Financiën ZGG blijven op peil
De financiën van de Zending Gereformeerde Gemeenten (ZGG) zijn vorig jaar op hetzelfde niveau gebleven als in 2001. Dat bleek afgelopen zaterdag in Gouda tijdens de jaarvergadering van de ZGG.
Begin vorig jaar was al wel duidelijk dat de ZGG voor forse uitgaven stond. De activiteiten in 2002 zouden zo’n 3,2 miljoen euro aan lasten met zich meebrengen, bijna 200.000 euro meer dan er aan baten werd verwacht. De baten vielen echter mee, terwijl de lasten over het geheel genomen redelijk spoorden met de verwachtingen. Per saldo sluit de ZGG de boeken met een tekort van 95.000 euro, wat neerkomt op bijna 3 procent van de totale lasten.
Vanwege de verwachte hogere uitgaven werden vorig jaar de ontwikkelingen in de inkomsten met bijzondere belangstelling gevolgd. Bovendien waren de inkomsten in 2001 heel hard gestegen. De normale inkomsten uit de gemeenten bleven echter op hetzelfde hoge peil als in 2001, een verschil van minder dan 1 procent.
Dit gevoegd bij zeer hoge ontvangsten uit nalatenschappen bracht de baten uit eigen fondsenwerving op ruim 2,4 miljoen euro, ofwel een stijging van ruim 2 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.
De ZGG-uitgaven staan al enkele jaren op een relatief hoog peil, mede door nieuwe activiteiten die zijn ondernomen. De lasten vertonen doorgaans geen plotselinge stijgingen of dalingen, wat voor de hand ligt omdat de kosten van uitgezonden personeel de grootste uitgavenpost vormen en er daarnaast vooral geld wordt besteed in het kader van langer lopende projecten en samenwerkingsverbanden.
De kosten van de ZGG zullen naar verwachting de komende jaren op ongeveer hetzelfde peil blijven als in 2002. In het afgelopen paar jaar heeft de ZGG telkens de reserves moeten aanspreken om de kosten te kunnen dekken. Deze reserves hebben nu nog een omvang van ongeveer 4 miljoen euro.
Daar staan langlopende verplichtingen tegenover ten opzichte van uitgezonden zendingsarbeiders en kerken overzee. Voor deze verplichtingen wordt een voorziening van één tot anderhalf maal de jaarlasten als noodzakelijk beschouwd, zodat er nu bij de ZGG geen sprake meer is van een overschot.