Cultuur & boeken

Lees- en Luisterbeurs Ede: Leuke markt, enthousiast publiek

Even na tien uur stromen zaterdagmorgen de eerste bezoekers de hal van de Reehorst in Ede binnen. En daarna houdt het niet meer op. De aangepaste formule van de Lees- en Luisterbeurs werpt zijn vruchten af: meer bezoekers en tevreden standhouders.

27 September 2010 11:45Gewijzigd op 14 November 2020 11:55
Foto VidiPhoto
Foto VidiPhoto

De toegangsprijs die vorig jaar voor het christelijke boeken- en muziekevenement moest worden betaald –7,50 euro per persoon– bleek voor veel mensen een te hoge drempel. „Je wipt dan niet zomaar even binnen”, erkent directeur Els de Jong-van Gurp van de Brancheorganisatie voor het Christelijke Boeken- en Muziekvak (BCB), organisator van de beurs. „We hebben daarom besloten het beursgedeelte met de stands van uitgevers gratis toegankelijk te maken. Voor het nevenprogramma hebben we wel een kleine vergoeding gevraagd omdat het anders financieel niet haalbaar was geweest. Ik denk dat we een werkbare formule hebben gevonden.”

De standhouders beamen dat. Jan Riemer van boekhandel Riemer (die de centrale verkoop van boeken verzorgde) was na afloop dik tevreden. „Ik heb nog geen exacte cijfers, maar er was beduidend meer publiek dan vorig jaar. We komen weer in de sfeer van vroeger in Zwolle. Ik heb ook de indruk dat het publiek gemêleerder en evenwichtiger was samengesteld.” Met dat laatste doelde hij op het grotere aandeel bezoekers uit reformatorische kring. „Dat was vorig jaar een slag minder.”

Ook Henk Vroon van christelijke boekhandel De Wegwijzer uit Amersfoort was aanmerkelijk positiever dan vorig jaar. „Ik houd een goede indruk over aan deze beurs. Het reformatorische publiek komt weer terug, al kan het nog wel wat meer. Ik heb aardig wat reformatorische lectuur verkocht.”

Collega A. Vreugdenhil uit Epe, present met tweedehands boeken, constateerde dat het „gezellig druk” is geweest. „Een leuke markt met enthousiaste mensen. Ik heb veel volume verkocht.”

Ook de uitgevers toonden zich tevreden over de belangstelling.

Druk was het ook bij de programma’s (workshops, presentaties, muziekuitvoeringen) in de verschillende zalen. Dat hiervoor 1 euro per onderdeel moest worden betaald, bleek geen onoverkomelijk bezwaar.

Een van de publiekstrekkers was Teunie Luijk uit Alblasserdam, moeder van tien kinderen en ervaringsdeskundige op het gebied van consuminderen. Elke maand volgen meer dan 100.000 mensen haar weblog ”Eenvoudig leven” op internet. Afgelopen week verscheen haar eerste boek: ”Dat doen we zelf wel!”. Voor een volle zaal vertelde ze in Ede hoe ze haar gezin zo voordelig mogelijk draaiende houdt. Door (bijna) alles zelf te doen, van jam maken tot boter karnen. Luijk vindt dat mensen niet voor elk wissewasje naar de winkel moeten snellen. „We zijn vaak uit op instantbevrediging; laten we de knop omzetten. Door zelf dingen te doen kun je veel geld besparen.” Maar er blijft altijd iets te wensen over: „Ik zou dolgraag bier willen brouwen.”

Opvallend was de confrontatie tussen twee organisten over orgelstijlen: puriteins of populair. Gerben Mourik, de puritein, en Harm Hoeve, de man van het populaire genre, kruisten de degens. Maar ze lieten ook van zich horen op de drieklaviers Unico 400 met 56 stemmen dat beschikbaar was gesteld door Domus Orgels in Veenendaal.

Gerben Mourik opende met de toccata van Gigout. „Veel nootjes in korte tijd”, lichtte hij zijn keuze toe. „Je koos een verbijsterend hoog tempo, maar je toucher was heel precies en afgewerkt”, reageerde Harm Hoeve na afloop. Hoeve zelf zette in met Händels ”The Arrival of the Queen of Sheba”. Mourik waardeerde de beheerste benadering van de Rouveense organist. „Vaak gaat het er in het populaire genre ruig aan toe.”

Daarna improviseerde Harm Hoeve op verzoek van Gerben Mourik over Psalm 122, terwijl Gerben Mourik Psalm 124 van Harm Hoeve kreeg aangereikt. Om te kijken of beide stijlen ook daadwerkelijk de ‘confrontatie’ aankonden, improviseerden de organisten ter afsluiting vierhandig over het gezang ”Prijs, mijn ziel, de Hemelkoning”, dat door iemand uit het publiek werd opgegeven. Dat leverde een schitterend samenspel op.

Peter Boer van uitgeverij De Banier zette schrijfster Jannie Koetsier-Schokker in het zonnetje. De schrijfster overhandigde haar vijftigste boek ”Freek en Gerdien gaan op jacht” aan Freek, een van de hoofdpersonen van dit waargebeurde verhaal. Jannie Koetsier schrijft al meer dan 25 jaar kinderboeken.

En uitgeverij Kok maakte in de workshop ”Hoe schrijf ik een roman?” de winnaar bekend van de verhalenwedstrijd die de uitgever afgelopen zomer organiseerde: Maria de Jonge uit Bennekom schreef met ”Stilte” het beste verhaal. Ze was zaterdag nog jarig ook.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer