GroenLinks spaart Sap, maar betreurt Kunduzbesluit
UTRECHT – Het GroenLinkscongres wil de Kamerfractie niet al te hard vallen. Het besluit dat de fractie over de Kunduzmissie nam, wil het congres daarom niet „afkeuren.” Dat zou een te grote klap in het gezicht van partijleider Sap zijn. Maar een kleine meerderheid van de congresgangers „betreurt” het genomen besluit wel.
Dat is de uitkomst van een pittig partijcongres dat GroenLinks zaterdag in Utrecht hield. Het congres betekende voor de partijgangers balanceren op een dun koord. Enerzijds wilden zij, met het oog op de aanstaande Statenverkiezingen, zoveel mogelijk eenheid uitstralen. „Laten we de PVV geen plezier doen door vandaag allerlei gekke moties aan te nemen”, vertolkte een van de congresgangers zijn gevoelen.
Anderzijds wilden veel GroenLinks-leden niet verhelen dat zij het volstrekt niet eens zijn met de steun die de Kamerfractie gegeven heeft aan de politietrainingsmissie naar Afghanistan en dat zij moeite hebben met de wijze waarop de fractie gewone partijleden bij de besluitvorming heeft betrokken. „Ik vind het onvoorstelbaar dat ik mij als pacifist tegenwoordig zelfs in mijn eigen GroenLinks over mijn standpunten moeten verantwoorden”, klaagde een van de congresgangers.
Het spanningsveld tussen eenheidsstreven enerzijds en onbehagen over de gevolgde koers anderzijds bracht het congres ertoe een ingediende motie die over de opstelling van de Kamerfractie „afkeuring” uitsprak, met een ruime meerderheid te verwerpen. Ook de motie die uitspreekt „dat GroenLinks de missie naar Kunduz niet steunt”, kreeg geen meerderheid.
Wel sprak een kleine meerderheid van de ruim duizend stemgerechtigde aanwezigen steun uit voor een motie van „treurnis, eenheid en vertrouwen”, waarin zowel kritiek op als steun aan de Kamerfractie verpakt zat. Een motie van „respect en waardering” kreeg steun van meer dan driekwart van de aanwezigen. Datzelfde gold voor een motie die vroeg om „het versterken van de interne communicatienetwerken.”
Kortom, een meerderheid in GroenLinks is uiterst kritisch over de gegeven steun aan de Kunduzmissie, maar respecteert de integere wijze waarop de Kamerfractie tot haar besluit is gekomen en hoopt erop in de toekomst sterker en vroegtijdiger bij fractiebesluiten betrokken te zullen worden.
De nog maar zeven weken in functie zijnde partijleider Sap, die op het congres een zeer langdurig en warm applaus ten deel viel, kan dat als een opsteker beschouwen. Zij mag dóór, zij het nauwlettend gevolgd door haar achterban.
Met als niet onbelangrijk bij-effect dat de naamsbekendheid van Jolande Sap, tot eind vorig jaar een relatief onbekend Kamerlid, in de achterliggende weken met sprongen omhoog ging. Dát kan voor GroenLinks met het oog op de over ruim drie weken te houden Statenverkiezingen alleen maar gunstig zijn.