Voortvluchtige gedagvaard in ‘tattoozaak’
AMSTERDAM (ANP) – Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie heeft de 29-jarige Evert Sijahailatua formeel betrokken in de zaak van de poging tot liquidatie van de Amsterdamse crimineel Marlon D. De voortvluchtige Sijahailatua staat sinds begin dit jaar op de nationale opsporingslijst van de politie.
Drie medeverdachten in de zaak zitten sinds 11 augustus vorig jaar in voorarrest. De verdachten, Sijahailatua incluis, hebben allen een grote, identieke tatoeage op hun rug: vijf Chinese tekens die zo veel als „wees daadkrachtig” zouden betekenen.
Marlon D. werd op 10 augustus 2009 in zijn auto onder vuur genomen in de Andries Vierlinghstraat. Hij werd door enkele kogels geraakt, maar overleefde het geweld. Woensdag diende de zaak pro forma bij de rechtbank in Amsterdam. De zaak wordt naar verwachting pas volgend jaar inhoudelijk behandeld.
Tijdens eerdere pro-formazittingen speelde Sijahailatua formeel nog geen rol; wel is hij van meet af aan verdachte geweest. Het OM heeft hem betrekkelijk recent een dagvaarding gestuurd. Advocaat Marcello Jansen is gemachtigd de belangen van de voortvluchtige in de rechtszaal te behartigen en namens hem het woord te voeren. De raadsman kreeg een maand geleden het dossier, zei hij woensdag.
De vier verdachten figureren eveneens in het onderzoek naar de moord op de criminelen Boneka Belserang en Yassin Chakor. Zij werden op 4 februari 2009 bij het pannenkoekenhuis langs de A4 in Leiderdorp doodgeschoten. Het tweetal had die ochtend een afspraak met Onno Kuut. Deze werd op zijn beurt vermoord aangetroffen in de duinen bij Hoek van Holland, op 25 maart 2009. Aangenomen wordt dat de moord op Kuut de wraak is geweest voor de dubbele liquidatie in Leiderdorp. Ook de rug van Kuut bleek voorzien van de Chinese tatoeage. De drie moorden zijn nog volop in onderzoek.
Justitie vermoedt dat de groep ‘tattookillers’, zoals zij in de media inmiddels zijn gaan heten, uit meer leden bestaat dan de vier verdachten die in de zaak rond Marlon D. in beeld zijn gekomen. Uit dat onderzoek rijst tot dusver het beeld op dat het om een professioneel opererende groep gaat. Marlon D. werd voorafgaand aan de moordaanslag langdurig geschaduwd. Bij huiszoekingen stuitte de politie op een keur aan wapens, waaronder handgranaten, maar ook op allerlei technische hulpmiddelen.