Ander voordeel boven gewone groenten is dat de spijsvertering deze mineralen beter aankan. Verder bevatten met name de koolachtige soorten een hoge concentratie aan waardevolle stoffen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat deze kiemen twintig tot vijftig maal zo veel glucosinolaten bevatten als de volwassen groenten. We hebben het dan over stoffen die een rol spelen bij het voorkomen van kanker en hart- en vaatziekten. Kort samengevat komt het erop neer dat je van kiemgroenten minder hoeft te consumeren dan de aanbevolen 200 gram om toch aan je gezonde taks te komen.
Verder kunnen deze groenten zelfs een rol spelen bij het oplossen van het wereldvoedselprobleem. De hoeveelheid graan die nodig is om voor één persoon vlees te verkrijgen, is voldoende om brood te maken voor zeven personen. Maar diezelfde hoeveelheid omgezet in kiemen kan maar liefst twintig personen voeden.
Een arts die is gespecialiseerd in de Moermanvoedingswijze, hoorde ik eens zeggen dat hij de lof van kiemgroenten eigenlijk niet genoeg kon bezingen. Hoewel hij als zeer deskundig te boek staat, heb ik voor alle zekerheid grondig nagetrokken wat hij beweerde. Er is geen andere conclusie mogelijk dan dat hij het volkomen bij het rechte eind had en heeft. Het is vreemd, om geen ander woord te gebruiken, dat over deze groenten zo weinig bekend is. Sla de medische handboeken erop na en je zult er niets over vinden. De reguliere geneeskunde weet hier met alle respect geen snars van.
Minister Schippers van Volksgezondheid heeft vorige maand een Gezondheidsnota gepubliceerd waarin preventie aan bod komt. Dat onderdeel is zo stiefmoederlijk bedeeld dat je de tranen bijna in de schoenen lopen. Erg verwonderlijk is dat op de keper beschouwd niet. Het behandelen van ziektes is nu eenmaal veel spannender dan het voorkomen ervan. Dat is de stand van de gezondheidszorg anno 2011. Een simpele stukjesschrijver die een avondje op internet rondsnuffelt, komt meer aan de weet dan iemand die afgaat op de nota van duurbetaalde adviseurs van de minister. Ook het zwaar gesubsidieerde Voedingscentrum, dat op zich best goede informatie biedt, laat verstek gaan. Ga naar de website van het centrum en alleen na gericht zoeken vind je een wat slappe tekst over kiemgroenten.
Dan komt er ook nog zo’n EHEC-drama overheen. Ik hoop dat u zich door dat alles niet van de wijs laat brengen. Voor de kosten hoeft u het niet te laten. Een bakje kiemgroenten kost iets meer dan een euro. En als u dat te veel vindt, kunt u ze altijd zelf nog kweken. Op uw gezondheid!