Nog geen verbetering bij Japanse kerncentrale
TOKIO (ANP) – Niets wijst op op een verbetering van de situatie bij de Japanse kerncentrale Fukushima I, die twee weken geleden getroffen werd door een zware aardbeving en tsunami. Uit de reactoren komen nog altijd grote hoeveelheden radioactief materiaal vrij en de koelproblemen die door het natuurgeweld ontstonden, zijn allesbehalve opgelost.
Premier Naoto Kan zei vrijdagavond dat alle inspanningen er nog op gericht zijn een verdere verslechtering van de situatie te voorkomen. De regeringsleider zei geen reden te zien tot optimisme, aldus het persbureau Kyodo. Zo is het na twee weken nog altijd niet gelukt de koelsystemen van de gehavende kerncentrale weer aan de praat te krijgen.
De afgelopen weken zijn de reactoren van Fukushima I met zeewater gekoeld omdat de reguliere koelsystemen waren uitgevallen. Exploitant Tepco meldde vrijdag dat bij twee reactoren weer gewoon water wordt gebruikt. De vrees bestaat dat het zout uit het zeewater aankoekt op de oververhitte splijtstofstaven, waardoor niet meer effectief gekoeld kan worden.
Tepco liet ook weten dat mogelijk het reactorvat van reactor 3 beschadigd is. Dat zou kunnen verklaren waarom het bluswater dat uit de reactor stroomt zulke hoge concentraties radioactieve stoffen bevat. Donderdag moesten drie werknemers zich onder medische behandeling laten stellen wegens blootstelling aan grote hoeveelheden straling. Zij hadden zonder beschermende laarzen tot boven hun enkels in zwaar verontreinigd bluswater gestaan.
De Japanse nucleaire waakhond stelde evenwel op basis van eigen meetgegevens dat er geen reden is om aan te nemen dat sprake is van een scheur in het reactorvat, dat dient om te voorkomen dat radioactieve stoffen uit de reactorkern ontsnappen. De verhoogde straling in het water kan ook veroorzaakt zijn door ventilatie of door een lek in pijpen of kleppen. „Niets in de data wijst op een scheur”, aldus een woordvoerder.
De Japanse autoriteiten hebben mensen die in een straal van 30 kilometer rond de kerncentrale wonen, geadviseerd weg te gaan. Eerder gold een evacuatiezone van 20 kilometer. Een woordvoerder van de regering benadrukte dat het advies te maken heeft met een gebrek aan eerste levensbehoeften in de regio en niet met stralingsgevaar. Voor veel Japanners is het evenwel een teken dat de nucleaire crisis nog lang niet achter de rug is.