Kerk & religie

„Schooldag doet band met Theologische Universiteit Kampen gevoelen”

KAMPEN – Zo druk als tien, twintig jaar geleden was het vrijdag bepaald niet tijdens de Schooldag van de gereformeerd vrijgemaakte Theologische Universiteit Kampen (TUK). Waar vroeger duizenden mensen naar de Overijsselse stad trokken, bleef de teller nu steken op ongeveer 700. De betrokkenheid is er niet minder om. „Vandaag voel je de band met onze school.”

24 September 2010 23:29Gewijzigd op 14 November 2020 11:54
Zo’n 700 mensen bezochten gisteren in Kampen de Schooldag van de Theologische Universiteit van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt. Tijdens de openingsbijeenkomst in de Broederkerk waren er toespraken van rector prof. dr. M. te Velde en zijn ambtgenoot va
Zo’n 700 mensen bezochten gisteren in Kampen de Schooldag van de Theologische Universiteit van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt. Tijdens de openingsbijeenkomst in de Broederkerk waren er toespraken van rector prof. dr. M. te Velde en zijn ambtgenoot va

„Zijn trouw en waarheid houden kracht, tot in het verste nageslacht”, klinkt het uit de monden van de schooldag­bezoekers. Tijdens de openingssamenkomst in de Broederkerk in Kampen staan veel liederen in het teken van Gods trouw.

Of het zingen van juist die liederen een teken aan de wand zijn? Wie vrijdag het Nederlands Dagblad opensloeg, van huis uit het lijfblad van de vrijgemaakten, kon dat denken. De krant legt uit wat de Schooldag inhoudt („voor veel vrijgemaakten was de Schooldag vroeger een vanzelfsprekend onderdeel van het kerkelijk jaar”) en duikt in de geschiedenis ervan. „Leerlingen van vrijgemaakte scholen kregen er een dag vrij voor, net als met Hemelvaart en Pinksteren. Het Nederlands Dagblad verscheen met een speciaal nummer, met foto’s, reportages en verslagen van de toespraken die de Kamper hoogleraren en vooraanstaande predikanten gehouden hadden. Zo is het al lang niet meer. De Kamper Schooldag trekt een tamelijk select publiek van theologisch geïnteresseerde vrijgemaakten.”

Ondanks alle veranderingen vormt de jaarlijkse reis naar Kampen voor het „selecte publiek” een vast onderdeel van de agenda. Een ouder echtpaar uit Zuidhorn maalt er niet om dat de Schooldag sinds vorig jaar is aangepast. „Bij het jongerenprogramma moest het hoe langer hoe gekker om de jeugd te boeien. Nu zijn er helemaal geen programma’s voor kinderen meer. Het werk op de universiteit staat centraal. Je voelt vandaag de band met de school.”

Toch is niet iedereen blij dat de senaat van de TUK vorig jaar voor het eerst een ‘uitgeklede’ schooldag organiseerde. De boekhandelaren in een standje op de Nieuwe Markt vinden de „teloorgang” van het gereformeerde leven „een gemis’.” 
Niet dat ze er zelf om thuisblijven. „We staan hier omdat we de school een warm hart toedragen.” Zou een terugkeer van het gezinsprogramma helpen? De mannen betwijfelen het. „Het wordt steeds moeilijker om mensen te trekken voor dit soort evenementen. Je ziet het overal, kerkbreed.”

Breedte is er ook in het sprekers­aanbod op de Schooldag. Zo komt in de openingsbijeenkomst prof. dr. G. C. den Hertog van de Theologische Universiteit Apeldoorn van de Christelijke Gereformeerde Kerken aan het woord. Ook is er prof. dr. Patrick Nullens van de Evangelische Theologische Faculteit in het Belgische Leuven. Volgens prof. Den Hertog zit een verdere samenwerking tussen ‘Kampen’ en ‘Apeldoorn’ er de komende jaren zeker in.

Een gevoelig thema binnen de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt is homoseksualiteit. Ethicus prof. dr. A. L. Th. de Bruijne en docent Semitische talen dr. W. H. Rose staan tijdens twee workshops stil bij de consequenties van de Bijbelse noties over homofilie.

„Is er voor deze broeders en zusters voldoende aandacht in de gemeente?” vraagt prof. De Bruijne. Als predikant in Rotterdam kreeg hij intensief te maken met homofiele gemeente­leden die worstelden met hun geaardheid. Dr. Rose, zelf homofiel, maakte uitgebreid studie van de Bijbelgedeelten waarin gesproken wordt over homoseksualiteit. 
De docent pleit voor eerlijkheid in het lezen van de Bijbel. Ook als dat betekent dat relatievorming voor homo’s er niet inzit. „Laten we als gemeente er echter voor elkaar zijn, ongeacht iemands geaardheid.”

Buiten verwisselen ondertussen Zuidbroekster gehaktballen à 1,50 euro van eigenaar. De Zuidhorners nemen het ervan „Na zo’n dag studeren lusten we wel wat.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer