„China geeft meer ruimte aan kerk”
AMERSFOORT – China lijkt steeds meer het belang van kerken in te zien en ruimte te geven aan christenen. Ook is er tussen de door de overheid erkende Drie-Zelfkerk en de niet-geregistreerde kerken vaker sprake van toenadering en samenwerking.
Dat staat te lezen in de gisteren verschenen China Verklaring, opgesteld door het China Forum van de Nederlandse Zendingsraad (NZR) en de Evangelische Zendingsalliantie (EZA). Bij het China Forum zijn zo’n tien organisaties betrokken die in China werkzaam zijn.
De verklaring is bedoeld om het Chinabeleid van de verschillende organisaties beter op elkaar af te stemmen, zegt drs. W. van Laar, directeur van de NZR, desgevraagd. „Doel van de verklaring is om oude beelden van China niet klakkeloos over te nemen en in berichtgeving recht te doen aan de complexe situatie in China. Ook willen we recht doen aan de verschillende werkwijzen en benaderingen van de organisaties die bij het China Forum zijn aangesloten”, aldus Van Laar.
De christelijke kerk van China wordt gekenmerkt door een enorme diversiteit, zo constateert het China Forum. „De politieke en maatschappelijke context waarin zij opereert, kan van plaats tot plaats en van moment tot moment verschillen: van zeer grote vrijheid en mogelijkheden tot ontplooiing van kerkelijk leven, tot ernstige beperkingen van godsdienstvrijheid, discriminatie, arrestaties en gevangenisstraf.”
De zendingsorganisaties „verheugen” zich over de groei van de Chinese kerken en in de „toenemende ruimte die zij krijgen of nemen om in grote vrijmoedigheid hun geestelijke en maatschappelijke rol te spelen.” Wel hebben zij hun vragen bij de „diepgang en duurzaamheid” van deze groei.
Het China Forum ziet „hoopvolle toenaderingen en zelfs vormen van samenwerking” tussen de door de overheid erkende Drie-Zelfkerk en de niet-geregistreerde huiskerken. Ook zou een groeiend aantal christelijke kerken in China zich geleidelijk meer openstellen voor inhoudelijke relaties met buitenlandse christelijke kerken. „Het is onze intentie om uitgaande van gelijkwaardigheid in relaties te onderzoeken op welke terreinen en op welke wijze christenen in China en Nederland elkaar van dienst kunnen zijn.”
De zendingsorganisaties spreken uit dat zij ernaar streven elkaar zo veel mogelijk aan te vullen en overlap of „concurrentie” zo veel mogelijk te vermijden. In hun berichtgeving willen zij een „evenwichtig beeld” schetsen van de christelijke kerk van China en de politieke en maatschappelijke context waarin zij opereert – „in de overtuiging dat dit een gezamenlijk belang is.”