Spanning om resterende eisen betogers Egypte
CAIRO (ANP/AFP/RTR) – De Hogere Raad van de Strijdkrachten, die het in Egypte voor het zeggen heeft sinds de val van president Hosni Mubarak vrijdag, heeft zondag het parlement ontbonden in de aanloop naar een overgangsperiode naar democratische verkiezingen, zoals de betogers hadden geëist.
De militaire machthebbers willen dan ook dat de betogers het Tahrirplein in het centrum van Caïro verlaten, waar wekenlang soms honderdduizenden betogers tegelijk protesteerden tegen het autoritaire Mubarakbewind. Een harde kern van enkele honderden betogers bleef echter zondag op het plein om te herinneren aan de resterende eisen. Ze willen dat het onlangs ingestelde kabinet met Mubaraktrawanten op belangrijke posten aftreedt.
Ook willen zij de nieuwe militaire machthebbers vervangen door een presidentiële raad, met daarin vier burgers en één legerfunctionaris, als landsbestuur. Verder willen ze dat de noodtoestand wordt opgeheven en de vele politieke gevangenen worden vrijgelaten. Onder het Mubarakbewind werden veel Egyptenaren aangehouden zonder ooit in staat van beschuldiging te worden gesteld en te worden berecht. In de gevangenissen werd gemarteld.
De Hogere Raad van de Strijdkrachten wil echter nog een halfjaar aan de macht blijven tot aan de geplande democratische verkiezingen voor een burgerregering over ongeveer zes maanden. Minister van Defensie Hussein Tantawi is en blijft interim-president, zo werd bekendgemaakt in een verklaring genaamd communiqué nummer vijf. Over de rol van Omar Suleiman, die als vicepresident werd benoemd door Mubarak kort voor diens vertrek, moet de raad nog beslissen. De militaire raad, die uit ongeveer twintig generaals bestaat, zal met meer decreten komen in de transitieperiode.
Zondag begon het leger met het schoonvegen van het Tahrirplein zodat het verkeer voor het eerst in bijna drie weken tijd weer kon rijden. Er ontstond wat geduw en getrek met betogers. Het kwam echter niet tot persoonlijke ongelukken.
De 82-jarige Mubarak bevindt zich nog in het land. Hij is nog in vakantieoord Sharm el-Sheikh aan de Rode Zee, aldus premier Ahmed Shafiq. Sinds Mubarak vrijdag zijn vertrek bekendmaakte, deden de wildste geruchten de ronde waar hij zich zou ophouden. In het hele land worden ondertussen portretten van Mubarak verwijderd uit overheidsgebouwen en hotels.
Er zijn toch belangrijke kunstvoorwerpen gestolen uit het Egyptisch Museum in Caïro tijdens de betogingen eind vorige maand. Eerder meldde de Egyptische overheid dat plunderaars zeventig voorwerpen hadden beschadigd in het wereldberoemde museum, maar dat niets was meegenomen.
Volgens Hawass, de bekendste archeoloog en Egyptoloog van het land, gaat het om acht belangrijke stukken, waaronder een verguld houten beeld van farao Toetanchamon, die wordt gedragen door een godin. Plunderaars braken op 28 januari in bij het museum, nadat de politie zich uit de straten van Caïro had teruggetrokken.