„RK-instelling moet altijd aangifte doen van misbruik”
VATICAANSTAD (ANP) – Rooms-Katholieke instellingen moeten altijd aangifte doen van een verdenking van seksueel misbruik van minderjarigen door een geestelijke. Dat geldt ook als een niet-geestelijke die voor de kerk werkt, daarvan wordt verdacht.
Dat staat in de richtlijnen voor de bisschoppenconferenties die de Vaticaanse Congregatie voor de Geloofsleer maandag publiceerde. Zij benadrukt dat de parochies, ordes, congregaties en andere katholieke instellingen altijd met de burgerlijke autoriteiten moeten samenwerken bij de aanpak van seksueel misbruik.
Het is de bedoeling dat de bisschoppenconferenties de richtlijnen uitwerken voor hun eigen kerkprovincie. Daarbij mag volgens het Vaticaan niet worden getornd aan de bevoegdheden van de plaatselijke bisschop en de oversten van religieuze orden en congregaties.
De Congregatie, die waakt over de zuiverheid van het rooms-katholieke geloof, stelt dat de allereerste aandacht moet uitgaan naar de slachtoffers van misbruik. Niet alleen moet naar hen en hun familieleden worden geluisterd, maar ook moet hun geestelijke en psychische bijstand worden aangeboden.
Het Vaticaan bepleit dat toekomstige priesters en religieuzen beter worden voorbereid op een celibatair leven en dat er meer aandacht komt voor de voortdurende begeleiding van hen, als zij eenmaal hun wijding hebben ontvangen of tot een orde of congregatie zijn toegetreden. Ook bevat de brief van de Congregatie richtlijnen hoe om te gaan met geestelijken en leken die ten onrechte van seksueel misbruik zijn beschuldigd en hoe hun rehabilitatie kan worden bevorderd.
De president van de Congregatie, de Amerikaanse kardinaal William Joseph Levada, had de publicatie van de brief met richtlijnen vorig jaar aangekondigd tijdens een bijeenkomst van kardinalen in het Vaticaan. Het doel is „een gecoördineerd en doelmatig programma” om het seksueel misbruik van minderjarigen binnen de kerk te bestrijden.
De Rooms-Katholieke Kerk is sinds het begin van de 21e eeuw opgeschrikt door vele schandalen over misbruik van minderjarigen door geestelijken. Daarbij kwam de kritiek dat de kerkleiding niet hard genoeg optrad tegen bijvoorbeeld de Belgische oud-bisschop Roger Vangheluwe, die heeft bekend dat hij twee neven heeft misbruikt.
„De bepalingen ten aanzien van de hulp aan slachtoffers, de wil met hen te spreken en hen passende psychologische en pastorale bijstand te verlenen, is in de Nederlandse situatie al grotendeels in werking gezet.” Dat heeft bisschop Gerard de Korte van Groningen-Leeuwarden maandag laten weten in reactie op de nieuwe richtlijnen omtrent seksueel misbruik.
De bisschoppenconferenties moeten de richtlijnen uitwerken voor hun eigen kerkprovincie. De hulp aan slachtoffers, in Nederland verzorgd door de instantie Hulp Recht, wordt op dit moment grondig gereorganiseerd. De resultaten van die reorganisatie zullen op 1 juli door de commissie-Bandell worden gepresenteerd. Volgens De Korte zullen in de nieuwe manier van werken ook preventie en begeleiding van priesters aan bod komen.