Verschil CU en SGP in visie op islam niet te overbruggen
ChristenUnie en SGP mogen dan beide de islam als ongelijkwaardig zien aan het christendom, de politieke uitwerking van hun visie is dermate verschillend dat de partijen op dit punt niet bij elkaar zullen komen, denkt Peter Frans Koops.
Roel Kuiper (RD 15-9) stelt in zijn reactie op Kees van der Staaij dat zowel de ChristenUnie als de SGP de islam ziet als ongelijkwaardig aan het christendom. De partijen lijken op één lijn te zitten wat de theologische beoordeling van de islam betreft, al is bij de SGP meer grond te vinden voor de uitspraak dat de islam een valse godsdienst is met een afgod, Allah, die absoluut niet JHWH uit de Bijbel is. Hier is de invloed van artikel 36 uit de Nederlandse Geloofsbelijdenis nog zichtbaar.
Het verschil tussen beide partijen is de politieke uitwerking van hun visie op de islam. Dat is de oorzaak dat de SGP wel en de CU niet gecharmeerd is van gedoogsteun aan een rechts kabinet. Ik noem ter illustratie een aantal voorbeelden.
De SGP schreef in 2005 al een lezenswaardige brochure, getiteld ”De islam is huis” van drs. E. J. Brouwer. De CU kwam pas in 2009 met een studie, ”Voorwaarden voor vrede”, geschreven door Gert-Jan Segers. Deze studies verschillen in toonzetting. Daarbij lijken de zorgen over een toenemende islamisering bij de SGP groter te zijn dan bij de CU. Uit de studies komt naar voren dat de partijen verschillende visies hebben op het gebied van de komst van nieuwe moskeeën en op dat van het bestaansrecht van islamonderwijs.
Suikerfeest
Vorig jaar vertoonden de CU en de SGP verschillend stemgedrag bij de aanstelling van de omstreden imam Eddaoudi als geestelijk verzorger bij het leger. En in 2008 deed CU-staatssecretaris Huizinga zelfs de uitspraak dat het Suikerfeest ook een nationale feestdag zou kunnen worden.
Onlangs maakte de Joods-christelijke voorganger Ben Kok een dvd „om de islam te ontmaskeren.” Hierbij kreeg hij wel een moedige bijdrage van SGP-leider Van der Staaij, terwijl CU-leider Rouvoet geen tijd had om mee te werken en lastige vragen van Kok ontliep.
De actuele vraag of de islam een politieke ideologie is of een godsdienst, al of niet vredelievend, wordt door de CU anders beantwoord dan door de SGP. Bij de SGP is meer begrip voor de zorgen van de PVV over de islamisering en voor het idee om de rem op de immigratie te zetten. De CU komt momenteel niet verder dan de islam te bestempelen als een godsdienst, die dus dezelfde rechten heeft als andere goddiensten.
De PVV en deels de SGP zien de islam als foute politieke ideologie waarbij je de vraag mag stellen of radicale moslims nog wel een beroep mogen doen op bepaalde rechten en vrijheden. Vrijheid van ideologie (denk aan nazisme, communisme) is nogal wat anders dan vrijheid van godsdienst.
Verder plaatst Kuiper zich met zijn opmerkingen over de PVV en de mogelijke gevaren voor de rechtsstaat in het rijtje van de vele prominenten die hetzelfde doen als waarvan ze Wilders betichten.
Zolang de verschillende visies op de islam en het verschil in politieke uitwerking blijven bestaan, zullen beide partijen op dit punt niet naar elkaar toe groeien.
De auteur is raadslid van de Spakenburgse Vrijheids Partij.