Kerk & religie

Fusie gereformeerden is „gemeenschap”

GRAND RAPIDS – De fusie van de Gereformeerde Oecumenische Raad (GOR) en de World Alliance of Reformed Churches (WARC) tot de World Communion of Reformed Churches (WCRC) is meer dan het samenvoegen van instituten. Er is bewust gekozen voor de term ”gemeenschap”, wat een diepe geestelijke eenheid uitdrukt, stellen de voorzitters van de WARC en de GOR, dr. Clifton Kirkpatrick en dr. Peter Borgdorff.

Kerkredactie
18 June 2010 09:47Gewijzigd op 14 November 2020 10:56
GRAND RAPIDS  –  Dr. Borgdorff (l.) en dr. Kirkpatrick (tweede van links) gaven donderdag in Grand Rapids een toelichting op de totstandkoming van de World Communion of Reformed Churches (WCRC). Foto RD
GRAND RAPIDS  – Dr. Borgdorff (l.) en dr. Kirkpatrick (tweede van links) gaven donderdag in Grand Rapids een toelichting op de totstandkoming van de World Communion of Reformed Churches (WCRC). Foto RD

Voorafgaand aan de officiële opening van de Uniting General Council, die vandaag de fusie van de WARC en de GOR in een constituerende vergadering moet beslechten, benadrukten zij tijdens een persconferentie de Bijbelse achtergrond van deze term. Het woord ”gemeenschap” (communion) symboliseert een fundamentele geestelijke eenheid die boven het institutionele uitgaat dat nog in de naamgeving van de WARC (”alliance” = bond) of GOR (”council” = raad) zit.

Dr. Borgdorff verklaart het naar elkaar toegroeien van de beide organisaties uit een „bredere oecumenische context” waarin beide organisaties verkeren. Van de ruim 200 lidkerken van de WARC en de GOR waren er maar één of twee die vragen hadden over de vereniging. Dr. Borgdorff erkende dat er twintig jaar geleden veel meer bezwaren zouden zijn tegen het samengaan van de GOR met de WARC.

De term gemeenschap heeft een sacramentele betekenis, zegt Borgdorff. „Juist in een wereld die zich kenmerkt door krachten die verdelen, is een nieuwe verbondenheid aan elkaar nodig.” Eenheid is een Bijbels gebod, stelde Kirkpatrick. „God roept op om één te zijn. Dat betekent niet dat we verschillen met elkaar moeten verzoenen, wel dat we elkaars gaven mogen delen.” Borgdorff benadrukte dat eenheid geen uniformiteit is.

GOR-secretaris dr. Richard van Houten wees op de spirituele momenten tijdens de komende assemblee. „Ik kan me voorstellen dat het voor gedelegeerden soms te veel kan zijn om alle bijdragen aan te horen. Daarom zijn er momenten van Bijbelstudies en samenzang. Juist in het samen zingen en het lezen van de Bijbel beseffen we dat we één in Christus zijn.”

Hoogtepunt voor de beide voorzitters is vooral de constituerende vergadering vandaag, voorafgegaan door een gemeenschappelijke viering. Vanmorgen hielden de GOR en WARC hun laatste afzonderlijke vergadering. Volgende week zal ook de nieuwe president van de WCRC gekozen worden.

De ontmoeting met indiaanse christenen is voor de beide voorzitters een onderstreping van de beginselen van gerechtigheid en verzoening. Deze thematiek blijft actueel. De komende vergadering wordt opgeroepen tot een hernieuwde verbondenheid met de Accra Confessie van de WARC uit 2004, die het neoliberale marktdenken kritiseert en oproept tot sociale en economische gerechtigheid. „De economische en ecologische crisis in de wereld moet de christenen tot een nieuw verbond van gerechtigheid brengen”, zo staat in een voorbereidend document.

Meer over
Serie: WCRC

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer